Fehérjék biológiai jelentősége
A fehérjék aminosavakból állnak. Az aminoecetsav a legegyszerűbb aminosav. Ma már több mint 20 aminosav ismeretes.
A fehérje térszerkezetének szintjei Elsődleges Másodlagos Harmadlagos Negyedleges
Biológiai tevékenységük alapján is lehet a fehérjéket csoportosítani: Katalitikus hatást kifejtő fehérjék (enzimek) Különböző anyagokat szállító fehérjék (transzportfehérjék) Vázfehérjék
Biológiai jelentősége Szerepük: Enzimek az élő szervezetek kémiai folyamataiban. Szervezetünk táplálásához jelentős mennyiségű fehérjére van szükség. Denaturálni kell(megfőzni) a fehérjéket az emésztéshez.
Enzimek zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontása építő folyamatok immunrendszer működése szervezetbe bejutott kórokozók elpusztítása Hétköznapi életben
Fehérjék csoportosítása funkciójuk szerint: Enzimek: tripszin, citochrom-c Transzportfehérjék:hemoglobin, hemocianin, szérumalbumin. Védőfehérjék: ellenanyagok, fibrinogén, trombin. Toxinok: kígyómérgek. Hormonok: inzulin, mellékvesekéreg-serkentő hormon (ACTH), növekedési hormon (GH). Struktúrfehérjék: kollagén,elasztin,retikulin Motorfehérjék: aktin, miozin, kinezin, dinein Tartalékfehérjék: ovalbumin, kazein.
Készítette: Tóth Adrienn 10.B