Továbbképzés Szombathely június 30.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Európai Újraélesztési Nap
Advertisements

Az ERC 2000-es ALS irányelveinek adaptálása Gőbl Gábor OMSZ.
Újraélesztés a traumatológiában
Alapszintű újraélesztés (BLS) elmélet
Dr. Göndöcs Zsigmond OMSZ Budapesti Mentőszervezete
 1. Szociális:  - a lakás 1 órán belüli elérhetősége  - telefon 24 órán át  - gépkocsit nem vezethet a beteg: hazaszállítását meg kell oldani.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Munkaszervezési ismeretek
Oxiológia 2 Márovics Pál.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Belgyógyászati balesetek
Triage (Osztályozás) Gorove.
GŐBL 2002 A helyszíni tevékenység általános szabályai.
A beteg gyermek vizsgálata a helyszínen
Helyszíni sérült ellátás
Kompetenciák a sürgősségi betegellátásban
GŐBL - TÓTH 2006 Hagyományos megközelítés l A helyszín felmérése l („Baleseti” mechanizmus) l Veszélyt jelző tünetek l A vitális funkciók elégtelenségének.
Szabó János dr. SE. Családorvosi Tanszék Országos Alapellátási Intézet
Keringésmegállást okozó szívritmuszavarok
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
ÜZEMBENTARTÓI BALESETVIZSGÁLAT első tapasztalatok
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Neurológiai osztály
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
TÖMEGES BALESET KÉSZÍTETTE:FEHÉR TAMÁS ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT.
Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya gerontológiai szakemberek bevonásával.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A kárhelyparancsnok feladatai
Automated External Defibrillator (AED)
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
MIRE ELÉG AZ OEP KASSZA? ZELL AM SEE I. Nemzetközi megítélés.
ALS FELNŐTT ALAPSZINTŰ REANIMÁCIÓ gyakorlati oktatás Meixner Katalin
Elsősegély.
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
Két élet védelme Két élet védelme (oxyologus speciális feladatai terhes nők ellátása során) Ács Gábor dr., Bányai Sándor dr., Furka Andrea oh., Lesznyák.
SÜRGŐSÉGI TRAUMATOLÓGIA (elvi és gyakorlati szempontok)
163 SÉRÜLTELLÁTÁS DEBRECEN MENTŐÁLLOMÁS
BECSATOLJAM A BIZTONSÁGI ÖVET?
Furka Andrea oh. , Ács Gábor dr. , Debreceni Lajos dr
Ahogy a szakfőorvos látja
A legfontosabb teendőink vészhelyzetben:
A betegellátás keretei és rendszere
TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Ambuláns betegek gondozása a kézsebészetben
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A polytraumatizált sérült helyszíni ellátása
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
Gerincvelősérültek rehabilitációja Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest október 5. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest 2015.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
Sérültellátás Gorove.
Európai Újraélesztési tanács ajánlásai alapján
A VÉR MELY ÖSSZEKÖT.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Utcai balesetek Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
Az Európai Újraélesztési Társaság
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
Előadás másolata:

Továbbképzés Szombathely 2009. június 30.

A súlyos sérült kórházon kívüli ellátása az Országos Mentőszolgálat Módszertani útmutatója Dr. Márton Erzsébet, Dr. Gorove László

Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. A sérültvizsgálat első fázisa a sérült első megítélése 2. 1. A helyszín felmérése 2. 2. A sérült állapotának kezdő felmérése 2. 2. 1. Általános benyomás a betegről 2. 2. 2. A közvetlen életveszély felismerése 2. 3. Döntés a sérült vizsgálatának további vezetéséről 2.3.1. A potenciálisan életveszélyes sérüléseket feltáró gyors áttekintő vizsgálat 2.3.2. Célzott vizsgálat 2. 4. Döntés a célintézetbe történő sürgős szállításról 3. A sérültvizsgálat második fázisa a sérült részletes vizsgálata 3. 1. Az ABCD újraértékelése 3. 2. Tervezett beavatkozások 3. 3. A testtájékonkénti „tetőtől talpig” vizsgálat 4. Állapotkövető ellenőrző vizsgálat- állapotkontroll 5. A traumás keringésmegállás 6. A mentőegység jelentési kötelezettsége 7. Dokumentációs kötelezettség 8. Irodalomjegyzék

Bevezetés – a szellemiség és aktualitás H a l á l o z á s – 10% (5 - 44 év - vezető halálok) - korai halálozás – 50%-a → helyszínen 30%-a → első 24 órájában 50% (KIR) sérülés 30-50%-ban kivérzés 48%-a megelőzhető! • korai légútbiztosítással, • mellkasi sérülés • vérzések, vérzéses sokk A korai halálozás csökkentésében meghatározó az első (helyszíni) ellátás, ugyanakkor a vérzéscsillapítás lehetőségei korlátozottan alkalmazhatók.

