Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
Advertisements

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Az OH TÁMOP fejlesztései
A VEZETŐ MUNKÁJÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE ÓVODA
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
A szaktanácsadás támogató szerepe
Fejlesztő célú szaktanácsadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
A pedagógusminősítési rendszer
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Közművelődési és Képzési Intézet jelene és jövője” augusztus 23.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
KRE TFK Nyári Akadémia, Nagykőrös
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadás támogató szerepe Dr. Szabó Mária Budapest február 27.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az OFI szerepe pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában Hancock Márta Budapest február.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Pedagógusképzések (a pedagógiai kultúra korszerűsítése, pedagógusok új szerepben)
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
Tantárgygondozó szaktanácsadás
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A fejlesztő célú szaktanácsadás
A MEGÚJULÓ SZAKTANÁCSADÁS FOLYAMATOS SZAKMAI FEJLŐDÉS TÁMOGATÁSA
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Tájékoztatás a pedagógus minősítési rendszer bevezetéséről
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Pedagógusminősítés, tanfelügyelet
TÁMOP KÖZNEVELÉSI REFORMOK OPERATÍV MEGVALÓSÍTÁSA
Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/ A TANTÁRGYGONDOZÓ ÉS A SZERVEZETI SZINTŰ SZAKTANÁCSADÁS KÉZY ÁGNES TÉMAVEZETŐ TÁMOP
Intézményvezető helye és szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Óvodapedagógusok helyzete, problémái Nagyné Szabó Etelka Az NPK Óvodai Tagozatának elnöke Budapest,
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Szaktanácsadás, Tantárgygondozás a megújuló köznevelési rendszerben Az OFI anyagainak felhasználásával készült.
Új típusú, személyközpontú szaktanácsadás
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Barcsák Marianna KPSZTI
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
főosztályvezető-helyettes
Előadás másolata:

Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában Móczár Ferencné óvodavezető, szaktanácsadó OFI Az OFI nyilvános anyagainak felhasználásával

A TÁMOP 3.1.5 /12. „Pedagógusképzés támogatása” projekt. Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program kiemelt projekt célja a nemzeti köznevelési rendszer megújításának elősegítése a pedagógus továbbképzés rendszermegújítása, pedagógus szakmai előmeneteli rendszer és a pedagógus minősítési rendszer bevezetése szaktanácsadói/tantárgygondozói rendszer által.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) feladata A szaktanácsadói rendszer szakmai-tartalmi kereteinek kialakítása, a szaktanácsadókat felkészítő továbbképzési rendszerek kialakítása, a szaktanácsadói szolgáltatások elérhetőségének biztosításával a szaktanácsadói szolgáltatások struktúrájának megújítása. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szaktanácsadói szolgáltatásokat nyújt a kiválasztott területeken és intézményekben.

A szaktanácsadás A szaktanácsadás szorosan kapcsolódik az OH által irányított tanfelügyelethez, amelynek során a szakértők a pedagógusok és az intézményvezetők munkáját, valamint az intézményt értékelik. A tanfelügyelői látogatás során az általános pedagógiai szempontok alapján, a fejlesztendő területek feltárása történik meg.

A szaktanácsadás A szaktanácsadás az egyes pedagógust segíti (közvetve azonban az intézményvezetőt és az egész intézményt is) elsősorban abban, hogy folyamatos szakmai fejlődése által egyre jobban megfeleljen a szakmai elvárásoknak A szakmai kompetenciáihoz kapcsolódó pedagógiai szintleírásokban megfogalmazottaknak, melyek a pedagógusok minősítésének szakmai alapjai.

