Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LEN Készítette: Kiss Róbertné.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LEN Készítette: Kiss Róbertné."— Előadás másolata:

1 LEN Készítette: Kiss Róbertné

2 Természetes szálasanyag
LEN Textilipari besorolása: Természetes szálasanyag Szerves Növényi eredetű Magszálak Háncsrostok Szerkezeti rostok Gyümölcsrost pamut len maniliakender kókusz kapok kender szizálkender rami új-zélandi len juta ananász

3 LEN Fajtái: A legfontosabb lentermelő országok:
Rostlen- a rostjáért termesztik, ruházati szempontból fontos Olajlen vagy maglen- a magjáért termesztik Kéthasznú len A legfontosabb lentermelő országok: Kína Oroszország Ukrajna

4 LEN A len növény jellemzői: 80-120 cm magas
Hosszú szárú, levele lándzsa alakú Világoskék vagy fehér virágú Egynyári növény, melynek toktermése van

5 LEN A len betakarítása - Tövestől tépik ki a földből- a művelet neve: NYŰVÉS Célja: minnél hosszabb rostszálakat kapjanak Kézzel vagy lennyűvő géppel végzik - Szárítják napig - Gubózógéppel a magtokokat eltávolítják

6 LEN Len elsődleges megmunkálása:
Válogatás- érettség, hossz, szín, vastagság, tisztaság Rostfeltárás Műveletek célja: rostok elválasztása az egyéb növényi részektől Feltárás módjai: 1. Mechanikai 2. Mikrobilógiai 3. Vegyi

7 LEN 1. Mechanikai feltárás: legolcsóbb, legegyszerűbb
Műveletei: Törés: a kórókat rovátkolt hengerpárok között vezetik, ahol a fás részek összetörnek Tilolás: a pozdorja eltávolítása a rostok közül eszköze a tilológép. Mellékterméke a kóc (rövid rost) és a pozdorja (bútoripar használja fel) Gerebenezés: éles hegyes tüskéken a rostokat fésülik, párhuzamosítják, finomítják

8 LEN 2. Mikrobiológiai feltárás: az egyes szöveteket összekötő ragasztóanyagot (pektint) nedves közegben elszaporodó mikroorganizmusokkal (baktérium, gomba) bontják le. A, Vizes áztatás: - Természetes úton (tavakban) - Mesterséges úton –fajtái: -Medence áztatás: Az anyagot kocsikon mozgatják - Alagút áztatás: a korókat lezárt alagutakban tárolják B, Harmatáztatás: a mezőn kiteríteríett kórón az eső és a harmat hatására fejlődnek ki a pektinbontó gombák 8-10 nap

9 LEN 3. Vegyi feltárás: Az áztatás idejének meggyorsítására, a pektin lebontása vegyszereket alkalmaznak. Előnye: gyors 3-4 óráig tart Hátránya: költséges és a rostok merevvé, törékennyé válnak

10 LEN A len fizikai tulajdonságai: 1.Mikroszkópi képe:
A lenrost elemi sejtekből épül fel, keresztmetszetük sokszög alakú. A rostokban keresztirányban törések láthatók. 2. Hosszúsága: rostoká:50-70 cm, a sejteké 2-5 cm 3. Nyúlása kicsi, rugalmassága gyenge. Kristályos szerkezetű molekulaláncai egyenesek ezért könnyen gyűrődnek

11 LEN 4. Nedvszívó képessége: jó 5. Hőszigetelő képessége: kicsi
6. Kopásállósága a pamuténál jobb, rostok szilárdsága 400 mN/tex, nedvesség hatására javul 7. Elektromos tulajdonsága: elektrosztatikus feltöltődése minimális 8. Színe, fénye: halványsárga vagy ezüstös színű, selymes fényű

12 LEN A len kémiai tulajdonságai:
Fő alkotórésze a celulóz- pamuthoz hasonlóan viselkedik 1. Oldószere: rézoxid-ammónia 2. Lúgok: hidegen nem károsítják, benne főzve szilárdsága csökken 3. Savak: károsítják 4. Hő hatása: érzékeny 100oC felett szilárdsága csökken

13 LEN 5. Égése: gyors, világos lánggal ég, tovább izzik, papír szaga van hamuja világosszürke, rostszerkezetét megtartja 6. Mikroorganizmusok: Nedves közegben megtámadják, elszínezik, szakítószilárdsága csökken

14 LEN A len felhasználása:
-női férfi ruhaszöveteket -a lenanyagok friss hűvös tapintásúak, jó hővezetők, ezért nyári viseletnek nagyon kellemesek -asztalterítő -ágynemű -bútorszövet -műszaki szövetek: ponyvák, tűzoltó tömlő, heveder

15


Letölteni ppt "LEN Készítette: Kiss Róbertné."

Hasonló előadás


Google Hirdetések