Húspótlók, főzelékfeltétek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
Készítette:Dobák Lídia
NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Serpenyős Vendéglő Rezi György
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
8.C FÁNKOS KÖNYVE.
Angol – amerikai projekt hét
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
Táplálkozással kapcsolatos Gyakorlati tanácsok CF-eseknek
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Éttermi kisokos.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
Marhahúsból készült ételek
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A sárgarépa és a petrezselyem
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gombák.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
MIT TUDOTT AZ ÖKONET AGRO?. Az Ökonet Agrót 2011-ben már a palántázás után kezdtem használni a kertemben, így ez évben a talaj előkészítést csak saját.
Kedvenc ételem Bajcsi Ágnes 9.b. Rántott sajt Hozzávalók Rántani való sajt Rántani való sajt Liszt Liszt Tojás Tojás Zsemlemorzsa Zsemlemorzsa Hasábburgonya.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
SAJTFONDÜK HŰTÖTT KÉSZÉTELEK otthoni feldolgozására
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
A slambuc receptje.
Testi - lelki egyensúly
Mézeskalács készítése
Testünk építőkövei – a vitaminok
MELEG ELŐÉTELEK.
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
Tápanyagaink.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Új alapanyagok, technológiák – Tradícionális ételek modern köntösben
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 40.hét Október 2-6. Hétfő Kedd Szerda
Mi készül? gulyásleves.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
A német gasztronómia Tartalomból: Türingiáról röviden
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Előadás másolata:

Húspótlók, főzelékfeltétek

Táplálkozás-élettani megítélésük Változatossá teszik az ételsort, olcsók, egyes fajtái pörzsanyagban szegények (például: pudingok) Tápanyagtartalmuk kevésbé értékes Komplett fehérjét a masszába kevert, a bundázásnál felhasznált tojás, a besamelben lévő tej biztosít Zsírtartalmuk a bő zsírban sütés után növekszik. Némi cellulóz, de zömében keményítő képezi az energiaérték legnagyobb részét. Szénhidrát és zsírtartalmuk miatt laktatók Jelentős vitamin és ásványianyag mennyiséggel rendelkeznek, kivéve a vízoldékony vitaminokat, amelyek hőre bomlanak

Csoportosításuk Alapanyag szerint: Technológia szerint: színesfőzelékekből: paraj, karfiol, tök, padlizsán, stb. burgonyából: többféle feltét is készíthető: puding, felfújt, fánk, ropogós, stb. gombából: a gombaropogós, a rántott gomba, stb. cereáliából: a zsemle és a liszt alkalmas feltét készítésére egyéb nyersanyagból: sajt, sonka, máj, velő, tojás, stb. Technológia szerint: Puding Felfújt Ropogós vagy krokett Bundázott főzelék Bundázott cereália

Pudingok ált. készítése a főtt, áttört vagy apróra darabolt nyersanyagot sűrű besamellel vagy tejben áztatott zsemlével lazítjuk beledolgozzuk a tojássárgáját, ízesítjük: sóval, apróra vágott petrezselyem-zölddel, törött borssal, stb. a keményre felvert tojásfehérjét hozzákeverjük kétharmadáig töltünk egy kivajazott, liszttel hintett formát, hideg vízbe állítva, felforralástól számított 15-20 percig fedő alatt gőzölődni hagyjuk Így, felületén pörzsanyag nem keletkezik.

Felfújtak ált. készítése a főtt, áttört vagy apróra darabolt nyersanyagot sűrű besamellel vagy tejben áztatott zsemlével lazítjuk beledolgozzuk a tojássárgáját, ízesítjük: sóval, apróra vágott petrezselyem-zölddel, törött borssal, stb. a keményre felvert tojásfehérjét hozzákeverjük kétharmadáig töltünk egy kivajazott, liszttel hintett formát, sütőbe állítjuk és 15-20 percig sütjük, amíg teteje megpirul Így, felületén jelentős pörzsanyag keletkezik.

Ropogósok, krokettek a főtt, áttört vagy apróra darabolt nyersanyagot sűrű besamellel vagy tejben áztatott zsemlével lazítjuk beledolgozzuk a tojássárgáját, ízesítjük: sóval, apróra vágott petrezselyem-zölddel, törött borssal, stb. a masszából 1,5-2 cm széles 6-8 cm hosszú hengereket formálunk, ha szükséges bundázzuk, majd bő, forró zsiradékban kisütjük. A hőközlés célja nem a puhítás, hanem a formaadás és a pörzsanyag képzés.

Bundázott főzelékek az előfőzött vagy nyersen felszeletelt alapanyagot bundázzuk: lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk forró, bő zsiradékban kisütjük. A zsemle felszeletelve, felvert tojásba mártva, zsiradékban kisütve mint bundás zsemle, főzelékek, mártások kísérője, kisétkezés része lehet Egyszerű vagy burgonyás kelt tésztát készítünk, majd tetszés szerint darabolva, töltve, bő, forró zsiradékban kisütjük. Ekkor kapjuk az egyik legnépszerűbb ételt, a lángost, illetve a fánkot.

Készentartás A bundázott főzelékek, ropogósok, lángosok kihűlnek, illetve magas hőfokon kiszáradnak. A pudingok, felfújtak állománya csak az elkészülés pillanatában kifogástalan. A hőközlés megszűnése után összeesnek, ellenkező esetben kifutnak a formából. A tálalási idő elhúzódásakor célszerű szakaszosan kivitelezni. Sajnos, szállítani nem lehet a húspótlókat nagyfokú minőségromlás nélkül

Tálalása A húsételekhez hasonlóan előmelegített, hosszúkás, hőálló üveg, vagy porcelán tálban alátét tálcán, kanál és villa a szedőeszköze

Gombapörkölt Gomba: 10 kg / 100 g Zsiradék: 1 kg / 10 g Tvh: 2 kg / 20 g F.papr.:0,2 kg / 2 g Lecsó: 1 kg / 10 g Só: 0,3 kg / 3 g Körete: galuska, rizs, burgonya Esetenként tojást is ütnek rá.

Rántott karfiol Karfiol: 20 kg/ 200g Zsiradék: 3 kg/30 g Liszt: 1 kg/ 10 g Tojás: 25 db/ ¼ db Tej: 0,5 l / 5 ml Zs.morzsa: 2 kg /20g Só: 0,3 kg/ 3 g Párolt rizzsel, tartármártással tálaljuk.

Serpenyős burgonya kolbásszal Kolbász: 8 kg /80 g Burgonya: 25kg / 250g Zsiradék: 1 kg/ 10g Tvh: 2 kg / 20g F.papr: 0,2kg / 2g Lecsó: 1kg / 10g Kömény: 0,01kg / + Fokhagy: 0,05kg / + Só: 0,3kg / 3 g

Bundás zsemle Zsemle: 100 / 1 db Tej: 5l / 50 ml Tojás: 30 / 1/3 db Só: 0,2 kg Olaj: 3 l / 30 ml Dúsítható reszelt sajttal.