Immunológiai alapfogalmak Járványtani alapismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A betegségek globális súlya
Advertisements

A klímaváltozás hatása az egészségre
HEPATITIS, MINT KOCKÁZATI TÉNYEZŐ A DROGHASZNÁLÓK KÖRÉBEN
Gégegyulladás - Laryngitis
GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
A fertőzések megelőzése
AIDS.
Mi az a mikroorganizmus?
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Készítette:Bíró Levente 8/a
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
VÉRBETEGSÉGEK.
A védekezés.
Mik azok a mikrobák?.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Nemi úton terjedő betegségek
Világjárványok az emberiség történelmében
AIDS Világnap: december 01..
Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Forrás: Dr. Sveiczer Ákos Egészségügyi mikrobiológia jegyzete
6. tétel.
A vírusok törzse.
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
Légzőszervi betegségek elleni védekezés
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
szexuális úton történő átvitel
Ártalmas mikrobák Fertőzést okozó mikrobák Válaszok mikroba betegség
Hitek és tévhitek az influenzáról
Gyermekbetegségek A tipikus őszi gondok, a tanulási és koncentrációs problémák megelőzése jó táplálék-kiegészítőkkel.
Epe- és májbetegségek gyógyszerei, enzimkészítmények
Védőoltás veleszületett immundefektus esetén
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Vírusok.
Légzőszervrendszer betegségei
Bakteriális fertőzések
Bakteriális megbetegedések
Világjárványok az emberiség életében
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Gastrointestinális fertőzések/2 V. évfolyam, I. félév,
BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS
Nemi betegségek - STB Bevezető Szifilisz Klamídia Tripper Herpesz AIDS
HARC A VÍRUSOK ELLEN, A VÉDŐOLTÁSOK FEJLESZTÉSE LABORATÓRIUMI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT Szekeres Zsófi.
A mezei és üregi nyúl betegségei
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
7. lecke Az ember és az egysejtűek. Baktériumok  Kórokozó baktériumok -viszonylag kevés faj - paraziták - paraziták károsítják a gazdaszervezetet: károsítják.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Dr. Keller Éva Dr. Danics Krisztina, Semmelweis Egyetem ÁOK
Vakcinák. Edward Jenner Fekete himlő Tehén himlő Fekete himlő Tehén himlő
Az élet legegyszerűbb megnyilvánulása: prokarióta sejtek eredete, típusai, felépítése A mindenhol jelenlevő sejtek.
Nemi Betegségek.
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
Terápiás lehetőségek a cisztás fibrózis gondozásában.
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
VÍRUSOK.
SALMONELLA Gr - pálcák, csillók, bifázisos, H1 és H2 antigének
CAMPYLOBACTER campylo= görbe pálca poláris csilló
A nemi betegségek napjainkban
Nemi betegségek.
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
RÉSZLETES JÁRVÁNYTAN.
Immunitás és védőoltás. A védőoltás A védőoltás (vakcina) gyengített vagy elölt kórokozókat, azok részeit vagy kész ellenanyagot tartalmazó készítmény.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Előadás másolata:

Immunológiai alapfogalmak Járványtani alapismeretek

Bevezetés Mikroorganizmusok Mikroszkóp felfedezése (Leeuwenhoek XVII.sz.) Mikrobiológia vegyipar, gyógyszeripar (Pasteur XIX.sz., Koch XIX.sz, Semmelweis Ignác XIX.sz.)

Mikroorganizmusok Protozoonok (egysejtű élőlények) Gombák Baktériumok (gömb, pálcika vagy csavart alakú több mint 1500 fajta) Vírusok (1 féle nukleinsavat tartalmaznak) A baktériumok szaporodása osztódással történik, a vírusok gazdaszervezetet igényelnek! A kórokozók szaporodásának üteme környezeti feltételek függvénye: Hőmérséklet Vegyhatás Ionkoncentráció

Bakteriosztatikus hatás: a szaporodás megállítása Baktericid hatás: baktériumölő hatás Módszerek pl: sterilizálás, csíramentesítés Pathogén mikroorganizmus: kórokozó, betegséget előidéző. Apathogén mikroorganizmus: a szervezetben élő betegséget nem okozó mikroorganizmus. Együttélés típusai: szimbiózis:++, kommenzalizmus:+0, parazitizmus: +-.

