A nyelvhasználat szabályozásának problémái Szlovákiában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Korai fejlesztés, korai intervenció tapasztalatai Biztos Kezdet mentorképzés Velence Meszéna Tamásné Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ.
Munkajog és társadalombiztosítás II.
Groupama Garancia Biztosító Zrt.
Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
Civil szervezetek Magyarországon
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
Szlovákiai Magyar Adatbank
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Esélyegyenlőség Integráció A települési és intézményi közoktatási intézkedési tervek elkészítésének szükségessége Tájékoztató nap Budapest, május.
Háztartási fogyasztók mozgása a földgáz piacon Dr. Szilágyi Zsombor kereskedelmi ügyvezető helyettes EMFESZ Kft. XVI. DUNAGÁZ SZAKMAI NAPOK Dobogókő,
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
A köztársasági elnök. 1. Alkotmányos helyzete ► 1.1. Megbízatás keletkezésének módja - prezidenciális rendszerek > végr. hatalom > közvetlen választás.
Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály Tervek, célok, eredmények
„Hidat építünk” az energetikai tanácsadók szerepe Magyarországon
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
A VÁLLAKOZÁSINDÍTÁS FELTÉTELRENDSZERE Megoldást kínálunk.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Az anyakönyvi igazgatás
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Határon átnyúló vállalkozásfejlesztési kapcsolatok.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Bevezetés.
DR. SARKADY ILDIKÓ MIBEN LENNE MÁS AZ ÚJ MÉDIATÖRVÉNY MIBEN KELLENE MÁSNAK LENNIE AZ ÚJ MÉDIATÖRVÉNYNEK „ÚJRAOSZTÓDIK-E A MÉDIAPIAC?” NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA.
Nyelvi jog és hivatali nyelvhasználat Molnár Csikós László.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Az Ung-Tisza-Túr Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Somorja, október 28. Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
Térfigyelő rendszer Baján
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Dr. Pallo József PhD. bv. ezredes
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Az adatvédelem szabályozása
A menekült gyermekek alapjogi helyzete Magyarországon
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
Dr. Bói Loránd Üzletágvezető KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedéstudományi Üzletág Közszolgáltatások pályáztatási rendszere a közúti.
A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A TAXI SZOLGÁLTATÁS FELTÉTELEI BUDAPESTEN
4. Az Alkotmány.
TAPASZTALATAINK Az egészségügyi világszervezet (WHO) KÜLDETÉSÜNK Az egészségügyi világszervezet (WHO) definíciója szerint:
AZ ELLENFORRADALOM ÉS HORTHY HATALOMRA KERÜLÉSE
Törvénytől sújtva: a direkt marketing a túlélés útján?
A jogforrási rendszer II.
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Gazdasági rendszerek.
Előadás másolata:

A nyelvhasználat szabályozásának problémái Szlovákiában

A 2009-es szlovák államnyelvtörvény-módosítás elhelyezése a törvényi szabályozások között A problémák, amelyek végigkísérik a nyelvhasználati szabályozást Gyönyör definíció: nyelvhasználati jog = lakosság közhatalomhoz való viszonyának nyelvi szabályozása Kisebbségek nyelvhasználati jogainak fókuszából Szabómihály - 2 tendencia: az államnyelv központi szerepének érvényesülése ( ) és a kisebbségi nyelvhasználat törvényi szabályozása ( )

1, Szankciók visszaállítása 2, Meghatározza, hogy a törvény hatálya kire terjed ki: egyéni vállalkozókra és természetes személyekre is 3, Túllép a közélet-magánélet határmezsgyéjén az egészségügyi és szociális szolgáltató intézmények nyelvhasználatának szabályozásánál 4, További területeken való változás: többletkötelezettségek és többletköltségek megállapítása

Nemzetközi ellenőrizhetőség gyenge Egymásnak ellentmondó jogszabályok Joghézagok Biztosítékok hiánya Szankciók negatív hatásai Ideológiai háttér

Jogharmonizációs folyamat indul el Szankciók gyengítése, kiegyenlítése Biztosítékok kiépítése Ideológiai háttér gyengül 20% lecsökkentése 15%-ra A választások után politikai szándék mutatkozott a problémák megoldására: