Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

Keringési szervrendszer betegségei
A depresszió korszerű kezelése
Formula 2: Multivitamin-komplex
B6 vitamin Horváth Ronald Horváth Ronald. Miben található   Szerepe van a vörösvértestek képződésében, az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges.
Tápláltsági problémák a Crohn- és colitises betegeknél
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Testünk építőkövei: A vitaminok
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Prezentáció A vér betegségei.
A vitaminok és ásványi sók
VÉRBETEGSÉGEK.
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Alkoholizmus.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
A köszvény Arthritis urica.
C-vitamin (Aszkorbinsav)
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
Készítette:Kottlár Dóra
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
A szív betegségei.
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
A légzőszervrendszer betegségei
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
A vér összetétele, alkotói
A nyirokkeringés zavarai
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Horváth Krisztián A Vitamin.
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
B6 vitamin Raffael Zsolt. Miben található  A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, naponta több mint százféle feladatot lát el. Elsősorban.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Keszitette:Szilagyi Emese
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
KORASZÜLÖTT PRAEMATURUS
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
A vérkeringés szerepe.
Hitek és tévhitek az influenzáról
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Vírusok.
VITAMINOK.
Légzőszervrendszer betegségei
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Készítette: Nyúl Bettina
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Testünk építőkövei – a vitaminok
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
Az anyai táplálkozási szokások magzatra gyakorolt hatása Dr. Hajdú Júlia Med. Habil. Semmelweis Egyetem Budapest, Általános Orvostudományi kar I.sz. Szülészeti.
Dr. Keller Éva Dr. Danics Krisztina, Semmelweis Egyetem ÁOK
Dr. Borsos Terézia Mi a góc? Klikk a folytatáshoz!!!
Káros szenvedélyek Az extasy.
A VÉR MELY ÖSSZEKÖT.
A vér összetétele, alkotói
Alultápláltság és veszélyei
Előadás másolata:

Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült, szapora légzés és szívverés tüneteivel, valamint sápadtsággal jár.

Vérszegénység fajtái: A vészes vérszegénység: A vízoldékony vitaminok közé tartozó B12-vitamin elégtelen bevitele vagy csökkent felszívódása idézi elő. Ilyenkor a normálisnál nagyobb, de kevesebb hemoglobint szállító fehérjét tartalmazó vörösvértestek képződnek a csontvelőben. Folsavhiányos vérszegénység: A folsav hiánya a vasnál leírtakhoz hasonlóan elengedhetetlenül szükséges az egészséges vörösvértestek képzéséhez. Hiányában a vörösvértestek a normálisnál nagyobbak lesznek, de kevesebb hemoglobint tartalmaznak, és rövidebb az élettartamuk is. A folsavhiányos vérszegénység oka lehet a folsavhiányos táplálkozás vagy a folsav felszívódásának zavara. Az alkohol például gátolja a folsav felszívódását. Terhesség alatt a szervezet folsav-igénye mintegy megkétszereződik.

Az aplasztikus vérszegénységek : Az aplasztikus vérszegénységek csoportjába igen ritka, de nagyon súlyos – akár életveszélyes – állapotot előidéző vérszegénységek tartoznak. A betegség lényege, hogy a csontvelő valamilyen oknál fogva nem képes a feladatát ellátni, és egyáltalán nem, vagy alig termel vérsejteket. Ilyenkor nemcsak a vörösvértestek, de a fehérvérsejtek és a vérlemezkék száma is drámai módon lecsökkenhet. Bizonyos vírusfertőzések, például a vírusos májgyulladás (hepatitisz), mérgező vegyszerek vagy akár bizonyos gyógyszerek is előidézhetik. Krónikus megbetegedést kísérő vérszegénységek: Az vérszegénységek leggyakoribb formája, mely krónikus gyulladáshoz (fertőzések, ízületi gyulladások, gyulladásos bélbetegségek) vagy rosszindulatú daganatos betegséghez társulhat. Kemoterápiás szerek alkalmazása esetén a betegek több mint 60%-a észlel vérszegénységre utaló tüneteket.

Vérvesztés: A leggyakoribb az idült, gyakran akár észrevétlen vérvesztés például a gyomor-bélrendszerben megbúvó, vérzékeny daganatból.De nagyobb műtét, baleset szintén fokozott vérvesztéssel járhat.

Jelei: Gyógymódja,kezelése: fáradékonyság lehangoltság gyengeség,szédülés koncentrálóképesség hiánya,feledékenység gyakori megfázás Gyógymódja,kezelése: Vény nélkül kapható gyógyszerek(vas,B12,folsav),de a célzott kezeléshez pontos diagnózis szükséges. Nagyon súlyos vérszegénység esetében szükség lehet vérátömlesztésre is.