Spanyolország.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Alpok.
Advertisements

Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
HAJDÚSZOBOSZLÓ ⁄ Hajdúszoboszló Közép-Európában, Magyarország keleti részén található. Európa híres pusztája, a Hortobágy és a mozgalmas nagyváros, Debrecen.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Európa fogalma, fekvése, határai
A kék szépség.
NYON 1.
Róma az örök város.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Split Dalmácia központja
A görög történelem kezdetei
Oroszország és az orosz nyelv Kelemen Bálint
A tundrától a trópusokig
Budapest mint világváros
FÖLDRÉSZEK.
Készítette: Fröhlich Noémi
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Pécs turizmusa.
Budapest.
Készítette:Szőke Gréta
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Törökország.
MADRID Spanyolország fővárosa
Odüsszeusz utolsó útja
Victoria.
SZÖUL 서울 특별시.
Ukrajna.
Benkovics László, február 2013
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Barcelona Hamar Márk.
Európa fogalma, fekvése, határai
Milyen csodás kék bolygó!. Az Ibériai-félsziget déli része. Egy homokvihar hagyja el Észak- Afrikát és a Kanári-szigeteket.
Spanyolország, Portugália, Görögország
Itt vagyunk mi.
Spanyolország Madrid.
Lengyelország.
BAHRAIN.
Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Mexico.
1960. április 4.-én lett független állam Szenegál egy Magyarországnál több, mint kétszer nagyobb területű ország Nyugat-AfrikábanMagyarországnálNyugat-Afrikában.
Lengyelország Rzeczpospolita Polska.
Az Európai Unió.
Törpeállamok.
Csehország.
Ellas / Elleniké / Demokratia Görög Köztársaság
Európa regionális földrajza
Sammezzano-kastély Toszkána Olaszország
A gazdag és a szegény Itália
Francia Köztársaság.
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
Francia Köztársaság.
A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, az északi szélesség 27. és 30. foka, valamint a nyugati hosszúság 13.és.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
CSODÁLATOS DRÓN FOTÓK Kattints. CSODÁLATOS DRÓN FOTÓK Kattints.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Narancsík Eszter Záreczky Terézia
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
Sao Paulo.
Spanyolország Az Ibériai- vagy Pireneusi-félszigeten, Európa délnyugati részén fekszik. Itt található Európa legdélibb és legnyugatibb pontja is. Északról.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
TENERIFE.
Svédország és Balti államok
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Ázsia természetföldrajzi képe
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Új-Zéland.
Előadás másolata:

Spanyolország

Adatok Államforma Alkotmányos monarchia Hivatalos nyelv spanyol Főváros Madrid Király I. János Károly Miniszterelnök José Luis Rodríguez Zapatero Terület 504 782 km2 Népesség 43 209 511 fő Himnusz Marcha Real Pénznem Euró

Spanyol Királyság Természet Földrajzilag: Dél-Európa Gazdaság Európai Unió

Földrajzi adottságok Fekvése: Portugáliával és Gibraltárral osztozik az Ibériai-félszigeten. Északon a Pireneusok, keleten a Földközi-tenger, nyugaton a Cadízi-öböl, délen pedig a Gibraltári-szoros képezi természetes határát. Domborzat: Spanyolország területének nagy részét fennsíkok és hegységek uralják. Az ország átlagos tengerszint feletti magassága 600 m felett van. Vízrajz: Leghosszabb folyói, a Tajo, a Guadiana, a Duero és a Guadalquivir az Atlanti-óceánba ömlenek, míg az Ebro a Földközi-tengerbe.

Éghajlata és mezőgazdasága: 3 féle éghajlat: 1.óceáni: - kukorica termesztés - búza termesztés 3.mediterrán: - olívaolaj - szőlő  bortermelés 2.kontinentális: - juh - kecske - gabonafélék

Öntözőgazdálkodás: narancs citrom mandarin zöldségfélék gabonafélék cukorrépa takarmánynövények

Államszervezet és Közigazgatás Spanyolország államformája alkotmányos monarchia. Az állam feje a király, jelenleg I. János Károly. A király a fegyveres erők főparancsnoka, kegyelmet gyakorolhat. Vétójoggal rendelkezik a parlamentben. Kitűzi a választásokat, összehívja és feloszlatja a parlamentet, kinevezi a miniszter-elnököt. Közigazgatás: 1979. és 1983. között jött létre az a közigazgatási felosztás, mely szerit ma Spanyolország 17 autonóm közösség szövetségeként működik.