Kórokozó képesség, pathogenitás mértéke = virulentia A fertőzés kapui: testnyílások, bőr hámréteg sérülése, nyálkahártyák A szervezet védekező mechanizmusai: A bőr hámrétege fizikai tényezők/gátak/csillók A nyál A gyomorsav A vérplazma testnedv áramlás/pangás A nyirokcsomók

A szervezet ellenállóképességét befolyásoló tényezők Életkor Általános állapot Tápláltság Vitamin ellátottság Testedzés Külső környezet

Mesterséges védelem Prevenció Kézmosás A fertőzött anyagok megfelelő kezelése Izolálás Immunizálás Gyógyszeres prevenció Kezelés Tüneti kezelés: láz fájdalom és köhögés csillapítás Oki kezelés: a megfelelő antiinfektív szer megválasztása, antibiotikum csak ha szükséges, adagolás módja, időtartama.

A védettség tana kórokozók Ellenanyagok amelyek a lépben csontvelőben és nyirokcsomókban termelődnek B-lymphociták (felismerés és ellenanyag termelés) T-lymphociták (felismerés és elpusztítás)

Klinikai betegségtől vagy látens fertőzéstől Ismert hatású antigén bejuttatása Antitestek bejuttatása

100000 lakosra jutó megbetegedés szám 100000 lakosra jutó halálozási szám 100 betegből mennyi haláleset

A fertőző forrás Helye lehet: egy család, óvodai közösség, iskola..stb. Klinikai tünetekkel rendelkező, manifest beteg Klinikai tünetektől mentes, kórokozó hordozó

A fertőzések terjedési módjai: közvetett és közvetlen úton terjedő Vektorok: fertőzést közvetítő állatok. Pl: kullancs, légy, szúnyog… Légúti (csepp és porfertőzés) Bélfertőzések (élelmiszer, ivóvíz) Haematogen fertőzés (fertőzött vér) Kültakaró fertőzés (ízeltlábúak, rágcsálók) Nemi betegség Állatharapás Egyes kültakaró fertőzések

Léguti fertőzések: Bárányhímlő Rózsahímlő Kanyaró Skarlát Szamárköhögés Influenza Mumps, fültőmirigy gyulladás Pfeiffer féle mirigyláz

A Gyomor és bélcsatornán terjedő fertőző betegségek járványtana Ide tartoznak mindazok a kórképek, amelyek kórokozói a szájon keresztül jutnak az emberi szervezetbe, a gyomor és bélcsatornában, és elsősorban a széklettel távoznak. Hazánkban a hasmenéses betegek székletéből 70%-ban Salmonella és 27%-ban Campylobacter tenyészett ki. A fertőzés elsősorban kontakt úton: elsősorban piszkos kézzel, ivóvízzel, fürdővízzel, élelmiszerekkel, Hússal, tojással, fagyival, krémessel de jelentős a vektorok átvivő szerepe is. A lakosság fogékonysága általában 100%-os.

Salmonella fertőzések A s. a föld valamennyi lakott területén előfordul. Betegedések többsége a május-augusztus. Magyarországon a leggyakoribb fertőző a salmonella gastroenteritis. Lappangási idő: 6-48 óra, kontakt fertőzés esetén 2-7 nap. Tünetek: fejfájás, levertség, hányás, hasmenés, láz, görcsök. A diagnózist széklet bakteriológiai vizsgálat biztosítja. A fertőzés forrása a beteg ember és a baktériumot ürítő ember ill. a szalmonellákat hordozó állatok( sertés, szarvasmarha, szárnyasok). A fertőzések 70% hússal, tejjel, tojással.

Bélfertőzések: Hastífusz Vérhas Járványos gyermekbénulás,Heine-Medin kór Járványos májgyulladás Ételfertőzések (salmonellak, staphylococcusok) Ételmérgezések (botulizmus)

Nemi betegségek AIDS Hepatitis A B Szifilisz Kankó (gonorrhea) Klamidia Herpesz Candida

Tetanusz (merevgörcs) Clostridium tetani baktérium exotoxinja által okozott heveny fertőző gyakran halálos betegség. A földdel szennyezett bőrsérülésen keresztül jut a szervezetbe, spórái évekig megmaradnak a talajban és a porban, ellenállnak a hőnek, a szárazságnak, a vegyi anyagoknak és a napfénynek. A baktérium a seb/ bejutási hely közelében szaporodik, toxinja azonban elárasztja a szervezetet. Gyanús sérülések: Mély-elszennyeződött sebek, nyílt törések, idült fekélyek, állati harapások, szakszerűtlenül végzett tetoválás és füllyukasztás. A betegség: A baktérium erős toxinjával károsítja a gerincagyi interneuronokat, extrém izomtónus növekedést,izomgörcsöt okozva. Lappangási idő: 2-56 nap.

