1/9 Kőleves kő nélkül azaz kényszerek, peremfeltételek és esélyek Dr. Kincses Gyula.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Advertisements

Copyright © 2010 European Center for Not-for-Profit Law Egy kutatás tanulságai – a közhasznúsági reform lehetőségei Bullain Nilda Európai Nonprofit Jogi.
„Konvergens forradalom” Kórházvezetés 2007
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
MILYEN KIIGAZÍTÁSOK SZÜKSÉGESEK A PROGRESSZIVITÁSI SZINT, A KAPACITÁS ELOSZTÁS ÉS A TEK VONATKOZÁSÁBAN A RENDSZER MŰKÖDŐKÉPESSÉGÉNEK JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN?
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Koragyermekkori (0-7 éves) kiemelt projekt -TÁMOP 6.1.4
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Könyvtári és Informatikai Szövetség
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Egységes egészségügyi információrendszer
Az informatika az egészségügyben ma és holnap
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
Közhiteles nyilvántartások
Az eFin szabvány dr. Belicza Éva Egészségügyi Menedzserképző Központ
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
A HBCS finanszírozás Egészségügyi finanszírozás Veszprémi Egyetem
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
Kincses Gyula9/1 Zell am See május Kincses Gyula9/2 Az ezévi konferencia alapvető célja Az egészség-politika belső viszonyainak konszolidálása,
„ Egy hajóban evezünk …” konferencia Budapest Konferenciahajó Ungár Klára általános főigazgató-helyettes Országos Egészségbiztosítási Pénztár Budapest,
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
1/11 Dr. Kincses Gyula – Dr. Surján György ESKI Dr. Racskó Péter EüM Informatikai minimum-feltételek és akkreditáció.
Pályázatkidolgozói tapasztalatok ÚMFT TIOP, TÁMOP, ROP Dr. Borsi Máté CitiFund Kft.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Az OEP regionalizációja
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Az egészségügyi informatika jövője Dr. Surján György GYEMSZI Informatikai és rendszerelemzési főigazgatóság EGVE Egészségügyi Napok 2012 Balatonfüred.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP Kecskemét, június 21.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
MIRE ELÉG AZ OEP KASSZA? ZELL AM SEE I. Nemzetközi megítélés.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A betegellátás keretei és rendszere
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Rászoruló személyeket támogató operatív program RSZTOP
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Az egészségügyi intézményrendszert érintő jogszabályi változások főbb következményei. Kapacitások és finanszírozás változásai dr. Koós Tamás Budapest,
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
Centralizáció és specializáció az Onkológiai sebészetben
A magyar egészségügy finanszírozásának múltja és jövője
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Egészségügy 5 Dimenzióban augusztus 31. Leitner György
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
TÁRSADALMI HATÁSOK.
Esély a szülőknek, lehetőség
Előadás másolata:

1/9 Kőleves kő nélkül azaz kényszerek, peremfeltételek és esélyek Dr. Kincses Gyula

2/9 Mottó: „Az ESKI nem csinálja az időjárást, csupán megpróbálja előre jelezni”

3/9 Peremfeltételek Kikerül a kő a kőlevesből, új szervező erőre, új gondolatra lesz szükség a programszerűség érdekében. Az organikus fejlődés és a szakmai/társadalmi támogatottság szükségessége: az annexió és pacifizáció arányának helyreállítása. A ciklus második fele általában nem alkalmas a radikális változásokra (tüszőérés után vagyunk…) A kisebbségi kormányzás eleve kizárja a konfrontatív technikákat, az „erőből lenyomást”. A békülési kedv nem írja felül a konvergencia programot.

4/9 Hús és zöldség a kőlevesben I. Szakmai fejlesztési programok készítése (szakterületek, földrajzi területek), és –ehhez illesztett fejlesztéspolitika (pályázati prioritások, programok) –közép távú tervezett befogadás-politika a kiemelt kapacitásokban A progresszivitás kérdésének kezelése (a centrumok, kompetencia-központok rendszerének kialakítása) A TEK kezelése a progresszivitásnak megfelelően, és összekötése a TVK-val… Az ellátási csomag pontosítása (II.-es és III.- as csomag határainak meghúzása – itt-ott)

5/9 Hús és zöldség a kőlevesben II. Az intézmény-finanszírozási rendszer korrekciója –a teljesítmény-elszámolás összekötése az engedélyezett szakfeladatokkal, minimum- feltételekkel, –HBCs költség-alapú felülvizsgálata, –ez alapján a TVK és sürgősség problémájának kezelése (változó költségek elismerése). Szakmai és finanszírozási protokollok elkészítése. Átfogó ICT fejlesztés, Kódrendszerek, közhiteles adatbázisok felülvizsgálata.

6/9 Fűszerek a kőlevesben A szakma presztízsének visszaállítása –erősebb védelem kifele, –nagyobb szigorúság befele (szakmán belül a becsületes többség védelme). Kiszámíthatóság, programszerűség. Párbeszéd, elsősorban a szakmai kérdésekben. Tiszta viszonyok: –a szakmapolitika elsődlegesen a politika dolga és felelősége, –a szakmai tartalommal való megtöltés inkább a szakma dolga.

7/9 A programszerűség A valószínű forgatókönyv: tartalmilag visszatérés a 21 lépéshez. Ugyanakkor 21 lépés (ami amúgy 22 vagy 23) nem kommunikálható, nem bír megfelelő mozgósító és szervező erővel Szűkített prioritások javasoltak, a 21 lépést mátrixként kell felfogni. –Oszlopok:nemzeti prioritások –sorok:szakmai programok

8/9 A mártix (nem a virtualitás térben) szív-érrendszeridaganatgyermekSürgősség Életmód/egész­ség- magatartás Mozgás, dohányzás, táp- lálkozás Dohányzás, táplálkozás stb. Egészséges életkezdet prg Laikus önsegítés és első-segély Szűrések Test-tömeg, lipidek, ko- leszterin, vérnyomás Emlő, méhnyakrák, HPV, vastagbél, Az egészséges élet- kezdethez szülők szűré- se, intrauterin és peri- natális tesztek Alapellátás feladata, szabályozása Magas-vérnyomás szűrési -gondozási protokollja, Járóbeteg-szakellátás Fekvőbeteg-ellátás Fejlesztési koncepció kialakítása UMFT források fel­ használása Onkológiai centrumokOMSZ, légimentés, SBO Szakmai és finanszírozási protokollok Informatikai fejlesztések

9/9 Összegzés Az egészségügyben várhatóan egy nyugodtabb időszak következik, amelyben a hangsúly a biztosítás reformjáról a szakmai fejlesztésekre tolódik át. Az érdemi osztogatáshoz kedv még csak-csak lenne, de forrás nem nagyon. A nagy látványos változások helyét a szorgos aprómunka foglalhatja el. A szakmai fejlesztések igénye megalapozza a kibékülést a szakmával.