Az új típusú szaktanácsadás célja A szaktanácsadás célja A pedagógusok munkájának szakmai támogatása. A szaktanácsadók fejlesztő célú támogatást nyújtanak a folyamatos szakmai fejlődéshez, valamint a pedagógus életpályán történő előrehaladásához. szakmódszertani segítséget biztosítanak az óvodai neveléshez, általános pedagógiai módszertani támogatást nyújtanak az egyéni szükségleteket figyelembe vevő, differenciált nevelő-oktató munka megvalósításához, képzési szükségleteket diagnosztizálnak és továbbképzéseket támogatnak.

Mit jelent a fejlesztő célú, támogató szaktanácsadás KULCSFOGALMAK: • egyéni, • szükségletalapú, • fejlesztő célú, • támogató, • segítő Az OFI a szaktanácsadói képzés során a szaktanácsadói tevékenység megújítását kívánta megcélozni.

Az óvodapedagógus szaktanácsadói képzés célja Az óvodapedagógus szaktanácsadók felkészítése a fejlesztő célú látogatás feladatainak elvégzésére, melynek céljai: szükségletfelmérés (A pedagógus munka minőségének, hatékonyságának javítása érdekében, milyen támogatásra van szüksége a pedagógusnak), fejlesztő célú támogatás, az óvodapedagógus munkájában szakmai, módszertani támogatás nyújtása, a pedagógus szakmai fejlesztési terv (PSZFT) elkészítésének segítése,

Az óvodapedagógus szaktanácsadói képzés célja támogatás/felvilágosítás nyújtása a pedagógus életpálya modellben a szintek eléréséhez szükséges feladatok elvégzéséhez, a pedagógus portfólió elkészítéséhez. Az óvodapedagógus szaktanácsadók azon képességeinek, készségeinek fejlesztése, melyek alkalmassá teszik őket az óvodapedagógus munkában az egyéni, szükségletalapú, támogató, segítő és fejlesztő szaktanácsadói feladatok elvégzésére.

A támogató szaktanácsadó Tisztában van a fejlesztő célú szaktanácsadás jellemzőivel, szemléletével és erről képes tájékoztatni az intézményvezetőt és a látogatott pedagógust Ismeri a helyszíni látogatás folyamatát, az ahhoz tartozó dokumentumokat, azok elvárt kezelésének, kitöltésének módjait. Képes biztonságos, bizalmi légkört teremteni. Ismeri és alkalmazza a kooperatív kommunikáció alapmódszereit (speciális kérdéstechnikák, értő figyelem, visszatükrözés, én-közlések). Képes motiválni a pedagógust az aktív részvételre (bevonás) és a pedagógus szakmai fejlesztési tervben (PSZFT) leírt célok megvalósulása iránti elkötelezettségre.

Összegzés A köznevelési intézmények folyamatosan regisztrálhatnak. A kísérleti programban való részvétel ingyenes. A szaktanácsadói látogatások adta lehetőség, a pedagógusok számára segítséget jelent a szakmai előmenetelben. A szaktanácsadói látogatásokat megyei keretek között szervezi meg az OFI. Egy szaktanácsadó egy pedagógus támogatására 10 szaktanácsadói órát fordíthat. (Ebből a helyszíni látogatás 6 óra) A látogatás során készült egyéni fejlesztési terv a pedagógus személyes portfóliójának fontos eleme.

Szaktanácsadói névjegyzékbe kerülés http://szaktanacsadas.ofi.hu/ linken A jelentkezéssel kapcsolatban részletes tájékoztatás található a honlapon http://szaktanacsadas.ofi.hu/upload/utmutato.pdf tájékoztatás kérhető emailben: szaktanacsado@ofi.hu

Intézmények bekapcsolódási lehetőségei a projektbe 2013. őszén elkészült az Intézményi adatbázis felület II. szakasza, melyben a teljes intézményre (a hozzá tartozó feladatellátási helyekkel együtt) vonatkozó konkrét adatok megadására van lehetőség. www.ofi.hu/hirek-aktualitasok/maar-peter szolgáltatások igényelése (http://szaktanacsado.educatio.hu) e-mail cím: tamop315szaktanacsado@ofi.hu