1/11 Dr. Kincses Gyula – Dr. Surján György ESKI Dr. Racskó Péter EüM Informatikai minimum-feltételek és akkreditáció.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
Az új épületenergetikai szabályozás
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Dokumentációs, nyilvántartási és információáramlási rendszer Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei.
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Információbiztonság a Magyar Köztársaság közigazgatásában dr
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Munkavédelmi előírások rendszere
Egységes egészségügyi információrendszer
Az informatika az egészségügyben ma és holnap
RENDSZER ELŐTT RENDSZER UTÁN
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok és a területi védőnők feladatmegosztása a prevenció területén – előnyök és veszélyek az ellátásban Kovács Julianna.
2004. március eEgészség – Digitális Aláírás Workshop 2004 Március Tim Zoltán, CISA Insurance Technology Kft. „Megbízható harmadik fél szolgáltatás,
ESzCsM Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet eEgészség Program Budapest, április 2. Balkányi László eEgészség Programiroda vezető szakértő.
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
Dr. Surján György és munkatársai IMEA TEA március 30. IMEA TEA Az Internetes Magyar Egészségügyi Adattár egyéves fejlődése.
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) = Európa Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 4.4 intézkedés: Egészségügyi információ- technológiai.
Mit gyógyít az információ? – Digitális esélyegyenlőség és egészség Surján György – Kincses Gyula ESKI eVITA Platform.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Informatika a gyógyszertárban
Az OEP regionalizációja
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Minőségfejlesztés az ápolás szakfelügyeletben
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
Ahogy a szakfőorvos látja
Alkalmazott egészségügyi informatika
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Stipkovits István ISZ auditor SGS Hungária Kft.
Interoperabilitási megoldások az e-közigazgatási keretrendszerben Hirling László
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Rövid áttekintés a MOK/HEFOP kártyák használhatóságáról Készítette: Nádor Szabolcs,
BERENCSI Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Iroda – avagy, a Rendszer- és Terméktanúsítás kapcsolata BERENCSI BENCE ügyvezető, tanácsadó TERMÉK-
1. „Úton az elektronikus levéltár felé” konferencia Informatikai iratkezelő rendszerek minősítése, tanúsítása, az iratkezelő szoftverek jogszabályi.
Biztonsági követelmények a beszállítókkal szemben
eeszt A csatlakozás feltételei és körülményei
Adatvédelem – közérdekűség, átláthatóság, nyilvánosság
Akkreditált IT terméktanúsítás - a NAT szerepe a tanúsításban
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
Szakmapolitikai fórum
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor április 25.
Előadás másolata:

1/11 Dr. Kincses Gyula – Dr. Surján György ESKI Dr. Racskó Péter EüM Informatikai minimum-feltételek és akkreditáció

2/11 A szabványosítás helyzete az eü informatikában Az ágazati informatikában a szabályozás szintje ma alacsony. Bizonyos funkciók egyes jogszabályokba beépítve találhatók meg (finanszírozási jogszabályok, jogviszony ellenőrzés szabályozása stb.). A „világbanki program” hozott egy szabványosítási hullámot, de a kritikus tömeget nem érte el között az e-egészség prg keretében készültek szabványok, de ezek zöme nem épült alkalmazásokba, így nem váltak általánossá. A HEFOP 4.4 hozott újabb szabályokat és egységes fejlesztést.

3/11 A javasolt többszintű szabályozás fő elemei Az informatikai minimumfeltételek képesség/ funkció-központú újraszabályozása a közös és egységes informatikai minimum kialakítása érdekében. Kötelező akkreditációs rendszer bevezetése a közfinanszírozásban résztvevő szolgáltatók számára. Fakultatív akkreditációs rendszer a best practice-ok terjedése és a kvázi-szabványosítás érdekében. Szabványfejlesztések (amelyek alapját képezik az ajánlás- és akkreditációs rendszereknek). Ajánlások készítése, amelyek az ÚMFT forrás- felhasználás esetén kötelező érvényűek.

4/11 A minimumfeltételek I. Ez az ágazat kötelező minimum-standardja, AMI NÉLKÜL NEM KAPHAT MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYT a szolgáltató. Szektor semleges és alapvetően média-független, azaz általában az egészségügyi dokumentációt, adatkezelést szabályozza, nem csak ennek elektronikus változatát. Az informatikai minimumfeltételeknek elsősorban az ellátás-biztonsági szempontokat kell figyelembe vennie, de a pénzügyi elszámoltathatóság és átláthatóság magánfinanszírozású intézménynél is követelmény.