Spanyolország közigazgatási beosztása

Madrid Érdemes megnézni Museo del Pradot, a világ egyik legnagyobb szépművészeti múzeumát, valamint bikaviadal arénáját, a Plaza de Toros Monumental de las Ventast.

Sevilla Nem szabad kihagyni a város műemlékeit: a Katedrálist, az Alcázart aTőzsdepalotát. Az utóbbi kettőt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Barcelona Érdemes meglátogatni a Picasso emlékmúzeumot, Gaudí fantáziaországát, FC Barcelona stadionját, a Plaza Del Solt, a Királyi palotát, a Plaza Mayort, a Prado múzeumot és a gótikus stílusban épült Szent Család Katedrálist

Granada A városban érdekes látnivaló a Régészeti Múzeum, az arab fürdők, az Alhambra , és a cigányok barlangja, a Sacromonte.

La Manga Nagyon jó egyet napozni, fürödni a Barcelonától 650 km-re lévő 24 km hosszú La Manga-félsziget egyik aranyhomokos strandján. Spanyolország egyik legkellemesebb klímájú térsége itt a legmagasabb a tengervíz hőmérséklete és itt süt legtöbbet a nap.

Gazdasági élet Ipari-agrárország: Spanyolország egyike Európa legnagyobb gazdaságainak, a világon a 8. helyet foglalja el. GDP: 20 700 USD/fő (2002.) GNP megoszlása: szolgáltatások: 65%, ipar 31%, mezőgazdaság 4% Munkaerő: 17,1 millió fő (2004.) A munkanélküliség aránya 11-13% körül van. Fizetési eszköz: 2002-ig az ESP (spanyol peseta), 2002. január 1-jétől az Euró

Turizmus Kiemelkedő jelentőségű állami bevételforrás a turizmus. Az ország vonzását egyrészt tengerpartjai, másrészt kultúrájának sokszínűsége alapozza meg. 2000-ben az ország vezető helyen állt a világörökségek kincseinek ranglistáján, ekkor 38 volt számuk. Fő idegenforgalmi központok: a Costa Brava, a Costa del Sol, a Baleári-szigetek és a Kanári-szigetek. Látogatók létszáma: 1978-ban még csak 3 millió külföldi látogatott az országba, ez manapság 49-54 millió turista/év. 1998-ban 57 millió látogató tette a világ 5. leglátogatottabb és Európa 2. leglátogatottabb országává (az első Franciaország volt). 2005-ben 55,5 millió turista kereste fel, ebből 14,5 millióan Katalóniában jártak. Legfontosabb küldő országok: Franciaország, Portugália, Németország, Nagy-Britannia, Oroszország. Bevételek: A 12-15 milliárd USD idegenforgalomból származó bevétel egy részét útépítésre és a helyi iparágak fejlesztésére fordítják. Az idegenforgalom részesedése a nemzeti termékből: 21,2% (1989).

Magyarok utazásai külföldre

Szigetei: 1.Baleár- szigetek: Turistaparadicsom, az ország eggyik leggazdagabb tartománya. 2.Kanári szigetek: Atlanti- óceán Vulkáni eredetű Tenerife (legnagyobb) Roque del Oesre (legkisebb) Ibiza Mallorca Menorca

Mallorca Mallorca az 1960-as évektől kezdve fokozatosan vált a „nyugati országokban” a tömegturizmus szinonímájává. Mallorca neve a latin insula maior („nagyobb sziget”) szó egy későbbi változatából, a Maiorica szóból származik.

Mallorca Május első felétől október közepéig kellemesen tölthetik szabadságukat Mallorcán. A mediterrán éghajlatú szigeten négy évszak váltakozik. A tél mérsékelten hideg, a nyár melegebb, mint Európában. A legmelegebb augusztusban van, az átlaghőmérséklet nappal 30°C, éjjel 19°C. Illatozó píneafenyő erdők, százával található hófehér homokos öblök és türkizkék tenger várja a pihenni, szórakozni vágyókat. A szigetlakók, bár rendkívül barátságosak és vendégszeretők, mégis tartózkodóak, ez a magatartás az idegenek számára kellemes, nyugodt atmoszférát teremt. Az idelátogatóknak feltétlenül meg kell kóstolniuk a sziget specialitásait, valamint a hagyományos spanyol konyha rafinált ízeit. 

