Cellulóz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

E85 Szűcs Dániel 11.A.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Műanyagok.
Mi az a mikroorganizmus?
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Szénhidrátok.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Műanyagok Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Gumi és celluloid.
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
Chu Thi Thuy Linh, Soltész Réka
Készítette: Tóth Tünde
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
Szénhidrátok (Szacharidok).
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
A foszfor egy nemfémes, szilárd kémiai elem.
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
Kémiai kötések Molekulák
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Születés másodperc hidrogén és hélium
Élelmiszerek gyártása
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A hulladék körforgása - hasznosítás
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Viasz és Gyümölcs észter
A cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Az erdő.
Programozás C# -ban Ciklusok.
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A szénhidrátok.
SZÉNHIDRÁTOK.
Nukleinsavak és a fehérjék bioszintézise
Hogyan használd a PTC oldalakat? Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések.
A salétromsav és a nitrátok
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Nitrogén mineralizáció
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
Vízszennyezés.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Szénhidrátok Dolce vita……….
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Fertőtlenítés sterilizálás
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Az élelmiszerek romlása
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
LEN Készítette: Kiss Róbertné.
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
A NITROGÉN OXIDJAI. Nitrogén-dioxid A nitrogén változó vegyértékű elem. Többféle oxidja létezik. Nitrogén-dioxid NO 2 Vörösbarna, mérgező gáz. A salétromsav.
ÁRUFORGALMAZÁS A RUHÁZATI CIKKEK ÉS VEGYESIPARCIKKEK FORGALMAZÁSA, ALAPANYAGOK SZERINTI CSOPORTOSÍTÁSA.
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
Fontosabb diszacharidok, poliszacharidok. Monoszacharidok összefoglalás.
melléklet: Észterek1 diasor
Kézművesség Mesterek és művészek
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
22. lecke A szénhidrátok.
Nem kórokozó baktériumok
A divat és az öltözködés története
Nitrogénmentes kivonható anyagok
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Előadás másolata:

Cellulóz

Cellulóz A cellulóz (régiesen: sejtkeménye vagy sejtanyag) egy összetett szénhidrát. Képlete (C6H10O5)n. Béta-D-glükózból származtatott poliszacharid. A cellulóz a földön előforduló leggyakoribb szerves anyag, mert a növények vázanyagának nagy része cellulóz. Pontosabban a fa 40%-a, a gyapot 50%-a, a len és a kender 80%-a. A vatta és a papír szinte 100%-ban cellulózmolekulákból áll.

Lebontása   A cellulóz molekulájában béta-glükózegységek változó térállásban (alsó és felső) kapcsolódnak össze, és lánc alakúvá formálódnak. A hosszú láncmolekulák hidrogénkötésekkel kapcsolódnak össze, melyek fonalszerűvé teszik a növényi rostokat. Ez annyira ellenálló, hogy csak tömény savakkal lehetséges a bontása. Tömény savval főzve először cellobiózra, majd a cellobióz szőlőcukorra bomlik. A tömény sósavon kívül csak néhány gomba, baktérium és rovar képes bontani. A kérödző állatok emésztőrendszere jellemzően tartalmaz olyan mikroorganizmust, mely lebontja a cellulózt. A termőtalajban is léteznek cellulózbontó baktériumok, melyek a cellulózt humusszá alakítják.

A cellulóz-nanoszálakból készült papír keresztmetszeti képe.

Élelmiszeripari felhasználása Ipari felhasználása: papírgyártás, szálasanyag-gyártás (pl. viszkóz, acetát, triacetát), robbanóanyagok (lőgyapot), és celofán gyártása,hőszigetelésben is használják. Élelmiszeripari felhasználása  Az élelmiszerek széles skálájában megtalálható mint emulgeálószer, térfogatnövelő vagy diétás

Köszönöm a figyelmet! Horváth Márk 10.A