Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A klímaváltozás hatása az egészségre

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A klímaváltozás hatása az egészségre"— Előadás másolata:

1 A klímaváltozás hatása az egészségre
Dr. Tam Beatrix Belgyógyász-gasztroenterológus főorvos

2 Egyenlőtlen hatások

3 Közvetett hatások-népegészségügyi problémák
Fertőző betegségek terjedése Allergiás megbetegedések számának növekedése Gabona termelés csökkenése-éhínség Vízhiány egészségügyi hatásai Természeti katasztrófák egészségügyi hatásai Egyéb betegségek

4 Melyik betegségcsoport szedi a legtöbb halálos áldozatot a világon?
FERTŐZŐ BETEGSÉGEK Melyik betegségcsoport szedi a legtöbb halálos áldozatot a világon?

5 Fertőző betegségek terjedése
Alkalmazkodás-rovarok, egysejtűek, vírusok Vektorok élettere megnő Az általuk hordozott kórokozók földrajzi elterjedése is megnő Az újonnan érintett populáció fogékonysága magas Reális járványveszély

6 Malária -váltóláz Még mindig a legtöbb áldozatot szedő fertőző megbetegedés Vektor: Anopheles szúnyog Kórokozó: Plasmodium falciparum, P. ovale, P. malariae, P. vivax Az évente körülbelül millió regisztrált maláriabeteg közül több, mint 1 millió, zömében gyermek hal meg

7 Malária -váltóláz Bizonyos trópusi területek nemcsak az éghajlat miatt lakatlanok, hanem a malária miatt is. Az endémiás területeken a thalassaemiával alkalmazkodtak az emberek a fertőzéshez. Esőzések sűrűbbé válásával, a kórokozót hordozó szúnyogok el fognak szaporodni, a maláriás időszak meghosszabbodik és nagyobb fertőzésekkel kell számolni. A betegség földrajzi elterjedése nő-már jelentettek olaszországi megbetegedéseket is szép számmal, és itt a fogékonyság fokozottabb.

8 Egyéb fertőző betegségek
A maláriához hasonlóan fog viselkedni a Dengue-láz, a sárgaláz, és egyes agyvelőgyulladásos megbetegedések. A vírusos agyhártya-gyulladás eseteinek száma szerte Európában növekedik, a legmarkánsabban az északi országokban érezhető ez. Van ellene védőoltás. Várható az influenzás esetek számának növekedése is. Az enyhe telek miatt ugyan csökken a fagyhalálok száma, ám ugyanakkor ez megkönnyíti a rágcsálók áttelelését, szaporodását, miáltal megnövekszik az általuk terjesztett betegségek száma (pl.: agyvelő-gyulladás, Lyme-kór). Külön említendő a természeti katasztrófákhoz kapcsolahtó fertőző megbetegedések.

9 Allergiás és a tüdő- megbetegedések számának növekedése
Egyértelmű, hogy mind a nutritív, mind az inhalatív allergiás megbetegedések száma nőtt az utóbbi 20 évben. A legújabb kutatások szerint a szén-dioxid mennyiségének növekedése a parlagfüvet és egyes virágzó fákat az fokozott pollentermelésre ösztönzi. Némely talajgomba is a szokásosnál jóval több spórát termel a megnövekedett szén-dioxid hatására. A allergén anyagok a nagyvárosok levegőjében található gázolajrészecskékhez kötődve mélyen a tüdőnkben jutnak, így okozva heveny és krónikus tüdőbetegségeket (asthma). Az erdőtüzek során hatalmas mennyiségű, a tüdőre káros anyagok kerülnek a levegőbe és ezek nagy távolságokra is eljutnak.

10 Egyéb betegségek Az ózonréteg csökkenésével megnövekszik a rosszindulatú bőrdaganatok (melanoma) száma, emellett nő a fényérzékenység, a kötő-és szaruhártya megbetegedéseinek előfordulása, gyakoribbak lesznek a szem daganatos megbetegedései. Egy felmérés szerint ha a napi középhőmérséklet meghaladta a 25 fokot 15 százalékkal nőtt a hirtelen halál előfordulása. Amint a 26,5 fokot is elérte vagy meghaladta ezek az értékek a duplájára nőttek.

11 Egyéb betegségek Az immunrendszerre nézve a fokozott fertőzési fogékonyság, és a sejtes immunválasz elnyomása is problémát jelent. Nagyobb a teher a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkön, főleg a szélsőséges hőmérséklet-emelkedés miatt. Éhezés hatásai.

12 Természeti katasztrófák egészségügyi hatásai
Árvizek, földcsuszamlások már most is humanitárius katasztrófákhoz vezetnek. A vízzel terjedő fertőző betegségek (pl.: kolera), az ilyenkor kialakuló, vagy fokozódó ivóvízhiány, a gyengült immunrendszer, a rossz tápláltsági állapot, az eü-i ellátórendszer felkészületlensége felel a halálozásokért.

13 Egyenlőtlen hatások

14 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "A klímaváltozás hatása az egészségre"

Hasonló előadás


Google Hirdetések