Mallorca ma „a fenntartható turizmus modellje”, társadalmi szempontok figyelembe vételével: a helyi népesség és közösségek fenntartása, segítése; kulturális identitás megtartása A helynek a turisták számára is vonzónak kell maradnia Helyi ökológiai egyensúly elsőrendű védelme Hatékony politikai szervezet, együttműködés kiépítése

Bikaviadal

Bikaviadal Spanyolország legnevezetesebb tradíciója a bikaviadal (corrida de toros). Az országban több mint 300 aréna szolgálja a véleményeket megosztó „nemzeti sportot” vagy a tüntetők és környezetvédők szerint „véres mészárlást”. Az újságokban a sportrovatokban szerepel. Az ország első nagy arénája Madridban épült fel 1749-ben.

Miért éppen Spanyolország területén alakult ki a corrida, és milyen misztikus okok állnak a bikaviadalok hátterében? A bikakultusz az ősidőkre nyúlik vissza. Az állat számos vallásban, mítoszban megtalálható. Pl.: krétai Minotaurus legendája Mithras-kultusz A mítosz szerint Mithras az Isteni útmutatás szerint megöli, majd feláldozza a minden rossz forrásának tekintett ősbikát, az állat kifolyó vére búzává sarjad, Mithras pedig megváltóként emelkedik a mennybe. A perzsa eredetű mitológia számos keleti és nyugati kultúrába beszivárgott.

Egyes elméletek szerint a bikaviadalok a Mithras-kultuszban gyökereznek, mivel a legrégebbi spanyolországi arénák az istenségnek állított szentélyek mellett épültek. Ezt az eredetet erősíti az is, hogy a Mithras-legenda úgy szól: Mithras kicsalja barlangjából a bikát, felpattan a hátára, majd végig uralva a vágtázó állatot, visszatér a barlanghoz, és ott öli meg. A szimbolikus küzdelem célja az alvilági életerő feletti ellenőrzés megszerzése, ami igaz a bikaviadalokra is.

Bikaviadal további eredetei Más feltételezések szerint azért alakult ki a corrida, mert Claudius császár egy időre betiltotta a gladiátorjátékokat, így más eseményt találtak ki helyette. Olyan elmélet is létezik, miszerint jóval régebbi a hagyomány alapja, a kelta és ibériai törzsek bikaáldozataiból ered, majd római és görög hatás miatt válhatott látványos ünnepéllyé.

Sanferminesret fesztivál Júliusban tartják a híres bikafuttatást. Menete: amint a bikákat kiengedik a karámokból, az előzetesen jelentkezők is futni kezdenek, végig az előre elkerített utcákon. Mindenki, aki részt vesz, speciális ruhát visel. A résztvevők fehér nadrágot, fehér inget, vörös kendőt és vörös övet viselnek. Az eseménynek akkor van vége, amikor a bikák beértek az arénában levő ketrecekbe.

La Tomatina fesztivál Augusztus utolsó szerdáján rendezik a La Tomatina fesztivált. Az esemény azzal kezdődik, hogy egy bezsírozott oszlop tetejéről meg kell szerezni az oszlop tetejére elhelyezett sonkadarabot. Amikor ezt valaki megszerezte, kezdetét veszi az igazi mulatság. Elkezdik vízágyúkkal locsolni az összegyűlt tömeget. Mikor már mindenki elég vizes, az emberek letépik egymásról a felsőruhát, és hatalmas vizesruha-dobálásba kezdenek. Ezután gongütésre teherautók jelennek meg, és elárasztják az utcákat a magukkal hozott paradicsommal. Ezzel kezdetét veheti a nagy paradicsomdobálás, amely szigorúan az újabb gongütésig tart. A csata végén az egész város a folyó felé veszi az irányt, ahol erre az eseményre felállított zuhanyok alatt mosakodhatnak meg.

Érdekesség Az Oviedoban született Fernando Alonso az utóbbi években gyakorlatilag Spanyolország nemzeti hősévé és legkiemelkedőbb sportolójává vált, hisz 2005-ben és 2006-ban megnyerte a Formula 1 - es világbajnokságot.

Spanyolország képekben