Bevezetés az ebXML-be Forrás: An Introduction to ebXML ebXML and Web Services Practical Considerations In Implementing Web Services Romin IraniRomin Irani.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klaszterportál, adatbázis DDOP számú pályázat záró rendezvénye Pécs, június 30.
Advertisements

Windows Communication Foundation (WCF)
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
RESTful Web Service tesztelése
IMIR monitoring és információs rendszer
Hálózati és Internet ismeretek
Hatékonyságnövelés Office System alapon az E.ON csoportnál
Önkormányzati informatika ASP alapokon
1 Informatikai Szakképzési Portál Hálózati és Internet ismeretek Hálózati menedzsment.
Webszolgáltatások PHP-ben
2007, Közadattár Program, Neumann Kht. Közérdekű adatbázisok továbbhasznosítása – formátumok, szabványok, protokollok, forgatókönyvek Galambosi.
Hol szökik a hatékonyság
RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
Mobil Internet BME Híradástechnikai Tanszék 2007/2008 II. félév.
Az ERP bevezetés „művészete” – avagy hogyan csináljuk mi.
2 Forrás: The Standish Group International, Extreme Chaos, The Standish Group International, Inc., 2000.
Szalontai Bence Ferenc Szántó Krisztián ÁVF 2009.
ZigBee alapú adatgyűjtő hálózat tervezése
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
OSI Modell.
.NET web szolgáltatások
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Benchmarking.
Az e-kereskedelem (e-business)
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
Haladó Programozás A webszolgáltatás fogalma
Előadó: Kárpáti Péter Üzleti folyamatvezérlés nagyvállalati környezetben (BizTalk Server 2004, Office InfoPath 2003 és Windows.
Platform A Vistából örökölt OS alap technológiák Windows Server Core Read-only Domain Controller Hozzáférés szabályzás, erőforrás elérés Network Access.
Közösségi portálok használata
SZOLGÁLTATÁSMENEDZSMENT 4. előadás: ITIL V3 / Service Transition I.
UDDI_1 UDDI alapok Forrás: 128.ibm.com/developerworks/webservices/library/ws-featuddi/ 128.ibm.com/developerworks/webservices/library/ws-featuddi/
EbXML technikai architektúra specifikáció Forrás: ebXML Technical Architecture Specification v1.0.4 ebXML Technical Architecture Project.
SOAP alapismeretek A SOAP egy egyszerű XML alapú protokoll, ami lehetővé teszi, hogy az alkalmazások információt cseréljenek a HTTP-én keresztül. Forrás:
ESzabványok Workshop 1. előadás: Bevezető, eAdatmodell október 13.
Közösségi oldalak használata
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Hálózati architektúrák
Tóth Gergely, október 27. HISEC’04, október , Budapest Keretrendszer anonimitási módszerek integrálására Tóth Gergely Budapesti Műszaki.
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Általános célú biztonságos anonimitási architektúra Tóth Gergely Konzulensek: Hornák Zoltán.
LOGO Webszolgáltatások Készítette: Kovács Zoltán IV. PTM.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
Számítógép-hálózatok
Hálózati alapismeretek
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS 5.4 Szolgáltatói Keretrendszerek Prof. Dr. Gyimóthy Tibor,
Java web programozás 11..
Az Internet alkalmazásai
2012.FEBRUÁR FEBRUÁR 20-IG!!!. Árajánlat kérése, nemzetközi közösségi weboldal kivitelezésére: Funkciók: - Tag/1-1 kép feltöltése - Min. adatok.
Webszolgáltatás szabványok Simon Balázs
Webes alkalmazásfejlesztés
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Az üzleti terv megalapozása – röviden a szükségletfelmérésről OFA Kooperáció projekt Műhelymunka november 12.
R.F.Q. Request For Quotation. 2 Válasz a feltett kérdésre: A tantárgy fő célkitűzése, hogy adjon egy közös nyelvet, amely segítségével a közgazdászok.
.NET FRAMEWORK Röviden Krizsán Zoltán 1.0. Tulajdonságok I Rövidebb fejlesztés 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció) 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció)
Tűzfal (firewall).
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Hálózati protokollok és szabványok
Haladó Programozás A webszolgáltatás fogalma Szabványok és protokollok
EDI alapú számlázás - magyarországi bevezetési lehetőségek
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
Az SZMBK Modell alkalmazása az intézmény minőségirányítási rendszerek fejlesztésében 13. előadás 1.
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Toborzás forrásának azonosítása, tervezése (sourcing)
Értékesítési oktatás Előadó: [Név].
Az API Design és Management evolúciója
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Bevezetés az ebXML-be Forrás: An Introduction to ebXML ebXML and Web Services Practical Considerations In Implementing Web Services Romin IraniRomin Irani is a Senior Software Engineer at InSync Information Systems, Inc in Fremont, California.InSync Information Systems, Inc 1

