Nemzetközi agrárkereskedelem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
EXTERNÁLIÁK.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Parkolóhelyek hiánya – hiánygazdaság a piacgazdaságban?
Agrárgazdaságtan II. Előadás
Kereskedelem- politikai eszközök. Célja…  kereskedelem korlátozása  kereskedelem támogatása  kereskedelmi feltételek meghatározása  Σ kereskedelem.
Néhány kategória, mely a köz- és vállalat gazdaságtan alapja Vörös József MTA, november 21.
Integrációtörténet 2. témakör.
A piac Szakiskola.
A piaci alapfogalmak - Piac, kereslet, kínálat, ár - A kereslet
A három pólusú világgazdaság kialakulása és a világkereskedelem
Fogalma, összefüggések
Közgazdaságtan I. 3. hét.
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
Az infláció és az inflációs folyamatok
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
A kurzus programja Dátum Témakör november 17.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 10. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Piaci kereslet és kínálat
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Nemzetközi gazdaságtan – Nemzetközi kereskedelem
Kontingensek (kvóták)
Készítette: Olasz Nikolett 1. A kereskedelem állami szabályozása Amióta kereskedelem és államok léteznek, azóta a legkülönbözőbb vámokat illetékeket vetették.
Március órától út 114-ben (óra helyett)
Intervenció az agrárpiacokon
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
NEMZETKÖZI GAZDASÁGTAN Kereskedelempolitika
Mezőgazdaság – kompetitív piac
Támogatási és szabályozási
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan II.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan VI.
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Honnan származik a pozitív nettó jelenérték? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright.
Nemzetközi kereskedelem
Nemzetközi kereskedelem Alapelvek és intézmények.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Előadó: Kelemen Katalin
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Termék & Márka Kopcsay László.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A gazdasági élet problémái
Családbarát szolgáltatások Tényleg jó üzlet? december 2.
Mikroökonómia gyakorlat
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
Az árképzés szempontjai
Fizetési mérleg jelentés
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Nemzetközi gazdaságtan – feladatmegoldások
A PIAC.
MAGYARORSZÁG - CHILE Új lehetőségek a kereskedelmi kapcsolatokban.
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
Gazdasági rendszerek.
A regionális gazdasági integrációk
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Nemzetközi agrárkereskedelem Dr. Vasa László

What’s happening to world ag. trade?

What’s happening to world ag. trade?

Mezőgazdasági foglalkoztatottak aránya és a mezőgazdaság GDP-n belüli részaránya SOURCE: U.S. Department of Commerce and the Federal Reserve Bank of St. Louis. Reprinted from K.L. Kliesen and W. Poole, 2000. "Agriculture Outcomes and Monetary Policy Actions: Kissin' Cousins?" Federal Reserve Bank of Sf. Louis Review 82 (3): 1-12.

Az élelmiszerekre fordított kiadások aránya az összes kiadáson belül (USA) Source: K.L. Kliesen and W. Poole, 2000. " Agriculture Outcomes and Monetary Policy Actions: Kissin' Cousins?" Federal Reserve Bank of St. Louis Review 82 (3): 1-12.

Mind az import, mind az export pozitív hatású lehet ($/unit) Pt S A B Pe Pe A B Pt D Qs Qe Qd Qd Qe Qs Az importtal a fogyasztók többet nyerhetnek, mint amennyit a termelők veszítenek Az exporttal a termelők többet nyerhetnek, mint amennyit a fogyasztók veszítenek

Akkor miért nincs szabadkereskedelem? A kereskedelempolitika megértéséhez: Milyen termékek kereskedelmét korlátozzák általában? Az importtermékek hatása szabadkereskedelem esetén Az exporttermékek hatása szabadkereskedelem esetén Pe Pt A B A B Pe Pt Qs Qe Qd Qd Qe Qs

Adott kereskedelmi hatások mellett, mit tehetnek a kormányok? Szabadkereskedelem… az import előnyös a fogyasztónak, de negatív a termelőre nézve; az export előnyös a termelőnek, de nem jó a fogyasztónak.

…akkor miért is korlátozzák az importot? A szabadkereskedelem elleni fő általános érvek: a külföldiek elárasztják olcsó termékekkel a piacot (dumping) aztán emelik áraikat a hazai termelők alacsonyabb szinten állnak a versenytársakhoz képest, de fejlődési pályára állíthatók szennyezés, munkaügyi problémák vagy más piaci hibák (market failures) miatt az árak nem tükrözik a valós költségeket/nyereséget A versenyképes nagy mezőgazdasági termelők nagy részt hasítanak ki a világpiacból, ezért a kereskedelmi korlátozások növelhetik az árakat Mindez igaz lehet, de közgazdászok nem igazán találnak magyarázatot a kormányzati akciókra Az egyetlen kézenfekvő magyarázat, hogy a kormányok néhány csoportot szeretnek előnyben részesíteni. Mindez a hatékonyságromlás és az alacsony jövedelmek irányába hat!

