A Szolvencia II. csoport vonatkozásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
Az ICAAP a PSZÁF szemszögéből
1 Betétbiztosítás és bankfelügyelet 6. banküzemtani előadás Május 9. SZTE GTK.
6. előadás A magyar biztosítási piac szabályozása
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Minőségmenedzsment 2. előadás
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Kockázat alapú felügyelés
Rendelkezésre álló tőke Út a QIS3-ig QIS2: S1 szerinti tőke korrigálva az eszköz-forrás átértékelésből adódó különbözetekkel CP20: 3 szintű.
Tájékoztató a második mennyiségi hatástanulmány (QIS2) előkészületeiről Gaálné Kodila Diána
1 Belső modellek a QIS4-ben Boziné Kristóf Katalin március 20.
MNB felügyeleti integráció
Biztosítók irányítási rendszere
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Pénzügyi szervezetek felügyelete a válság időszakában XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Budapest, szeptember 3. Farkas Ádám PSZÁF Felügyeleti.
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Konszolidált éves beszámoló könyvvizsgálata
Tőkehelyzet vizsgálata
Európai vasúti körkép hatósági szemmel
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS IGAZGATÁSA A Magyar Vasúti Hivatal feladatai Dr. Kerekes István.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
A hitelintézeti beszámoló
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
A magyar biztosítási piac helyzete Pandurics Anett MABISZ Konferencia november 6. Budapest Corinthia Hotel.
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 2. Dr. Vigvári András
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Szanálási tervek, szanálhatósági vizsgálatok
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
EGYES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK SAJÁTOSSÁGAI Készítette: Szabó Gabriella.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
A konszern és a holding típusú szervezetek Olyan vállalati csoportosulás, amelynek tagjai jogilag önállóak, de közöttük horizontális vagy vertikális kapcsolat.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
SZÁMVITEL.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
C_15.00 tábla Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla április 27.
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Közbeszerzési Hatóság
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Előadás másolata:

A Szolvencia II. csoport vonatkozásai Szakál Gyöngyvér PSZÁF Szabályozási és jogalkotási főosztály Gyakran olyan hallgatóságnak kell szakmai előadást tartani, amely nem ismeri a témát vagy a szakszavakat. Az anyag esetleg összetett és rengeteg adatot tartalmaz. A hatékony előadáshoz alkalmazzuk a Dale Carnegie Training® által kialakított irányelveket.   Vegyük figyelembe a rendelkezésre álló időt és rendszerezzük megfelelően a tananyagot. Szűkítsük le a témakört. Osszuk fel a bemutatót világosan elkülönített részekre. Állítsunk fel logikus sorrendet. Végig egy témára összpontosítsunk. A bemutatót összefoglalással zárjuk, ismételjük meg a fontos lépéseket vagy vonjunk le következtetést. Ne feledkezzünk el a hallgatóságról. Fontos például, hogy az adatok érthetőek és lényegesek legyenek a téma szempontjából. Az adatok és a szakszavak mennyiségét igazítsuk a hallgatósághoz. A fontosabb pontok és lépések magyarázatához használjunk szemléltetőeszközöket. Mindig tartsuk szem előtt a hallgatóság igényeit, és akkor képesebbek lesznek az elhangzottak befogadására.

Bevezető Előzőek (3 pillér): egyedi intézményi szint Milyen kérdések merülnek fel a Szolvencia II. kapcsán a biztosítói csoportok tekintetében? Miért fontos a csoport vonatkozások ismerete? sok magyarországi biztosító része valamilyen csoportnak (leányvállalat, vagy maga is irányító intézmény) Technikai információk A bevezető mondatokban ismertessük a téma fontosságát a hallgatóság számára. Nyújtsunk rövid betekintést a bemutatóba és érzékeltessük a hallgatósággal az értékét. Vegyük figyelembe a hallgatóság érdeklődését és a témával kapcsolatos szaktudását a nyelvezet, a példák és a szemléltetés megválasztásában. Összpontosítsunk arra, hogy mennyire fontos a téma a hallgatóság számára, és akkor jobban oda fognak figyelni.

A csoport fogalma EU pénzügyi terminológia: Intézmény + a leányvállalati/anyavállalati, illetve részesedési viszony (20%-nál nagyobb tulajdoni hányad) révén összetartozó vállalkozások összessége Tiszta csoportok: hitelintézeti/befektetési vállalkozási csoportok, biztosítói csoportok Biztosítói csoport: biztosító, viszontbiztosító, biztosítói holding társaság Vegyes csoportok: pénzügyi konglomerátumok (hitelintézetek, befektetési vállalkozások, biztosítók) Ha több pontot, lépést vagy ötletet tárgyalunk, használjunk több diát. Döntsük el, hogy mi a hallgatóság feladata: egy új ötlet megismerése, egy folyamat megértése vagy nagyobb elmélyedés egy ismerős témában. Lássuk el megfelelő magyarázattal az egyes pontokat. A bemutatót támaszuk alá szakmai adatokkal, amely lehet könyv, vagy lemezen tárolt anyag, elektronikus üzenet vagy Interneten található adatok. Az egyes pontokat a hallgatósággal folytatott beszélgetés és visszajelzések mellett fejtsünk ki.