5/11 A minimumfeltételek II. 1.A betegek ellátásának dokumentálásával kapcsolatos követelmények; (hét legalább három napján, legalább napi két órát meghaladó rendelési időben működő szolgáltató elektronikus adatkezeléssel köteles teljesíteni.) 2.Technikai, infrastrukturális alap- követelmények; 3.Kommunikációs alapkövetelmények; 4.Biztonsági alapkövetelmények; 5.Rendszer-dokumentációs és üzemeltetési feltételek.

6/11 Kötelező akkreditációs rendszer a közfinanszírozású szolgáltatóknak Nem általános célú minőség-tanúsítvány, hanem annak biztosítása, hogy közfinanszírozott szolgáltatónál csak olyan szoftvert szabad használni, amely: –biztosítja az on-line jogviszony-ellenőrzést; –biztosítja azt, hogy a jelentések a betegellátási folyamat dokumentálásából állnak elő, és nem külső beavatkozással; –biztosítja a dokumentáció részletességével és naplózottságával az OEP ellenőrzés lehetőségét; –biztosítja a beszámolók, jelentések elektronikus beküldését és elektronikus aláíráson alapuló tanúsítását; –biztosítja a betegellátás minőségével kapcsolatos elvárások teljesíthetőségét (betegek adatainak elektronikus továbbítása, átvétele, elektronikus konzíliumkérés és leletfogadás, elektronikus beutalás, időpont-foglalás, e-recept alkalmazás stb.)

7/11 A fakultatív akkreditáció A szoftverek teljeskörű minősítésére alkalmas. Ez vizsgálhatja: –Teljes-körűség és integráltság (orvosi és gazdasági rendszerek léte, összekapcsolása, VIR léte, integráltsága, unite dose rendszerek stb.); –Interoperabilitás (adatcsere, együttműködés más intézményekkel, telemedicina, előjegyzési lehetőség stb.); –Betegközpontúság (lakossági szolgáltatások) Az akkreditációnak két típusa lehet: –a termék-akkreditáció (magának a terméknek a megfelelőségét vizsgálja/tanúsítja), –a használat/működés akkreditációja (funkcionális audit: az egyes funkciók és elvárások megfelelősége az adott intézményben).

8/11 Szabványfejlesztések Fontos, meghatározó jelentőségű dolog, de: –Az EU- ban is inkább beszélnek róla, mint működik, –alapvető szabványok hiányoznak, illetve versengenek, –az élet sokszor mást fogadott el, mint a testületek… Magyarországon hasznosíthatók a HEFOP 4.4- ben kifejlesztett szabványok. A szabványfejlesztés területeit az EüM-nek kell kijelölnie, de a piaci szereplőkkel együtt célszerű a szabványokat előkészíteni.

9/11 Ajánlások A probléma: a kötelező minimumok nem lehetnek elég szigorúak a fejlesztési kritériumokhoz. Ezért az UMFT fejlesztésekhez célszerű ajánlásokat kidolgozni, amelyek –az UMFT pályázatok megvalósításánál kötelező érvényűek, –egyébként pedig ajánlások. Az ajánlások ugyanakkor kvázi-szabvánnyá válhatnak, ha a piac elismeri.

10/11 Az e-TAJ kártya terve Az elektronikus egészségbiztosítási kártya bevezetésének céljai: az egyértelmű beteg és közreműködő azonosítás Az igazolások és felhatalmazások rendszerének egyszerűsítése Lehetőség az elektronikus recept kialakítására Lehetőség az elektronikus kórlap kialakítására Csatlakozás az egységes EU-s tendenciákhoz

11/11 Összefoglalás Az informatika szükségszerűen fejlődés előtt áll. Ez kikényszeríti a szabványosítást. Többszintű szabályozás javasolt: –minimum-feltétel a közös, szektorsemleges minimumra, –kötelező akkreditációs rendszer a közfinanszírozott szolgáltatók számára, –ajánlások az UMFT fejlesztések egységesítése érdekében. Fontos tényező az egységes beteg és közreműködői azonosítási rendszer kialakítása