Bevezetés az ebXML-be eBusiness szabványok Néhány szempont: Közös üzleti tranzakciók meghatározása, pl. megrendelés küldése. Közös adatcsere formátumok meghatározása, azaz a fenti tranzakciónak megfelelő üzenetek. A szervezet képességeinek és szervezet által végrehajtható, a minden más társaság számára hozzáférhető közös tárházban (common Repository) elérhető üzleti tranzakciók felsorolási mechanizmusának meghatározása. Röviden lehetőség a társaság profiljának (Company Profil) leírására. Mechanizmus definiálása, amely lehetővé teszi a szervezetek számára más társaságok felderítését és profiljaik megnézését. 2

Bevezetés az ebXML-be Olyan mechanizmus kialakítása, amely lehetővé teszi a két szervezet számára az üzleti feltételek megtárgyalását, mielőtt elkezdenék a tranzakciókat. Közös szállítási mechanizmus meghatározása a szervezetek közötti üzenetváltásra. A biztonsági és megbízhatósági keretek meghatározása. Mi az ebXML? Az ebXML megcélozza a fenti pontok mindegyikét. Az ebXML rendszer áttekintése 3

Bevezetés az ebXML-be Implementációs fázis 4

Bevezetés az ebXML-be Az implementáció a fenti ábra szerint 3 lépésből áll: Információ kérés Az ebXML rendszer implementálása Üzleti profil közzététele 5

Bevezetés az ebXML-be A partner információk felfedezése és a tárgyalási fázis 6

Bevezetés az ebXML-be Tranzakciós fázis 7 Összefoglalás Az ebXML szabvánnyal kapcsolatos további ismeretek és a kapcsolódó dokumentumok megtalálhatók a címen.

Az ebXML és a web szolgáltatások Web szolgáltatások Web szolgáltatás leírása A web szolgáltatás leírására a WSDL-t használják. Web szolgáltatás közzététel és felfedezés Az UDDI specifikációt ( használják a web szolgáltatások közzétételére a központi UDDI tárházban (Repository) Web szolgáltatás meghívása A web szolgáltatás meghívását a SOAP segítségével a HTTP-n keresztül végzik. 8

Az ebXML és a web szolgáltatások Az ebXML architektúra A rendszer részletes leírása az ebXML Technical Architecture Specification-ban ( található. 9

Az ebXML és a web szolgáltatások Az A szervezet közzéteszi örökölt alkalmazását, mint egy web szolgáltatást és ezzel a web szolgáltatásai más szervezetek rendelkezésére állnak. Az A szervezet letölti az ebXML specifikációt, azaz az üzleti folyamat modelleket és az üzleti forgatókönyveket, és átnézi a specifikációkat. Amikor az A szervezet meghatározta a támogatható üzleti folyamatokat, elkezdi építeni az alkalmazást, hogy támogassa a megismert ebXML szabványokat. A Collaboration Protocol Profil-t (CPP) az ebXML tárházban közzé kell tenni, hogy más szervezetek felfedezhessék. A web szolgáltatás programozási modellben az UDDI-t használjuk a web szolgáltatás közzétételére a globális UDDI tárházban. A B szervezet ugyanazokat a lépéseket követi öröklött alkalmazásának az ebXML általi elérése érdekében. 10

Az ebXML és a web szolgáltatások A B szervezet az ebXML Repository-ban keres lehetséges szervezeteket, melyek egy bizonyos szolgáltatást nyújtanak, és letölti az A CPP-jét. Amikor a B szervezet eldöntötte, hogy őt érdekli az A web szolgáltatásainak használata, akkor a következő lépés mindkét szervezet számára a megegyezésre jutás. Ha egyezségre jutottak, akkor a szervezetek kialakítják és rögzítik az együttműködési protokoll szerződést (Collaboration Protocol Agreement, CPA), amely magába foglal minden megállapodási tételt. Az utolsó lépés a tényleges tranzakciók végrehajtása a két társaság között. A két szervezet között megtörténik az üzenetváltás, melyet a fent definiált CPA irányít. Az üzeneteket szabványos módon, a biztonságos és megbízható ebXML Messaging Service-szel továbbítják. 11

Gyakorlati szempontok a web szolgáltatások implementálásában Ebben a cikkben a web szolgáltatások olyan szoftver komponenseket jelentenek, melyek az Interneten bárhonnan elérhetők. A web szolgáltatásokat az UDDI-val tették közzé és helyezték el, a WSDL- lel írták le és legvalószínűbben a HTTP feletti SOAP-pal hívták meg. Web szolgáltatás implementációs/integrációs forgatókönyvek Az alábbiakban felsorolunk 3 forgatókönyvet a web szolgáltatások implementására/integrálására: A meglévő funkcionalitást tedd közzé web szolgáltatás útján. Integrálj web szolgáltatásokat más eladóktól vagy üzleti partnerektől. Új web szolgáltatások implementálása. Az implementációs/integrációs forgatókönyvek jelenlegi megvalósításai Alkalmazás szerver változatok Programozási modell 12