Szabályozás EU irányelvek rögzítik kik tartoznak a csoporthoz, mire terjed ki a csoport szintű felügyelet, a Felügyeletek közötti együttműködés kérdéseit: - 2000/12 bankdirektíva a hitelintézeti csoportok konszolidált felügyeletéről 98/78/EK irányelv a biztosítói csoportok biztosítóintézeteinek kiegészítő felügyeletéről 2002/87/EK irányelv a pénzügyi konglomerátumok kiegészítő felügyeletéről Magyarország: a fenti irányelvek harmonizációja megtörtént Határozzuk meg a legjobb lezárási módot mind a hallgatóság, mind a bemutató szempontjából. Fejezzük be összefoglalással; ajánlunk fel egyéb lehetőségeket; javasoljunk egy stratégiát; javasoljunk egy tervet; tűzzünk ki egy célt. Tartsuk magunkat végig a bemutatóban kitűzött célunkhoz, és akkor valószínűleg elérjük azt.

Eltérő filozófiai háttér (1) Bankcsoportok: konszolidált felügyelet - a számviteli konszolidációra épülő un. felügyeleti konszolidációt követel meg az intézményektől és a felügyeletektől, konszolidált felügyelet kiterjed: prudenciális limitek (nagykockázati, befektetési limitek, tőkemegfelelés) csoport szinten történő számítására, anyavállalat felelős a csoport egészének működéséért, felügyelet: kitüntetett szerep jut az anyavállalat felügyeleti hatóságának

Eltérő filozófiai háttér (2) Biztosítói csoportok: solo plus felügyelet (egyedi szinthez képest kiegészítő) - kiegészítő felügyelet: a csoporton belüli ügyletekre, tőkemegfelelésre terjed ki, a csoport szintű tőkemegfelelés számítására 3 módszer, melyből csak az egyik a konszolidálás, nincs kitüntetett szerepű intézmény a csoporton belül, a felügyeletek közötti együttműködés jellege: horizontális (Helsinki protokoll alapján, un. co-cokon keresztül).

Biztosítói csoportok és a Szolvencia II. A Szolvencia II. folyamat kapcsán szükséges-e a biztosítói csoportok szabályozásának módosítása, ha igen mely területeken? A Szolvencia II. biztosítói csoportok felügyelete és a szektorok közötti konzisztencia munkacsoport feladata a fenti kérdés megválaszolása.

Követendő célok A Szolvencia II. csoport szintű szabályainak megfogalmazása során törekedni szükséges: a konglomerátumok szabályozásával (időben későbbi, tőkemegfelelés mellett a kockázatkezelés, belső ellenőrzés is felügyelendő csoport szinten, könnyebb átjárás biztosítói csoportok és pénzügyi konglomerátumok között), az új banki tőkeszabályozással (Bázel II) való összhang megteremtésére. A biztosítói szektort olyan sajátosságok jellemzik (lásd előzőek), amelyek miatt ezek nem könnyen megvalósítható célok.

Szolvencia II. vs Basel II. (1) Különbözőségek - Bázel II.: gyakorlatilag lezárult, Szolvencia II.: kicsivel túl a folyamat elején. Bázel II.: EU és nem EU intézményekre, Szolvencia II.: csak EU intézményekre. Bázel II.: alapvetően csoport szintre koncentrál, Szolvencia II.: a tervek szerint továbbra is az egyedi intézményi alapú megfelelés marad a kiindulópont.

Szolvencia II. vs Basel II. (2) Hasonlóságok három pillér, kockázat orientált megközelítés.

A Felkérések 2. szakaszában megválaszolandó kérdések (1) A csoport szintű tőkeszámítás alapelvei a biztosítói csoportoknál (a 18. számú Felkérés alapján) MCR-t, SCR-t kell-e csoport szinten számítani? Adható-e felmentés az egyedi alapú megfelelés alól, ha a biztosító csoport szinten megfelel a tőkemegfelelési előírásoknak? Követelmény legyen-e a szubkonszolidált szintű megfelelés?

A Felkérések 2. szakaszában megválaszolandó kérdések (2) Figyelembe vehetők-e a diverzifikációs hatások (hasznok/költségek) a csoport szintű tőkemegfelelés számítása során? (Bázel II. nem engedi meg az előnyök elismerését a tőkeszámításban.) Legyenek-e szabályozási szinten hozzárendelve felügyeleti lépések a csoport szintű tőkemegfelelésre vonatkozó előírások megsértésének egyes szintjeihez?

A Felkérések 2. szakaszában megválaszolandó kérdések (3) - Hogyan történjen a csoport szintű modellek validálása? - Mire kell kiterjednie csoport szinten a felügyeleti felülvizsgálati folyamatnak? A Bázel II. szabályozáshoz hasonlóan megkövetelhető legyen-e például többlet tőke tartása, ha a csoport szintű tőkeelőírások nem kerülnek betartásra?

További munkálatok A Felkérések 2. szakaszában az előző kérdések munkacsoporti megválaszolása a végéhez közeledik. Ezt követően: véleményezés, CEIOPS plenáris ülés, Bizottság A Bizottság a Felkérések 3. szakaszában a felügyeleti hatóságok közötti együttműködés kérdéseinek megválaszolására kérte a munkacsoportot.