Személyiség - lélektan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

Lukács Oktatási Központ -
Középszíntü testnevelés érettségi vizsga témakörei
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
A koordinációfejlesztés lehetősége
Utcai és lakótelepi szociális munka
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
A Belga LSZ fejlesztési terve
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A személyiség.
A harmadik erő elméletei
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Gordon W. Allport vonáselmélete
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
MOTIVÁCIÓ.
Fenomenológiai megközelítés
Alfred Adler individuálpszichológiája
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
 Genetikai hatások › temperamentum  hangulattal kapcsolatos egyéni jellegzetességek  temperementum és otthoni környezet közti kölcsönhatás › ikervizsgálatok.
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
A SZOCIALIZÁCIÓ.
AZ AGRESSZIÓ.
Az érzelmek fejlődése.
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Képesség, készség, adottság, tehetség
MMORPG ONLINE SZEREPJÁTÉK JELENTŐSÉGE AZ EMBERI KAPCSOLATOK TÜKRÉBEN
A konstruktivista pedagógia alapjai
Krízis.
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
EURÓPAI TANÁCSADÓK SZÖVETSÉGE (ETSZ), European Consultants Unit (ECU)
Pedagógiai személyiségértelmezések
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A pszichológia mint tudomány
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Egyéni állapot, válasz a külvilág változásaira
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A kriminálpszichológia
Pszichológiai Ismeretek
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
ISTEN IGÉJE ÉLETRE KEL. Mi is az a BIBLIODRÁMA? nincs definíció jellegű válasz „kísérleti spiritualitás” életre keltő, megelevenítő, játékban, testben.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Az OGYEI kiemelt programjai
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Temperamentumok Mit jelent az örökletesség? Evolúciós megfontolások
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
A latencia kori személyiségalakulás. A fejlődés mintázatainak ismétlődése  Josselson(1980) a latenciában és a serdülő korban megismétlődnek a szeparációs-individualizációs.
Személyiségfejlődési zavarok
Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében
Személyközpontú gondozás
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Fenomenológiai megközelítés
A SZEMÉLYISÉG FOGALMA, SZERKEZETE, MŰKÖDÉSE, ELMÉLETEI
Szociálpszichológia-2 Attitűd
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A játék, mint a gyermek személyiségfejlesztésének legmegfelelőbb színtere

Személyiség - lélektan A lelki folyamatok egyénen belüli egyedi szerveződésének és működésének törvényszerűségeit, illetve az egyes individuumok közötti hasonlóságok és különbségek jellemzőit és azok lehetséges okait kutatja.

A személyiség mint rendszer Freud – hidraulikus modell (ösztönenergiák) Allport nyílt rendszer alkotóelemek szerkezet működés konzisztencia A vonáselméletek és típustanok szerint a személyiség fő alkotóelemei a tulajdonságok (személyiségvonások). Murray és Maslow szerint a szükségletek, Freud a tudatos és tudattalan folyamatokat, valamint az ösztönén-én-felettes én hármasát tartja meghatározónak, Kelley a fogalmakat és konstrukciókat, és természetesen meg kell említeni az ősi felosztás test-lélek-szellem egységét, mint a személyiség fő alkotóelemeit is.

A személyiség egy organizmuson belüli rendszer? A személyiség lényege személyen belüli, intrapszichés jellemzőkben rejlik (pl. Jung, Freud). Szélsőséges képviselői szerint, a személyiség genetikusan determinált. (Gall Hippokratész Galénosz típustanai Kretschmer rendszere) a determinációt egyirányúnak feltételezik azt állítva, hogy lelki alkatunkat a testi történések határozzák meg. (Gall, Hippokratész,Galénosz típustanai, Kretschmer rendszere Az ide tartozó elméletek determináltabbnak, stabilabbnak és kevésbé szabadnak tételezik fel a személyiséget, a determinációt egyirányúnak feltételezik azt állítva, hogy lelki alkatunkat a testi történések határozzák meg (ellentétben Skinnerrel, aki szerint amit személyiségnek hívunk, az csupán a környezeti hatások terméke az emberben).

…avagy a személy és környezet közös rendszerbe szerveződve alkotja a személyiséget? Lewin szerint az emberi viselkedés csak a dinamikus pszichológiai mező fogalmi keretén belül érthető meg. Angyal András erre a bioszféra fogalmát használja, ezen belül pedig 3, egymással kölcsönhatásban álló erőt különböztet meg: a szervezet részéről az autonómia és homonómia, a környezet felől pedig a heteronómia. Hogyan értelmezhetnénk a környezete nélkül egy személyiséget/ gyermeket? Az óvoda is egy környezet, mely hat a gyermekre és ezért része a személyisége kialakulásának

Környezeti hatások beépülése a személyiségbe = személyiségfejlődés A személy-környezet kapcsolat inkább személyiségfejlődési kérdés, vagyis a környezeti hatások fokozatosan beépülnek a személyiségbe és ott stabil tényezőkké válnak.  Freud modelljében például a felettes én a szülői, társadalmi normák belsővé vált együttese. Az interakcionisták szerint a személy-környezet interakció a személyen belül zajlik, tehát a személy aszerint reagál a környezetére, ahogyan azt megéli és a maga számára leképezi és értelmezi. Ha szeretnék közelebbi képet kapni a gyermek személyiségéről, figyeljük meg a leképezéseit.