Trade and Welfare Autarkia (autarky) – az állam önellátó, nem vesz részt a nemzetközi kereskedelemben, a piacok egyensúlyban vannak. Arbitrázs (arbitrage) – termékek vásárlása az egyik piacon nagyon alacsony áron és gyors eladása egy másik piacon magasabb áron. Részleges egyensúly és túlkínálat – a javak az alacsonyabb árszínvonalú piacokról (túlkínálat) a magasabb árszínvonalú piacokra (túlkereslet) áramlanak.

Az USA egyensúlyi ár PUS. A PUS fölött többlet alakul ki. A PE,ár esetén például a termelők QSUS3 mennyiséget kínálnának fel a piacon, miközben kereslet csak QDUS4-re mutatkozna.

Japán esetében a piaci egyensúly Pj-nél van. Pj,alatti árakon túlkereslet mutatkozik. PE esetében például a keresleti mennyiség QDj4 lenne, miközben a termelők csupán QSj3 mennyiséget hajlandóak termelni

USA egyensúlyi ára… (ES0) …

Japán egyensúlyi ára… (ED0) …

Ha a japán árak Pj2, túlkereslet ED1. Ha az USA árak PUS2, túlkínálat ES1-nél

szabadkereskedelem esetén mindkét ország piaca egyensúlyba kerülne ahol ED=ES PE ár mellett

Ha a japán ár PE, a fogyasztói többlet a+b –re növekszik, miközben a termelői Többlet „a”-ra csökken. Ha az USA ár PE, a fogyasztói többlet lecsökken: 1+2 miközben a termelői többlet 1+2+3 –ra nő

Nyereség United States Japan Fogyasztói haszon -(1+2) +(a+b) Termelői haszon +(1+2+3) -(a) Nettó társadalmi haszon +3 +b Mindkét ország esetében van nettó társadalmi haszon. A nyertesek és vesztesek azonban különböznek…

Miért vannak kereskedelmi korlátozások? A kialakuló vagy gyerekcipőben járó iparág védelme Kiküszöbölni a tisztességtelen külföldi versenyt Folyó fizetési mérleg A hazai környezet és élelmiszerbiztonság védelme

Kereskedelmi korlátok Vám jellegű akadályok Nem vámjellegű akadályok(NTB) önkéntes exportkorlátozás(VERs) traiff-rate kvóták(TRQ) (adott időn belül vámmentes) import kvóták

Belső piaci egyensúly: ár $4,000, mennyiség 50 tonna. Belföldi kínálat Belföldi kereslet 50 Belső piaci egyensúly: ár $4,000, mennyiség 50 tonna.

Túlkereslet 60 = 80 – 20 Page 534 Jellemző világpiaci ár Kínálat (szabadker.) Kínálati mennyiség Túlkereslet 60 = 80 – 20 Keresleti mennyiség Page 534

Túlkereslet 20 = 60 – 40 Kínálat Vám/adó esetén Jellemző világpiaci ár Kínálati mennyiség Túlkereslet 20 = 60 – 40 Keresleti mennyiség

Welfare Effects of Tariff Fogyasztói többlet vám kivetése előtt: a+b+c+d+e+f+g. Vám kivetése után, a fogyasztói többlet lecsökken: e+f+g, vagy veszteségként a+b+c+d. Termelői többlet növekszik a „h” területről a+h –ra vám kivetése után. A kormányzat vámkivetésből származó bevétele: c A társadalom holtteher-vesztesége: b+d.

ár autarkia esetén

Kínálat (szabadker.)

vám és a kvóta kombinálása… Importvám mértéke (importkvótáig) Kínálat (szabadker.)

vám és a kvóta kombinálása… Kvótán felüli import vámja Importvám mértéke (importkvótáig) Kínálat (szabadker.)

vám és a kvóta kombinálása… Kvótán felüli import vámja Importvám mértéke (importkvótáig) Termelői többlet növekszik (az ár is, $200-ig) Kínálat (szabadker.)

A TRQ jóléti hatásai Fogyasztói többlet csökken a TRQ miatt: e+f+d+a+c+b+g. Termelői többlet nő: e+d A kormányzat bevétele: a+b+c. A társadalom holtteher-vesztesége: area f+g.