A megelőzhető halálesetek oka → kivérzés → helyszínén nyomással (kompresszióval) nem csillapítható vérzés sürgős műtéti megoldásának érdekében a helyszínen töltött idő minimálisra csökkentése, a sérült mielőbbi – megfelelő szintű ellátását biztosító – egészségügyi intézetbe történő szállítása szükséges; ● kivérzett ● áthatoló érsérülés ● nagy erőbehatás - sérülési mechanizmus

„halálos triász” – hipotermia acidózis véralvadási zavar Sérülést követő órák „halálos triász” – hipotermia acidózis véralvadási zavar Vérző sérült ellátása – multidiszciplináris feladat Prehospitális - az oxigenizáció biztosítása, a vérzéscsillapítás, a szöveti perfúzió fenntartása a lehűlés megelőzése Később - A sérülési mechanizmus (SM) többnyire megítélhetővé teszi, hogy várhatóan sebészi vérzéscsillapításra szorul-e a sérült. Emellett a vérzés következtében kialakuló élettani válaszreakciók és klinikai jelek is segítségünkre vannak a súlyosság első megítélésében.

A vérzés súlyosságának megítélése A vérzés súlyossága az ACS/ATLS beosztás szerint I.osztály II.osztály III.osztály IV. osztály Vérvesztés (ml) < 750 750 – 1500 1500 – 2000 > 2000 Pulzus/min < 100 > 100 > 120 > 140 RR Normális Csökkent Pulzus amplitudó Beszűkült Légzésszám/min 14 – 20 20 – 30 30 – 40 > 40 Vizelet mennyiség (ml/h) > 30 5 – 15 jelentéktelen KIR (tudat állapot) Kissé nyugtalan Mérsékelten nyugtalan Nyugtalan, zavart letargikus American College of Surgeons (ACS)/Advances Trauma Life Support./ATLS/ 70 kg súlyú felnőttre vonatkoztatott értékek.

A sokk jellemző klinikai tünetei a „mikrocirkuláció 3 ablaka” az eszmélet/tudat (agyi perfúzió) szintjét jelzi az agitáció, zavartság, aluszékonyság, letargia; a perifériás perfúzió mértékének jele a hideg nyirkos bőr, megnyúlt kapilláris újratelődési idő (CRT), tachikardia; a veseperfúzió indikátora a csökkent vizeletkiválasztás (< 0,5 ml/kg/h).

A súlyos állapotú sérült életkilátásait meghatározó, a sérülés időpontjában kezdődő és a definitív műtéti ellátás megkezdéséig terjedő időintervallumot „arany órának” nevezik . A kórházon kívüli ellátásban ennek csupán töredékével gazdálkodhatunk, az ún. „platina 10 perccel”, ami arra elegendő, hogy a sérült állapotát felmérjük, a halaszthatatlan beavatkozásokat megtegyük, és mielőbb megkezdjük a szállítását a célintézetbe. Egyes esetekben 10 percet sem töltünk a helyszínen, pl. ABC instabil sérült esetében, CPR megkezdése során (ekkor a szállítás alatt folyamatosan végezzük a szükséges beavatkozásokat).

A helyszíni ellátás során elsődlegesen arra kell törekednünk, hogy a helyszíni biztonság és a baleset körülményeinek gyors felmérése után a közvetlen (ABCD) életveszélyt és a potenciálisan életveszélyes sérüléseket lehetőleg 2 percen belül felismerjük, a szükséges életmentő beavatkozásokat haladéktalanul elvégezzük, és a sérültet megfelelően rögzítve monitorizálás mellett mielőbb az ellátására alkalmas egészségügyi intézménybe (célintézet) szállítsuk.

Minden olyan beavatkozás és vizsgálat, ami a helyszíni 10 percben nem kivitelezhető (pl. intubáció, vénabiztosítás, részletes vizsgálat, végtagsínezés stb.), a szállítás alatt – megfelelő előkészítést követően - gyorsan elvégezhető. Az ezzel járó időveszteség (csupán a beavatkozás idejére állunk meg) bizonyosan kevesebb, mint amennyit a beavatkozással a helyszínen töltöttünk volna.

Ahhoz, hogy az „arany órát”, ezen belül pedig a helyszínen a „platina 10 percet” tartani tudjuk, azaz az ellátási és szállítási prioritásról hamar dönteni tudjunk, a sérültvizsgálatot és a halaszthatatlan beavatkozásokat az alábbi szempontok szerinti sorrendben kell végeznünk.

Köszönöm a figyelmet!