A személyiség determinált, avagy sem? Az egyik legfontosabb kutatásterület ebben a témakörben a  temperamentumvizsgálat  (a temperamentum az öröklött személyiségvonások összefoglaló elnevezése).  Buss és Plomin szerint három veleszületett diszpozíciónk van, amelyek temperamentumnak tekinthetők:  aktivitási szint, szociabilitás, emocionalitás, de az egyéni élettapasztalatok még ezeket is módosíthatják.

Az óvodáskorú gyermek alapvető tevékenysége, egyéniségének megnyilvánulási tere: a játék

A motoros funkciók fejlődésének ösztönzése nagymozgásos tevékenységekkel Fizikai és pszichés energiák felszabadítása, ”harmonikus test-harmonikus lélek!” A fizikai határok megtapasztalása, ismétlő mozgásokon keresztül a mozgásfunkciók csiszoltabb koordinálása. Szocializációs interakciókra való lehetőség. Csoportdinamika megtapasztalása egyenrangú viszonyrendszerben, - új ismeret a családi hierarchia viszonyrendszerhez képes. Koncentrációs készséget állóképességet edz, kitartás erősít.

Finommozgásos tevékenykedés, szenzomotoros fejlődés A finommozgások ismétlésével (gyurmázás, rajzolás, festés) ezek egyre tökéletesebbé és irányítottá válnak, amely a  kézügyesség fejlődéséhez vezet. A szenzomotoros fejlődés: a mozgás és az érzékelőrsz-ek fejl.-e

Az önfeledt aktív játékok pszichés hozadéka 1. Aktív fizikai pihenés, eredményes álomtevékenység, érzelmi feldolgozási szakasz, a fizikai szükségletek megfelelő kielégítése (evés, alvás,mozgás) a külső fizikai törvényszerűségek megtapasztalása, a belső pszichés struktúrára, s azok törvényszerűségeire irányítja a gyermek figyelmét. A tevékenységek közben az érzelmek élmények átélése, (öröm, félelem, empátia, verseny,) újdonságok megtapasztalása, bizalom, önbizalom megtapasztalása, szocializációs

Az önfeledt aktív játékok pszichés hozadéka 2. A tudattalan felszínre hozása, pozitív vagy negatív élmények újraélése, a személyiség számára biztosított megnyilvánulási tér a személyiség fejlődésére ad lehetőséget.

Kognitív képességeket fejlesztő játékok Bonyolultabb összefüggések megértésének előkészítése. Konkrét gondolkodástól az elvontabb felé való elmozdulás. A kreativitás, problémamegoldási stratégiák véletlenszerű, majd később tudatos alkalmazása. Koncentrációs készség erősítése. analízis szintézis technikák alkalmazása deduktív ill induktív módon. Összehasonlítás, arányok, összetetteb fogalmak és technikák kialakítása. A megismerési folyamatok fejlődése

Szociális ill. érzelmi fejlődésre lehetőséget biztosító játékok A kisközösségi intimitásból egy új csoportdinamikába átkerült gyermek a különböző szerepminták átvételével kipróbálhat más és más személyiségeket. NAgyon gyakran egy negativ szerepminta átélése segíti hozzá a gyermeket

Szerepjáték: jó alkalom a személyiségjegyek ill Szerepjáték: jó alkalom a személyiségjegyek ill. az általuk hordozott érzelmek teljes skálájának átélésére Az érzelmi átélés során vissza lehet menni az emocionális elakadások gyökérpontjához, s ott átkódolni az érzelmi helyzet korábbi destruktív megoldását (hárítás, tudattalanba való elnyomás, kontrollálatlan és/vagy destruktív pszichés reakciók) konstruktív, tudatosító módon.

Az óvodáskorúak legfontosabb alapeleme és megéléseiknek legfőbb csatornája: az érzelmek játéka

Érzelmek teljes mélysége Óvodáskorban a játék már többé-kevésbé a valóságból táplálkozik és a gyermek saját tapasztalatait, élményeit tükrözi - a játékok során a gyerekek megismerkednek, megtanulják és megtapasztalják a felnőttek világát.

A feltörő érzelmek tudatosítása verbalizáción keresztül, az érzelmi készlettár kifejezésmódjainak gyakorlása szituációs játékokban Alapérzelmek: félelem harag, düh bánat undor megvetés kíváncsiság öröm szeretet

Az idő érzékelése: emocionális élményeken keresztül történik A közösségi játék hatalmas örömforrást is jelent a gyermek számára! Ebben a időszakban a kicsik sokszor még nem a célban, hanem magában a játék folyamatában lelik örömüket és abban, hogy mindezt megoszthatják pajtásaikkal.

„Hozott érzelmi élmények”

„Zeng a lélek” Verses ritmikus mondókák, népi játékok, párválasztós játékok,

Játék: önfeledt jelenlét

A személyiség pozitív áttörő ereje képes a környezeti hatások ellenére is kifejlődni, bármily kevés érzelmi támogatásra is talál

Köszönöm a figyelmet! 2012.02.09. Elek Anna Orsolya