Fehérjék biológiai jelentősége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

A fehérjék.
A belek „alagútjain”.
Dr. Ilku Lívia Országos Gyógyszerészeti Intézet
Hormonális- és idegrendszer,
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Biokémia fontolva haladóknak II.
Táplálkozási allergiák
Hormonrendszer Biológia 8.évfolyam Készítette: Hütterné Kasper Enikő
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Vér.
A GYULLADÁSOK IMMUNOLÓGIÁJA (Fagocitózis)
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
A fehérjék világa.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
ANTIGÉNFELISMERÉS AZ ELLENANYAG ÉS A B- SEJT- ANTIGÉNRECEPTOR (BCR) ÁLTAL VALÓ ANTIGÉNFELISMERÉS SZERKEZETI ALAPJAI.
Aminosavak, peptidek, fehérjék
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Az élelmiszereket felépítő anyagok
02 02 J.
A belek „alagútjain”.
A helyes táplálkozás.
Hasnyálmirigy.
Pajzsmirigy.
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A tápcsatorna funkciói:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A lipidek.
A biogén elemek.
Aminosavak és fehérjék
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
A vérkeringés szerepe.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Fehérjék.
Mi és emésztőnedveink
Tápanyagok.
A szervezet biokémiai folyamatai
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A vér Mennyi van belőle? Mennyi a pH-ja? Milyen szövettípushoz tartozik?
Az alvó ember és az álmodó agy
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Egyed alatti szerveződési szintek
Fehérjeszekvenálás Mikronalalitikai kurzus fehérjeszekvenálás.
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
A fehérjék. az élőlények legfontosabb anyagai (görög név: protein) a sejtek szárazanyag-tartalmának %-át adják monomereik: aminosavak (C, H, O,
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
A hormonrendszer Fr. Dobszay Márton Benedek OFM. A hormonrendszer mint szabályozó rendszer Szabályozó szerv (ahonnan a szabályozás kiindul) Jeltovábbítás.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Magnet Softlézer Masszázssisak és Bódi Hajápoló kozmetikumok. Gyenge lézer és vibrációs, masszázs és terápiás készülék. Haj, fejb ő r és meszesedés elleni.
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
Fehérjék Az élő szervezetek anyagai. Aminosavak kapcsolódása Az aminosavak egymással való összekapcsolódása: peptidkötéssel dipeptid = két aminosav kapcsolódott,
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Biokémia fontolva haladóknak II.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A fehérjék.
Fehérjék funkciói.
Alultápláltság és veszélyei
Fehérjék.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Fehérjék szabályozása II
Előadás másolata:

Fehérjék biológiai jelentősége

A fehérjék aminosavakból állnak. Az aminoecetsav a legegyszerűbb aminosav.  Ma már több mint 20 aminosav ismeretes. 

A fehérje térszerkezetének szintjei Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Negyedleges

Biológiai tevékenységük alapján is lehet a fehérjéket csoportosítani: Katalitikus hatást kifejtő fehérjék (enzimek) Különböző anyagokat szállító fehérjék (transzportfehérjék) Vázfehérjék

Biológiai jelentősége Szerepük: Enzimek az élő szervezetek kémiai folyamataiban.   Szervezetünk táplálásához jelentős mennyiségű fehérjére van szükség. Denaturálni kell(megfőzni) a fehérjéket az emésztéshez.

Enzimek zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontása építő folyamatok immunrendszer működése szervezetbe bejutott kórokozók elpusztítása Hétköznapi életben  

Fehérjék csoportosítása funkciójuk szerint: Enzimek: tripszin, citochrom-c Transzportfehérjék:hemoglobin, hemocianin, szérumalbumin. Védőfehérjék: ellenanyagok, fibrinogén, trombin. Toxinok: kígyómérgek. Hormonok: inzulin, mellékvesekéreg-serkentő hormon (ACTH), növekedési hormon (GH). Struktúrfehérjék:  kollagén,elasztin,retikulin Motorfehérjék:  aktin, miozin, kinezin, dinein Tartalékfehérjék:  ovalbumin, kazein.

Készítette: Tóth Adrienn 10.B