Stroke.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menstruációs ciklus.
Advertisements

Keringési szervrendszer betegségei
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
Válaszkészség vizsgálata
Cukorbetegség Diabetes mellitus Készítette: Tőkéné Czvitkovics Szilvia
Sportolás hatása szervezetünkre
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A CUKORBETEGSÉG.
Vigyázz a szívedre!.
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
9. témakör Antianginás szerek (ATC: C01D) és a szívelégtelenség gyógyszerei (ATC: C01A) Angina pectoris: klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási.
Magas vérnyomás (hypertonia).
Alkoholizmus.
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
Oxiológia 5 Márovics Pál.
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
Hydrocephalus. Shunt Dr. Fogarasi András PhD Magyarországi
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A Helytelen Testtartás
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Magas vérnyomás A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés.
A szív betegségei.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Légző rendszer betegségei
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Mozgás, pihenés, egészség
Hasnyálmirigy.
Az erek kórtana.
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Az életfolyamatok életkori sajátosságai
A stroke megelőzése Előadó: Jámbor Tünde
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Az egészséges életmód és a stressz
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Fogamzásgátlás Tájékoztató anyag.
AKUT BELGYÓGYÁSZATI ESEMÉNYEK
A sport pozitív testi és lelki hatásairól szóló tájékoztató előadás megtartása Előadó: Kelemen Mária A sport pozitív testi és lelki hatásairól szóló tájékoztató.
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Modern edzésmódszerek
Vér- és nyirokrendszeri betegségek
Szív- és érrendszeri betegségek Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - A fejlett.
Gyógytornász szerepe a demens betegek mozgásterápiájában
Idegrendszer kóros működései, betegségei. Agyrázkódás Maradandó károsodás nem kelekezik. A fejet ért erős ütés hatására eszméletvesztéssel jár. Középagyi.
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Hasnyálmirigy.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Therápia segítő program
Előadás másolata:

Stroke

Mi a stroke és hogyan alakul ki? A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad.

Okai A leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály képződik. Ez lehet vérrög, vagy az illető ér görcsös összehúzódása által okozott szűkülete. Az agyszövet normális működésének feltétele ugyanis a megfelelő vérellátás, mivel a vér szállítja a nélkülözhetetlen oxigént és a tápanyagul szolgáló cukrot a sejtekhez, ehhez pedig az szükséges, hogy a vér az erekben akadálytalanul és megfelelő mennyiségben áramoljon.

Mi az érelzáródás?

Tünetek Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, gyengesége, vagy bénulása. Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar. Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése. Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok. Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat. Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás illetve az érzékelés zavara.

Fajtái Vértelen stroke Trombotikus (avagy trombózisos) stroke Embóliás stroke Agyvérzés - vérzéses stroke Agyállomány vérzés Pókhálóhártya alatti vérzés

Pókhálóhártya alatti vérzés Agyállomány vérzés Vértelen stroke Pókhálóhártya alatti vérzés

A stroke rizikófaktorai Életkor Magas vérnyomás Magas koleszterinszint Cukorbetegség Stroke és elhízás Szív- és érrendszeri betegség Emelkedett homocisztein szint Korábbi stroke vagy TIA

Stroke a családban A stroke és a nem Dohányzás Fogamzásgátló tabletta, illetve más hormonális készítmény szedése Rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, kábítószer használat Fokozott stressz

Gyógyulás és rehabilitáció A stroke-on átesett betegnek romolhat a légzése, nyelése, az egyensúlya, a hallása, a látása és a hólyagműködése is. A rehabilitáció célja, hogy az önállóság minél nagyobb fokban helyreálljon. A rehabilitáció során elsősorban a korábbiakban már elsajátított képességek újratanulását kell véghezvinni, például újra meg kell tanulni járni és beszélni. A kutatások felvetik, hogy az ép idegsejtek nagy alkalmazkodóképességűek és átvehetik a károsodott területek idegsejtjeinek működését. Ennek eredményeként a rehabilitáció célja, hogy az érintetlen agyrészek próbálják meg kompenzálni a károsodott agyrészek funkcióit.

Élet a stroke után Tartsa fenn a kapcsolatot! Úgy beszéljen a beteggel, mint felnőtt a felnőttel! Rendes hangerővel beszéljen! Kényelmes sebességgel beszéljen! Kerülje a zavaró tényezőket! Négyszemközt beszélgessenek! Gondoljon a gondozókra is!

Szívinfarktus

Mi a szívinfarktus és hogyan alakul ki? A szívinfarktus oxigénhiány miatt létrejött szívizom károsodást jelent, mely a koszorúér szűkülete vagy elzáródása miatt következik be. Ha ez a folyamat hosszú ideig tart a károsodás visszafordíthatatlanná válik.

Okai: Egy vérrög elzárja valamelyik vérartériát. A szervezet ereiben található koleszterin és egyéb anyagok lerakódásai az érelmeszesedés. A koszorúserek érelmeszesedés miatti beszűkülését koronária betegségnek is nevezik. A koronária betegség a legjelentősebb oka a szívinfarktus kialakulásának. Koszorúserek görcsös összehúzása.

Tünetek nyomásérzés a mellkas közepén, esetleg csak furcsa teltségérzés, vagy szorító mellkasi fájdalom , ami több mint néhány percen keresztül fennáll; kisugárzó fájdalom a mellkasból a váll, a kar, a hát vagy akár a fogak, állkapocs irányába; egyre sűrűsödő mellkasi fájdalmak; folyamatosan fennálló fájdalom a has felső részén; légszomj; izzadás; megsemmisülés érzés; ájulás; hányinger, hányás.

Az infarktus rizikófaktorai A dohányzás Magas vérnyomás Magas koleszterin és zsír szint Mozgásszegény életmód Elhízás Cukorbetegség Stressz Alkohol Szívinfarktus a családban

Életmódváltás szívinfarktus után Ne dohányozzon! Rendszeresen járjon el orvosi vizsgálatra! Mozogjon rendszeresen! Tartsa meg ideális testsúlyát! Étkezzen szívbarát módon! Kezelje jól a stresszt! Alkoholt csak mérsékelten fogyasszon!

Köszönöm a figyelmet!