Multikulturális iskola

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Az iskolai szociálismunka
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
A holokauszt tanítása iskolámban
Angol nyelvi kompetencia
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Az intézményes nevelés: szervezet, a „rejtett tanterv”,
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A tanulók társas helyzete az iskolában
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
Módszertani megújulás a nevelő munkában
Együtt egymásért és magunkért
A fejlesztő értékelés.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Városközponti Főigazgatóság Kossuth Lajos Általános Iskola Tájékoztató az „Önkéntes segítő gyakorlat” tárgyhoz augusztus 23.
A deviancia értelmezési kerete
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, mint referenciaintézmény Ráczné Kocsis Krisztina szakmai vezető.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Kultúra és kommunikáció
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

Multikulturális iskola Köcséné Dr. Szabó Ildikó NyME-SEK Pedagógia Tanszék

A kultúra fogalma Szokások, hiedelmek,hagyományok, értékek, normák és a technika komplex egészeként, összességeként értelmezhető, amelyek az ember életét mindennapjai során körülveszik, jellemzik. Alapvető elemei: hiedelmek, értékek, normák, szimbólumok, technológiák nyelv, tárgyi eszközök

A kultúra funkciói (Klein, 1993) Szemüveg”: meghatározza az érzékelés és a kogníció mikéntjét, kereteit Az emberi viselkedés alapját képező motívumok egy részét szolgáltatja Meghatározza (mindenfajta) értékelés kritériumait Az identitás alapjául szolgálhat. Jellegzetes kommunikációs módokat biztosít.

Etnocentrizmus – kulturális relativizmus A saját kulturális rendszer a kiindulási pont. Egyedüli jó megoldásmód – szemben másokéval. Minden kultúra csak saját kontextusában értelmezhető.

Akkulturalizációs stratégiák A másik csoport kulturális rendszerének átvétele Törekvés a saját Identitás Hagyomány fenntartására IGEN NEM 1 integráció 3 asszimiláció 2 szeparáció 4 marginalizáció

Az iskolai kultúra jellemzői A családi kultúra jellemzői gyereknevelés barátságosság udvariasság viselkedés társadalmi távolság tanulásszervezés tanulási stratégiák motiváció feladattudat dominancia énmegjelenítés individualitás/ verseny

Multikulturális nevelés „…a multikulturális nevelés tágabb értelemben használatos: magába foglalja a nemi, társadalmi, gazdasági, nyelvi, képességbeli, faji és nemzetiségi különbségek által felvetett nehézségeket.” Elizabeth A. Bruch

Munkák/feladatok kiosztása A feladatok úgy vannak-e kiosztva, hogy mindenki részt tud venni bennük (terítés,intéznivalók, a berendezések kezelése, anyagok kiosztása). Az önkéntesek kiválasztásakor van-e minden gyereknek lehetősége a részvételre?

Interakció Visszajelzés, fegyelem Kinek a viselkedését kifogásolja a pedagógus? Kit dicsér? Van-e valami tendencia a kisebbségi diákokra való reagálásban? Ki kap verbális vagy non verbális dicséretet a munkájáért? Kinek a munkáját éri verbális vagy non verbális kritika? Van-e valami tendencia a dicséretekben és elmarasztalásokban?

Interakció c) Ha egy gyerek téved vagy hibázik, melyik gyerek esetében történik közvetlen vagy finom utalás arra, hogy a képességei megvannak, csak szorgalmasabbnak kéne lennie? d) Különböznek-e a gyerekekkel szemben támasztott elvárások? Van-e valami tendencia a kisebbségi gyerekekkel kapcsolatos elvárásokban és a pedagógus viselkedésében? e). Minden gyerek egyenlő visszajelzésben részesül-e a teljesítményével kapcsolatban?

Tanítás/foglalkozások Egyenlő ideig vár-e a pedagógus a gyerekek reakcióira? Minden gyerek egyaránt kap-e bonyolultabb kérdéseket is? Minden gyerek kérdésére ugyanolyan alapossággal válaszol-e a pedagógus?

Tanítás/foglalkozások Minden gyereket ugyanolyan gyakran felhív-e (megkér valamire)? Minden gyerek ugyanolyan részletes és kimerítő magyarázatban részesül-e, ha szüksége van rá? Olyan légkört teremt-e a pedagógus, mely erősíti az önbizalmat, és amelyben minden gyerek munkája és hozzájárulása egyaránt értékes?

Oktatási anyagok és a diákok/ gyerekek munkái Bemutatják-e a képek, művészeti alkotások a kisebbséget? Ha igen, hogyan ábrázolják?(sztereotípiák) A nyomtatott anyagok tartalmaznak-e nem sztereotip utalásokat a kisebbségekkel és kultúrájukkal kapcsolatban? A kisebbségi diákok/gyerekek munkái szerepelnek-e a kiállított anyagban? Nincs ilyen alkotás, vagy nyomtatott anyag. A képek állatokat vagy filmfigurákat ábrázolnak(multikulturális lehetőségek hiánya).

Oktatási anyagok és a diákok/ gyerekek munkái Vannak e könyvek a kisebbségről? Hogyan ábrázolják a kisebbséget (sztereotípia-aktivitás hiánya) Milyenek a játékok? Milyen könyveket, képeket, filmeket, nyomtatott anyagokat stb. használ a pedagógus? (sztereotípiák) Utal-e a pedagógus spontán módon arra, ha a könyvekből hiányzanak a kisebbségi szempontok, vagy arra, ha a könyvek elfogultak?

