Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Versenyképesség az Európai Unióban Winkler Gyula EP Képviselő SZORVÁNYKONFERENCIA 2008 február 16, Déva.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
EU és az örökségvédelem – tévhitek és lehetőségek Dr. Váczi Piroska.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Az EU struktúrája Ihász Ferenc PhD.. Az Európai Unió sajátos és összetett jogalkotási, közösségi döntéshozatali rendszerének három legfontosabb intézménye:
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Kiss Tímea, Comenius asszisztens november 24.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Leonardo da Vinci Program. A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság 1994-ben indult együttműködési programja a szak- képzés területén.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY Október 30.. Tempus Közalapítvány tevékenységei Pályáztatás Képzés Tudásközpont.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Mozduljunk meg! Let’s move! HU-12-E R3 Projekt indító rendezvény Általános ismertető.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM. 2 A Fiatalok Lendületben Program számokban Az Európai Bizottság programja Időtartam: Költségvetés:
Európai Ifjúsági Fórum Az Európai Ifjúsági Fórumot (EYF) 1979-ben hozták létre a célból, hogy európai szinten képviselje az ifjúsági szervezeteket, és.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő
Vajdasági ifjúsági tapasztalatok az uniós programok terén
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Lorem ipsum.
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkárság Bertáné Göntér Krisztina .

A jövő - Lisszaboni Szerződés után Változások a LSZ életbelépése után A sport bekerül az Európai Tanács kompetenciái közé – Oktatási Ifjúsági és Kulturális Tanács - miniszterek ajánlások elfogadása A sportra egy vagy max. két napirendi pont Bizottság  sportpolitikai dokumentum  Sport Program Együttdöntési eljárás (Parlament és Tanács) Vége kb 2012

A szubszidiaritás Az Unió hatáskörrel rendelkezik a tagállamok intézkedéseit támogató, összehangoló vagy kiegészítő intézkedések végrehajtására. Ezek az intézkedések európai szinten a következő területekre terjednek ki: a) az emberi egészség védelme és javítása, b) ipar, c) kultúra, d) idegenforgalom, e) oktatás, szakképzés, ifjúság és sport, f) polgári védelem, g) igazgatási együttműködés. = ahol nincs közösségi politika, nincs közösségi jogszabály

Sportra vonatkozó (165-ös cikk) XII. CÍM OKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, IFJÚSÁG ÉS SPORT (2) Az Unió fellépésének célja: — a sport európai dimenzióinak fejlesztése a sportversenyek tisztaságának és nyitottságának, valamint a sport területén felelős szervezetek közötti együttműködésnek az előmozdítása, illetve a sportolók, köztük különösen a legfiatalabbak fizikai és szellemi épségének védelme révén. (4) az Európai Parlament és a Tanács rendes jogalkotási eljárás keretében, a Gazdasági és Szociális Bizottsággal és a Régiók Bizottságával folytatott konzultációt követően ösztönző intézkedéseket fogad el, kizárva azonban a tagállamok törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseinek bármilyen összehangolását; — a Tanács a Bizottság javaslata alapján ajánlásokat fogad el.

2 EU-s dokumentum Fehér Könyv http://ec.europa.eu/sport/white-paper/doc/wp_on_sport_hu.pdf 2007 Az első hivatalos dokumentum – de nem bír kötelező erővel A cselekvés irányait, témáit jelöli ki Kutatások, konferenciák „EU Fizikai aktivitás” alapelvek A munkacsoportban Magyarország is képviseltette magát. 41 „guideline” vagy alapelv Sportminiszterek informális ülése fogadta csak el Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács tájékoztatásul látta Cél: legyen ez hivatalos dokumentum

A sport nem cél, hanem eszköz az EU számára Brüsszeli pályázatok Nagy keretprogramok  aktuális pályázatok NINCS sportprogram – leghamarabb 2013 Célok: Fehér Könyvben Meglévő programokon belül keresni A sport nem cél, hanem eszköz az EU számára EACEA - http://eacea.ec.europa.eu/index.htm Oktatás és képzés Ifjúság Kultúra Civil társadalom és testvérvárosi kapcsolatok Média Szakképzés Sport?

Nem cél, hanem eszköz: EURÓPA A POLGÁROKÉRT PROGRAM 2007–2013 Cél: „aktív európai polgári részvétel” támogatása; 4 alprogram, 2007–2013 közötti hétéves időszakra 215 millió euró; Sportcélú pályázati lehetőség: különböző országokból származó civil szervezetek által kezdeményezett projektek támogatása; Egy példa: EU:SPORT:JÖVŐ - http://www.eusportfuture.eu/

Nem cél, hanem eszköz: Élethosszig Tanulás Program Oktatási és képzési programok Minden életszakaszra Comenius – iskolák Erasmus – felsőoktatás Leonardo da Vinci – szakképzés Grundtvig - felnőttképzés 7 milliárd EUR 2007 – 2013 időszakra http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-programme/doc78_en.htm

Nem cél, hanem eszköz: „Cselekvő Ifjúság” Program Célja: Fiatalok mobilitása (lássanak világot) 885 millió EUR 2007-2013 Támogatható tevékenységek: Innovatív elemek a nem formális oktatásban és az ifjúsági munkában. 5 fő terület http://ec.europa.eu/youth/youth-in-action-programme/doc247_en.htm

2009: „Előkészítő intézkedések” Célja: a későbbi uniós intézkedések előkészítése a sport területre vonatkozóan, a sportról szóló fehér könyvben lefektetett prioritások alapján. Támogatható tevékenységek köre: a sporthoz kapcsolódó oktatás és képzés elősegítése az egészségvédő testmozgás elősegítése a fogyatékkal élők sportolásának elősegítése által az alapvető európai értékek előmozdítása a nemek közötti egyenlőség elősegítése a sport területén Költségvetés: 4.000.000 € (támogatási arány max. 80%) Pályázatot nyújthatnak be: civil szervezetek, közintézmények. Lezárult 2009. augusztus 31. Eredményhirdetés 2009 november közepe

A jövő - Lisszaboni Szerződés után Változások a LSZ életbelépése után A sport bekerül az Európai Tanács kompetenciái közé – Oktatási Ifjúsági és Kulturális Tanács - miniszterek ajánlások elfogadása A sportra egy vagy max. két napirendi pont Bizottság  sportpolitikai dokumentum  Sport Program Együttdöntési eljárás (Parlament és Tanács) Vége kb 2012

Köszönöm figyelmüket. www.sportolonemzet.hu