Kockázat alapú felügyelés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Advertisements

2005. szeptember 15. A CEBS CRD-hez kapcsolódó egyéb, előkészület alatt álló anyagai Seregdi László szeptember 15.
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
A tőzsdei bevezetés felügyeleti szempontjai
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Az Ibtv. civil-szakmai támogatása
Foglalkoztatói nyugdíj
1 Miről lesz szó a következő 20 percben? I. A tartalékok legjobb becslésének főbb elemei II. A kockázati ráhagyás: CoC megközelítés III. CoC - egyszerűsítések.
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
/30 Szolvencia II: Tőkekövetelmény Szabó Péter április 27.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Az ICAAP a PSZÁF szemszögéből
DOKUMENTUMKEZELÉS.
6. előadás A magyar biztosítási piac szabályozása
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Minőségirányítás a felsőoktatásban
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
1 A Szolvencia II harmadik mennyiségi hatástanulmányának (QIS3) eredményei Gaálné Kodila Diána március 20.
1 Szolvencia II: Az első és második mennyiségi hatástanulmány (QIS1-2) tapasztalatai Gaálné Kodila Diána március 26.
Dátum Tőkepiaci közzétételek a PSZÁF honlapján (Tájékoztató a tőkepiacról szóló évi CXX. tv. 34.§ (4) bekezdés d) pontjának végrehajtására felkészülésről)
1 Szolvencia II. QIS 3 – Nem-élet ági biztosítástechnikai tartalékok Kristóf Katalin
A Szolvencia II. csoport vonatkozásai
Tájékoztató a második mennyiségi hatástanulmány (QIS2) előkészületeiről Gaálné Kodila Diána
1 Belső modellek a QIS4-ben Boziné Kristóf Katalin március 20.
Dátum: Solvency II. Mennyiségi hatástanulmány (QIS) Előkészítő helyszíni tanulmány (PFS) Gaálné Kodila Diána, Pados Patrik
CEIOPS Solvency II. Accounting/Pillar III working group Közzétételi követelmények Gyöngy Judit
MNB – Felügyeleti integráció
MNB felügyeleti integráció
Biztosítók irányítási rendszere
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
1 Változások a bankszabályozásban* Dr. Terták Elemér Európai Bizottság 48. Közgazdász-vándorgyűlés Szeged, október 1. * Az előadás tartalma nem feltétlenül.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Pénzügyi szervezetek felügyelete a válság időszakában XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Budapest, szeptember 3. Farkas Ádám PSZÁF Felügyeleti.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A bankszabályozás kihívásai és változásai a pénzügyi-gazdasági válság hatására Mérő Katalin.
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Munkahelyi egészség és biztonság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Az INTERREG III programok Magyarországon. Phare CBC Programok Magyarországon prog. AUSTRIA 62 MEUR Au-Slovenia 3 MEUR Au-Slovakia.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
Stabilitás és bizalom – az MNB biztosításfelügyelési stratégiája és módszerei Kisgergely Kornél – Pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető.
A szakfordítói és tolmácsolási tevékenység jogi szabályozása és felülvizsgálatának lehetséges irányai Dr. Németh Szabolcs Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Szanálási tervek, szanálhatósági vizsgálatok
EGYES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK SAJÁTOSSÁGAI Készítette: Szabó Gabriella.
Értékpapírok: az EU direktívák főbb elemei Szendrei Csaba.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

Kockázat alapú felügyelés A felügyelet intézkedései a Solvency II. követelményei tükrében dr. Hajdu Gabriella főosztályvezető helyettes 2005. április 27.

Solvency I. - Finomítások, szigorítások, amelyek nem érintették a szolvencia rendszer lényegét - 12/2002 és 13/2002 irányelvek, az új szolvencia szabályok a Bit-ben 2004-ben hatályba léptek

Solvency II /1 Kockázatérzékenyebb szavatoló tőke követelmény EU-ban egységes kockázatkezelés és felügyeleti elvek kidolgozása 2003. Nov. 5-i 2004/6/EK határozattal létrejön a CEIOPS (Committee of European Insurance Occupational Pension Supervision)

Solvency II /2 CEIOPS létrehozott hét munkacsoportot, amely négy kizárólag a Solvency II folyamatokkal kapcsolatos technikai munkát látja el I pillér: tőkekövetelmény II pillér: felügyeleti szabályok III pillér: nyilvánosságra hozatali szabályok Cross Sectoral WG: a három pillér csoportszintű alkalmazása

Solvency II /3 A munka három „hullámban” folyik első hullám 2005. február második hullám 2005. július harmadik hullám 2005. November az első direktíva (keret) tervezet 2006. áprilisban kerül benyújtásra a Bizottságnak a direktíva tervezet vitája 2006. októberben indul

Solvency II /4 A Bizottság összesen 24 ún. felkéréssel fordult a CEIOPS felé, amelyekhez a javaslatokat a munkacsoportjai adják. Első hullámban 6 felkérés Második hullámban 12 felkérés Harmadik hullámban 6 felkérés

Solvency II /5 Az első hullám felkérésének témái: Belső ellenőrzés és kockázatkezelés Befektetési szabályok Eszköz-forrás menedzsment A felügyelet gyakorlata egyedi intézmények esetében A felügyeletek gyakorlata ún. objektív mutatókra támaszkodva A felügyelet tevékenységének átláthatósága

Solvency II /6 A második hullám felkérésének témái: Biztosítástechnikai tartalékok (élet-, nem-életbiztosítási ág – két felkérés) „Biztonsági” intézkedések és befektetési szabályok Szolvencia tőkekövetelmény standard modell és belső modell, valamint annak engedélyezése (két felkérés) Viszontbiztosítás és egyéb kockázatcsökkentő technikák

Mennyiségi hatástanulmány és adatszolgáltatás A felügyelet eljárásai (pl. engedélyezés, szankciók, stb.) A szolvencia szint ellenőrzése A szakmai alkalmasság és az üzleti megbízhatóság kritériumai (Fit & Proper) Az EU felügyeleti hatóságai gyakorlatának harmonizációja („peer review”) A biztosítói csoportok, pénzügyi konglomerátumok kérdése

Solvency II /7 A harmadik hullám felkérésének témái: A tőkekövetelmény fedezetére bevonható eszközök A felügyelet függetlensége és elszámoltathatósága (ezt a felkérést visszavonta a Bizottság) A felügyeletek közötti együttműködés A felügyeleti jelentés és nyilvánosságra hozatali követelmények Prociklikusság Kis- és középvállalatok kérdése

Pillar II /1 Pillar II Munkacsoport mandátuma: Állítson össze javaslatot a felügyeleti eljárásokról, azok eszközrendszerének meghatározásához, kidolgozásához. Találja meg azokat a felelősségi pontokat, ahol a felügyeletnek be kell avatkoznia a biztosítónál zajló folyamatba, vagyis intézkedési kötelezettsége keletkezik.

Pillar II /2 A Pillar II témakörei az első hullámban: A befektetési politika és ALM politika követelményként előírásra kerül (legalább évente felül kell vizsgálni) Egyik megközelítés: A jelenlegi direktíva előírásai megfelelőek, alapjaiban nem szükséges megváltoztatni, csak az új követelményekhez való igazítást kell elvégezni Másik megközelítés: nincs szükség mennyiségi korlátokra Jelenlegi elképzelés: MCR, SCR és biztosítástechnikai tartalékokra egyaránt azonos befektetési szabályok legyenek érvényesek – I pillérnek nincs még végleges álláspontja A felügyelés folyamata (Compliance, és risk based approach – a jogi kockázatokat általánosan nem feltétlenül tartják a tagállamok a Solvency II részének)

Kisbiztosítók helyzete; probléma, hogy az egységes szabályozás nem tűr elkülönült tőke- és egyéb működési feltételeket (egységes elvi alapon való kezelés), viszont a biztosító nagysága, piacon betöltött szerepe erőteljesen befolyásolhatja a betartandó szabályokat A Munkacsoport felmérte, hogy a tagállamok közül ki alkalmaz és milyen stressz tesztet, valamint az milyen intézkedést vált ki (mindenütt végeznek kockázatértékelést, nem tny-i felhatalmazás alapján, ez képezi az ellenőrzések alapját)

Pillar II /3 A Pillar II témakörei a második hullámban: A felügyelet eljárásai: milyen eszközök álljanak rendelkezésre, minimum harmonizáció, vagy lista, különbséget kell tenni megelőző, korrekciós intézkedések és szankciók között Szolvencia szint ellenőrzése; e szabályok kialakításához felmérés készült a tagországok jelenlegi gyakorlatáról (feldolgozása jelenleg folyik)

A szakmai alkalmasság és az üzleti megbízhatóság szabályai; a Munkacsoport a direktívában szeretett volna corporate governance szabályokat megfogalmazni, CEIOPS nem támogatta, de a „fit and proper „ szabályok kidolgozása maradt feladatként (lista a minimálisan elvárható feltételekről; az aktuáriussal szemben megfogalmazott elvárások) EU felügyeleti gyakorlatok harmonizációja („peer review”); „minimum standard”, tanulás egymástól, direktívák, CEIOPS standardok egységes alkalmazása

Pillar II /4 Az elkövetkező időszak feladatai Kapcsolódási pontok a Pillar I és II között: MCR, SCR szintek megsértése, az ehhez kapcsolódó felügyeleti intézkedések Prudent person principle (befektetési szabályok) Internal model (kockázati tényezők) „Powers of the Supervisory Authorities”; milyen eszközöket kell meghatározni a direktíva szintjén

Pillar II /5 A harmadik hullám. A Pillar II felelős az ún. Prociklikusság témakörért. Egyelőre a felkészülés folyik ebben a témakörben. A többi felkérés esetében inputot szolgáltat a Munkacsoport Köszönöm a figyelmet!