Csoportalakítás Elkülönítve ülnek-e a diákok? Ha igen, a pedagógus ültette őket így, vagy maguktól választották a helyüket? A csoportalakításnál a kisebbségi reprezentációt figyelembe veszi-e a pedagógus? A többségi és kisebbségi gyerekek kapnak-e vezető, illetve támogató szerepet a csoportokban? Hol helyezkedik el a pedagógus? Mozog-e a gyerekek között? Melyik gyerek mellett áll leggyakrabban? Van-e valamilyen megfigyelhető gyakorlata a kisebbségi gyerekekkel kapcsolatban?

Párbeszéd Kör Hallgasd figyelmesen a többieket! Próbáld valóban megérteni, amit mondanak, és válaszolni arra, különösen akkor, ha elképzeléseik eltérnek a tiedtől! Próbáld elkerülni azt, hogy amíg a többiek beszélnek, saját gondolataid formálásával foglalkozz! Gondolkodjatok közösen arról, amit a beszélgetésből mindannyian nyerni szeretnétek! Legyél nyitott arra, hogy változtatni tudjál gondolkodásodon; ez valóban segíteni fog abban,hogy a többiek nézőpontjaira figyelj. Ha nézeteltérés van, beszélgessetek tovább! Fogalmazzátok meg a nézeteltérést!

Értékeljétek mások tapasztalatait, és gondoljatok arra, hogyan jutott el saját gondolkodásához, véleményéhez. Segíts fejleszteni mások ötleteit! Hallgass figyelmesen és tegyél fel tisztázó kérdéseket! Ne vesztegess időt a tények, adatok felsorolásával; az idő tartásához arra van szükség,hogy az egyetértések és az egyet nem értések tisztázódjanak. A tényeket, adatokat a következő beszélgetés előtt lehet ellenőrizni. Beszélj szabadon gondolataidról, de ne urald, ne sajátítsd ki a beszélgetést! Kerüld a személyeskedést! Élj a humor lehetőségével!

A kulturálisan reaktív tanárok felismerik, hogy: az iskola körén túl terjedő (társ.) tényezők szabják meg annak a kereteit, ami a tanteremben megjelenik, a tanár kulturális háttere nem meghatározó a kulturálisan releváns tanári viselkedésben, a diákok és tanárok számára gyakran más a fontos, a diákoknak rugalmas viselkedési szabályokra van szükségük,

az egyéni figyelem –akár pozitív, akár negatív – nem kívánatos, az iskolai nyelvnek és kommunikációnak kapcsolódnia kell a család és a közösség nyelvi és kommunikációs struktúráihoz, a diákok jobban szeretnek csoportban tanulni, mint egyénileg, a tanári hatékonyság szorosan összefügg a tanári kedvességgel és a tanulmányi szigorral, a tanulók jobban működnek, ha a tanítás-tanulás üteme nem túl feszes, A tantervnek a tanulók élete szempontjából relevánsnak kell lennie.

Jó gyakorlatok Gandhi Gimnázium Józsefvárosi Tanoda Mága Erika Lázár Péter – Kedves-ház Kőszegi Edit: Kitörési pont az iskola ….

Humanisztikus Kooperatív Tanulás (HTK) A program alapvető célja az iskolák működési mechanizmusainak, rejtett tantervének újraalkotása, hogy a gyerekek között a teljesítmény, az együttműködés, a bizalom és a társas kapcsolatokat erősítő értékek visszanyerhessék szocializációs szerepüket. Olyan nevelési technológia kialakítása, amely biztosítja, hogy a gyerekek ne veszítsék el uralmukat önmaguk és környezetük fölött, ne kerüljenek szembe társaikkal, a tradicionálisértékekkel, az iskolával, a tanulással.

A Komplex Instrukciós Program (KIP)elemei Sokféle képességre épített tanítási egység, amely magas fokú gondolkodási képességet igényel a fő téma köré szervezett aktív csoportmunkára alapozva. Speciális instrukciós stratégia, amelyen keresztül a tanár felkészíti a tanulókat az együttműködési normákra, valamint azokra a szerepekre, amelyek saját csoportmunkájuk vezetéséhez szükségesek. A tanuláshoz az egyenlő hozzáférhetőség biztosítása, felkészítés az osztályon belüli státuszproblémák felismerésére és kezelésére.

Kérdésfelvetés és probléma-megoldás konstruktív, nyitott végű feladatok; csoporton belüli függőség (szükségük van egymásra a feladat sikeres elvégzéséhez,megoldásához) központi gondolatkör (adott tanítási téma vagy témakör, amely köré a tevékenységek,feladatok rendeződnek) többféle intelligencia, képesség alkalmazása.

A tananyag feldolgozáshoz szükséges(ek) a tanulók kérdéskultúrája, az információk hozzáférhetősége, egyéni és csoportos válaszadás (vita, megbeszélés, közös öntéshozatal), az arra történő ösztönzés, hogy a gyermekek egymás ismereteit is forrásként használhassák, a tanuló-tanár interakció, a tanulók egymás közötti interakciói, többféle képességet igénylő feladatok, a kölcsönös tisztelet, segítségadás és együttműködés.