KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

Alsónémedi A falu bemutatása
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Mindenszentek temploma Pécs
Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
FELVIDÉKEN Határtalanul.
Beregszász.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
A pécsi barbakán.
4. nap Segesvár.
Gyömörei temetői kápolna
A MAGYAR BAROKK /50.
Szendrő nevezetességei
Somogybükkösd.
Magyar Nemzeti Galéria Budapest
A visegrádi Herkules-kút
Óföldeáki erődtemplom
Farkas utcai református templom, Kolozsvár
Suki-kehely Szilágyi Klára
A Királyi Palota egykor és ma
Siklós-Máriagyűd vallási turisztikai vonzereje Készítette: Héhl Leila.
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
(XVI. század- XVIII. elejéig)
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Molnár András bemutatja. MÁRIA-TEMPLOM A XIII. SZÁZADBAN ÉPÜLT, MAJD A XIV. SZÁZADBAN ÁTÉPÍTETTÉK - GÓTIKUS STÍLUSBAN.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
A Grál. Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
A gótika, sz..
Oltári nagy hülyeség, de jó!
Napkor A mi településünk.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Készítette: Bujdosó Villő
Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.
Világörökségek Szlovákiában 2011.augusztus
CHENONCEAU A kastély a Cher folyó medrére épült egy hajdani erődített malom és a Marques család által megvásárolt aprócska erőd alapjain. Ez utóbbit,
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Pécs-Megyeháza.
H AZAI ÉS NEMZETKÖZI TESTVÉRISKOLAI KAPCSOLATOK KIALAKÍTÁSA TÁMOP A-12/1 K ALANDOZÁS A B ÁTHORYAK ÉS A R ÁKÓCZIAK FÖLDJÉN N YÍRBÁTOR
csodás Palotaszállója Isaac Stern – Massenet: Meditation
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Történelmi vonatkozások
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
Siklós városa a Dráva medencében, Tenkes-hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Történelmi belvárosa, hangulatos utcácskái ma is sajátos.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Eger Télanyók csapata.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Sárrétudvari.
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Veresegyház.
Budapest Programajánló
Székelykeresztúr Fekvése:
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Szalay Petra, Almási Lilla
Hűség és kitartás „Ne paráználkodj!”
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor

Minorita templom (Angyalos Boldogasszony) A ferencesek 1480 körül emelt késő gótikus kolostortemploma 1717-1725 között nyerte el ma ismert gótikus-barokk alakját. A remek barokk oltárok és szószék a hazai barokk fafaragás legszebb darabjai. A gótikus templom hasonló stílusban épült, mint a mai református templom. Erre a déli oldal és a szentély támpillérei, valamint a pillérek közötti magas, gótikus ablakok utalnak. A hajdani hálóboltozat a XVI. században beomlott, helyére került a mai mennyezet. A XVI. század végén súlyosan megsérült, Boldogasszony tiszteletéreszentelt templomot a XVIII. században visszatérő minoriták állították helyre Kelemen Didák tartományfőnök irányításával. Északon alacsony torony és kolostorépület csatlakozik a templomhoz. A nyugati előcsarnok a XVIII. század második felében készült barokk építmény, mögötte gótikus kapu húzódik meg.

Oltárai közül a Passió- vagy Krucsay-oltár a legismertebb; alakos faragványaiban még a késő gótika hagyományai fedezhetők fel. Az oltár második szintjén a Krucsay-címer látható, Krucsay János Szabolcs megyei alispánnak és feleségének, Tolvay Borbálának nevével és a címer elhelyezésének évszámával. Eperjesi mester készítette, és felirata ellenére 1731-ben már a templomban állott.Nagyon szép barokk munka az 1751-ben készült Szent Anna és Pietá-oltár is. Itt található Károlyi József fa epitáfiuma 1803-ból.

A nyírbátori minorita templom

A Krucsay-oltár pikáns története Krucsay Jánosnak, Rákóczi kapitányának első felesége nem volt a házastársi hűség mintaképe. A férj egy ideig tűrte hűtlenségét, aztán bíróságra adta, de a halálos ítélettel végződött első per után mégis megbocsátott neki még a kivégzés előtt. Ám reverzálist íratott alá vele, hogy további hűtlenkedés esetén akár meg is ölheti, és vagyona férjére száll. Az asszony nem tért jó útra, a vármegyei törvényszék ismét halálra ítélte. A pocsaji hóhér 1728-ban pallossal a fejét vette. Krucsay János három hónap múlva megnősült - talán engesztelésül állíttatta az oltárt.

VÉGE