Magas vérnyomás A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gégegyulladás - Laryngitis
Advertisements

Keringési szervrendszer betegségei
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
Sportolás hatása szervezetünkre
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Vigyázz a szívedre!.
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
9. témakör Antianginás szerek (ATC: C01D) és a szívelégtelenség gyógyszerei (ATC: C01A) Angina pectoris: klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási.
Magas vérnyomás (hypertonia).
Alkoholizmus.
Magas Vérnyomás.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Az elhízás.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A köszvény Arthritis urica.
Rosacea.
Koszorúér betegség dr. Bierer Gábor.
A hypertonia rizikófaktorai gyermek és felnőttkorban
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Készítette: Mester Fruzsina
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
A Helytelen Testtartás
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
A szív betegségei.
Visszérbetegség Tóth Viktória 10.b.
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Stroke.
Légző rendszer betegségei
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
A helyes táplálkozás.
Az erek kórtana.
A vénás rendszer zavarai
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Rezgés elleni védelem.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Hitek és tévhitek az influenzáról
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Az egészséges életmód és a stressz
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
AKUT BELGYÓGYÁSZATI ESEMÉNYEK
VITAMINOK.
Légzőszervrendszer betegségei
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Vér- és nyirokrendszeri betegségek
Szív- és érrendszeri betegségek Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - A fejlett.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
Idegrendszer kóros működései, betegségei. Agyrázkódás Maradandó károsodás nem kelekezik. A fejet ért erős ütés hatására eszméletvesztéssel jár. Középagyi.
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Mozgásszervi prevenció és rehabilitáció
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Készítette: Smidéliusz Marcell 7.a
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Előadás másolata:

Magas vérnyomás A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés is károsodást okozhat a szervezetben. A gyógyszeres kezelés mellett a beteg is nagyon sokat tehet egészsége helyreállítása érdekében. Javasllott a „káros életmód” megváltoztatása, mint például: a dohányzás, alkoholfogyasztás abbahagyása; az étkezési szokások megváltoztatása: több zöldség és gyümölcs fogyasztása, a sóbevitel csökkentése, az állati zsírok növényi olajokkal, a húsételek hallal való helyettesítse.

A magas vérnyomás tünetei A magas vérnyomás általában nem okoz panaszokat, de jelei lehetnek a szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom,idegesség. A magas vérnyomás kialakulásának pontos oka legtöbbször ismeretlen. Az esetek többségében nem áll mögötte szervi elváltozás. Mindenkit érinthet, de ismertek kockázati tényezők, amelyek elősegítik kialakulását. Ide tartozik többek között az öröklött hajlam; a túlsúlyosság a mozgáshiány; a stressz; a túlzott sófogyasztás

MILYEN TÜNETEKBŐL VEHETŐ ÉSZRE AZ ÉRSZŰKÜLET? Az érszűkület tünetei attól függnek, hogy a szűkület vagy elzáródás milyen mértékű, és hol helyezkedik el. Ha a szűkület vagy elzáródás az alsó végtagban van, a beteg a lábak hűvösségét, fehérségét észleli, krónikus fájdalomról, helyi érzéketlenségről, görcsről és néhány méter járás után, nagyfokú izomfáradságról panaszkodik. Súlyosabb esetekben elszíneződést, elhaló lábrészt, vagy nem gyógyuló sebeket okoz az érszűkület. Ha az érszűkület a nyaki vagy agyi ütőereket érinti, akkor a panaszok koncentrációzavarban, feledékenységben, szédülésben, fülzúgásban, látászavarban, féloldali zsibbadásban, mozgászavarban jelentkeznek.

Érszükület

A visszér A visszér gyűjtőnév, mely egy érfajtát takar, de visszérnek nevezzük azokat az ereket is, melyek annyira kitágultak, hogy már szabad szemmel is láthatóak, olykor kitüremkedő kék vonalakat, csíkokat okoznak az ember testén – általában a lábán

Tronbózis A trombózis a mélyen az izmok között fekvő vénák krónikus megbetegedése, amikor egy vérrög (azaz trombus) miatt a “használt” vért szív felé szállító véna egy szakaszon részlegesen vagy teljesen elzáródik. A trombus az érfal belsejéhez tapadó vérlemezkékből, fehérjékből, fehér- és vörösvérsejtekből jön létre, és mérete folyamatosan nő. A véralvadékonyságot fokozó szerek komoly veszélyforrást jelentenek (fogamzásgátló tabletta, dohányzás), továbbá kockázati tényezők az elhízás, az erek “elzsírosodása”, a szív- es érrendszeri betegségek.

Önmagában a trombózis nem halálos betegség, de más betegséggel összekapcsolódva igen magas lehet a halálozási aránya. Például a csontritkulás okozta különböző törések miatt hosszú ideig mozdulatlanságra ítélt, idős betegek fele trombózisban hal meg. Trombózis jele lehet, ha az alsó lábszár látványosan megduzzad, felülete meleg lesz a gyulladás miatt. Színe először kékesre, majd vöröses barnára vált. A lábszárban fájdalom jelentkezik minden lépésre és ha a lábfejed hátrafeszíted, ill. a térdhajlataban erős fájdalmat érzel.

A szívinfarktus éves előfordulását Magyarországon 0,20–0,25 százalékra (évi 20–25 ezer új beteg) becsülik. szívinfarktus kezelésének lényege az érintett szívizomterület vérellátásának a helyreállítása a lehető legrövidebb időn belül (reperfúzió). Ennek lehetőségei a következők: Az érelzáródást okozó vérrög gyógyszeres feloldása Az érelzáródás mechanikus megnyitása szívkatéteres eljárással Az elzáródott érszakasz megkerülése szívsebészeti beavatkozás során készített áthidalással Az infarktus tünetei nagymértékben függnek a beteg korától, társbetegségeitől, az infarktus helyétől s az érintett szívizomterület nagyságától.

Jellemzően hirtelen kezdődő szegycsont mögötti szorító, markoló, igen erős mellkasi fájdalom jelenik meg, mely kisugárzik a vállakba, jellemzően a bal vállba, esetleg a bal karba, bal kéz kisujjába. Fizikai terhelésre általában fokozódik, de pihenésre nem szűnik meg, esetleg enyhül. Hányinger, hányás, a vérnyomás csökkenése, hideg verejtékezés társulhat hozzá. A fájdalom miatt halálfélelem is gyakran megjelenik.

VÉGE Köszönöm a figyelmet Készítette: Nagy Adrien 10.a