Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Női viselet.
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Mondások férfiaktól, nem csak férfiaknak.
A roma családok segítése a csecsemőmasszázs módszerével. Gyakorlati útmutatás az egyéni és csoportos csecsemőmasszázs oktatásában a roma lakosság körében.
GLOBÁLIS FALU Ha a föld lakosságát egy 100 lelket számláló faluba redukálnánk a jelenlegi arányok megtartásával, akkor ebben a faluban lakna: 57 ázsiai.
NAGYBÖJTI TÖRTÉNET.
Készítette: Gugi Bettina GTK- GAM III.évf.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT. KÖZBIZTONSÁGUNK A probléma nem más, mint megoldandó feladat…
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Munka-magánélet egyensúlya- a vállalkozás, mint lehetséges megoldás
VI. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” szeptember 26–28. Balatonalmádi Dr. Biró A. Zoltán Sapientia Erdélyi.
Pompsofmso mőpof őa A cigány identitás változása az asszimiláció és a szegregáció tükrében, avagy miért nem tudnak (akarnak?) integrálódni az iváni cigányok?
Készítette: Batári Csilla Andragógia MA L II. félév.
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
Munkaerőpiac, gyerekszegénység Darvas Ágnes ELTE TáTK, GYERE Gyerekesély Egyesület.
A MAGYAR NÉP SZÜLETÉSE.
A nevelés stílusa.
Család, családi munkamegosztás
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
II. Demográfia Népesség összetételének vizsgálata
Az ülő Buddha okos gondolatai:
CSALÁD.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
„TI SZERETTEK ITT KINN, S MI OTT BENN…”. GYIMES FEJLŐDÉSÉNEK KÉRDÉSE A FOLKLÓRTURIZMUS TÜKRÉBEN. EGY TÖBBSZÖRÖSEN ELLENTMONDÁSOKKAL TERHELT KISTÉRSÉG PROBLÉMÁINAK.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia.
A modern fogyasztói étosz rejtélye
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Somorja, október 28. Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
II. Demográfia Népesség összetételének vizsgálata
!!! Tegyünk együtt Értük.
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Barát Müller Péter.
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
Elgondolások az aktív időskor programjára,
Glokális identitás: 1/5 A glokális falu polgára „Tíz éves koromig – mondta lányom évekkel később – azt hittem, hogy olyan ember vagy,
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
Migráció és nemzetközi jog
Veres Péterre „Az egyszervolt - emberre” emlékezünk.
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
A népesség összetétele
Háromszéki szakoktatás jövője
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet 2011

A lakosság etnikai összetétele

A kutatás módszertana „A modernizáció – legyen annak lefolyása bármilyen hirtelen, drámai vagy gyökeres – ezt a meglévő és mindenki számára elérhető és használható tudást, a létező kulturális és vallási hagyományokat teljes egészében sem ignorálni, sem azonnal megváltoztatni nem tudja.” (Niedermüller Péter) 3 generáció: ◦ előtt születtek -> szocializáció a tradicionális falusi környezetben ◦ között születettek -> szocializáció az államszocializmusban ◦ után születettek -> szocializáció a jelenlegi rendszerben Történelmi törések, eltérő szociokulturális környezet (Hartog)

Az értékrend hatása a migrációs stratégiákra A migrációs stratégiákra ható tényezők: ◦ Mezőgazdasági termelés és munkafogalom ◦ Iskoláztatás, oktatás ◦ A rokonsági háló lokális jellege ◦ Falusi életmód és a városi értékrend megítélése ◦ Az idős szülők iránt érzett felelősség

Az értékrend hatása a migrációs stratégiákra

Falusi életmód és értékrend „Volt, hogy bementem hozzá [a menyasszonyához] szombat délben Szilágycsehbe, és ott ültem hétfő reggelig. De én már vasárnap délben a blokkban rosszul voltam, mintha börtönben lettem volna. […] Én nem nagyon tudnék megszokni városon. Nem tudnék mit csinálni. Itt azért csak van egy kis föld, meg két tehén, ott meg csak a falat bámulnám.” (33 éves férfi) „Mi köztünk [saját korosztályában] nem sokat változtak az emberek. Még Amiék [a 29 éves lánya] közt sem. De akik utánuk vannak, ezek a húsz évesek, már másabbak sokkal. Rosszabbak, összegyűlnek, verekednek. Isznak, aztán bemennek kocsival Szilágycsehbe, és rosszakat csinálnak.” (55 éves nő) „Nem éppen ez volt az álmom, mert én gondoltam, beköltözök egy blokkba, és ott fogok lakni. De a férjem ezt [a falusi életet] nagyon szereti.” (28 éves nő)

Az idősek iránt érzett felelősség

Összefoglalás Tradicionális, biztonságra törekvő magatartás vs. modern életstratégiára jellemző haszonmaximalizálás Családi és közösségi elvárások Egyensúlyi állapot Kutatás kiterjesztése: interjúk készítése román lakosokkal, és magyar középiskolásokkal

Köszönöm a figyelmet!