Tünetek: nyugtalanság, nyelési nehézség az állkapocs has és hát izmainak fájdalmas merevsége szájzár, arcizom összehúzódás légzés és táplálkozás lehetetlen …..halál. A megelőzés, védőoltás: csecsemőkortól , 50 év felett tízévenként ismételni! Sebfertőtlenítés: Fontos a megelőzésben a seb megfelelő kitisztítása és az elhalt szövetek eltávolítása.

Botulismus ( hurka-kolbász betegség) Clostridium botulinum toxinja által előidézett ritkán előforduló, de kezelés nélkül sokszor halált okozó ételmérgezés. A kórokozó a talajban él, onnan jut be pl. konzervekbe. A mérget a 20 percig tartó forralás elbontja. A toxin a vérárammal a cholinerg idegvégződésekhez jut. Lappangási idő:12-36 óra A szekréciók csökkennek, a simaizmok és harántcsíkolt izmok tónusa gyengül.( gyomor-bél, -hólyag, szemmozgató, nyelő, légző, és végtagizmok.) Légzőizmok bénulása, tüdőgyulladás és halál. Mortalitás:60% Kezelése: antitoxin és antibiotikum adása, gépi lélegeztetés.

Az influenza (grippe) egy vírus által okozott fertőző betegség. Fertőzött lehet: emlős (pl. ember, sertés, ló) madár(pl. vadkacsa). Terjedése: cseppfertőzéssel közvetlen érintkezéssel. Tünetek: hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, száraz köhögés, időseknél, súlyos szövődmények.

Influenzavírus A Az A típusú influenzavírus az emberen kívül más emlősök és madarak között is elterjedt kórokozó. Ez okozza a legnagyobb (akár világméretű) járványokat és a legsúlyosabb betegségeket (gazdaszervezetek nem védettek). Jelenleg a legelterjedtebb emberi kórokozók a H1N1 és a H3N2 altípusú A-vírusok. Influenzavírus B és C A B típusú influenzavírus kisebb járványokat képes okozni. A C típusú pedig leginkább gyermekközösségekben terjed, enyhe megbetegedést okozva.

Tünetmentes lappangási ideje hosszú, egy-három hónap. A betegség nem Hepatitisz A A máj hepatitisz A vírus által kiváltott fertőzése. Esetleges komplikációk: Hirtelen kialakuló súlyos májsérülés, amely májelégtelenséghez és halálhoz vezet. A vírus a fertőzött személy székletével/vizeletével ürül a szervezetből. Megtalálható a Szennyvízzel keveredett vízben élő kagylókban is. Megelőzés: Immunizáció DE ez nem véd a hepatitisz B vírus ellen. Kézmosás WC használat után. Kisgyermekkorban enyhe lefolyású, felnőttkorban súlyosabb tüneteket mutat. Tünetmentes lappangási ideje hosszú, egy-három hónap. A betegség nem gyógyítható. A védőoltás 2-4 hét alatt fejti ki teljes védőhatását, s az emlékeztető oltással megerősítve legalább tíz évre védettséget ad. A fertőzött területekre utazóknak ajánlott. Míg a HIV vírus 56 Celsius fokon már elpusztul, a hepatitisz -A még egy órán át stabil marad, így lobogva forró vízben is legalább öt perc kell az inaktiválásához. A vírus rezisztens a mosogatószerekkel szemben is, s csak erősen klórozott uszodai vízben pusztul el. Csak egyszer lehet megkapni.

Az úgynevezett "szérum-hepatitis" jelentősége a XX Az úgynevezett "szérum-hepatitis" jelentősége a XX. század első felében, a vérbaj injekciós kezelése során használt tűk és fecskendők elterjedését követően nőtt meg. A HBV okozta megbetegedések gyakorisága a 60-as években kezdett emelkedni, a "szabadabb" életstílus meghonosodása következtében. Aktív védőoltás 1981 óta elérhető. Más személyre a vírus többféleképpen is átvihető: fertőzött ember vérének átömlesztésével (donor szűrés) nem kellően sterilizált orvosi műszerekkel, tűkkel, nemi úton a fertőzött anya is átadhatja a fertőzést a születendő gyermekének A fentiek alapján fokozottan veszélyeztetettek a következők: Betegek: akiknél gyakran válik szükségessé vér- vagy vérkészítmények adása; egészségügyi dolgozók , akupunktúra, tetoválás, manikűr-pedikűr (nem kellően sterilizált eszközök); intravénás kábítószerélvezők; prostituáltakkal kapcsolatot létesítők, fertőzött személyek közvetlen családtagjai, de nem hétköznapi kapcsolat során, (pl. közös borotva) vagy nemi úton (házastársi kapcsolat) érintkeznek a fertőzöttel.