Kormenedzsment – Szenior munkavállalók

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Miért éri meg családbarátnak lenni?
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
A világ leggazdagabb emberei MA A többiek pedig munkát keresnek.
Család – munka Dr. Ternovszky Ferenc.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
To protect the confidential and proprietary information included in this material, it may not be disclosed or provided to any third parties without the.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Döntéshozói fórum Aktív idősödés elősegítése: a CE-Ageing Platform projekt június 15. Türr István Képző és Kutató Intézet.
Foglalkoztatói nyugdíj
Nyerjünk együtt! TAMOP /
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
• országos program vállalatok és intézmények energiahatékonyságának növelésére • védnökök, műszaki tudományos partnerek, gazdasági-társadalmi partnerek.
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
Baranya Megyei Munkaügyi Központ
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
1 A „B oldalon” is vannak jó számok, avagy kivezetés a munka világából coaching segítségével Életutak – generációk – ünnepek Szakmai konferencia ISBN:
2. pódiumbeszélgetés Bécs december 4. Dr. Leopold Stieger Active Ageing a Centrope-ban.
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Kismama Karrier Központ és Alternatív Főiskola
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Civil szervezetek a munka világában
E-learning alapú komplex képzések
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
3. előadás.
Családi napközi.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
A Grundfos Vállalatcsoport
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
„ Megváltozott munkaképességű munkavállalók –
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
Üdvözöljük a Waldviertelben. következetesség ● kézi munka ● tapasztalat ● bölcsesség ● megbecsülés.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
2002. Július 10. HR CLUB. I.Alapítás:1977, North Carolina II.központ: Tampa, Florida III.5 kontinens, 15 ország, 42 call center IV.közel munkatárs.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
A diplomás pályakövetés lehetséges céljai és intézményi szolgáltatások kialakítása: INNOVÁCIÓ vagy IRRITÁCIÓ? Volume 2 Andrási Monika – Majó Zoltán 2009.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Egészségvédelem hónapról-hónapra
A munkaerő-felmérés módszertana
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
A család és a gyerek érték A család és a gyerek érték Családbarát munkahely a Dunaújvárosi F ő iskolán Dr. Keszi-Szeremlei Andrea Dunaújváros 2013.Február.
Társadalmi tudatformálás
DI DDIV DIVERSITY SPECTRUM LYNN GARDNER HEFFRON
Rugalmas munkavégzési lehetőségek a Grundfosnál
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Munkagazdaságtani feladatok 4
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Munkagazdaságtani feladatok
Előadás másolata:

Kormenedzsment – Szenior munkavállalók 2014. 05. 22. Kormenedzsment – Szenior munkavállalók Dr. Jászberényi József PhD Intézetvezető főiskolai tanár Zsigmond Király Főiskola

Mit kell tennie az 50+-sokkal a vállalatoknak? Stop Ageism! Mit kell tennie az 50+-sokkal a vállalatoknak? Diszkriminációmentes alkalmazás Kompetenciák alapján történő elhelyezés Kompetenciákat erősítő tevékenységek Felkészítés a nyugdíjbavonulásra

Életkori diszkrimináció-mentes alkalmazás Ageizmus fogalma (Robert N. Butler, 1969) Fontos, hogy törvény tiltja a kor alapú diszkriminációt az alkalmazás esetén! (Az ír központú Ryanair megbüntetése a fiatalos, dinamikus profik miatt)

Kompetenciák alapján történő elhelyezés „A Karrier Út programmal az eladók láthatják és megtervezhetik, hogy milyen munkaköri lépésekkel haladhatnak előre a karrierjükben. A képzési programok nem külön az idősödőknek szólnak, de olyan széleskörűek, hogy minden korosztály számára előnyösek. ” (L.T.) Kompetenciák alapján történő elhelyezés Hogy mérjük fel? – Mindenki számára személyes karrier- és kompetenciatérkép kialakítása, konkrét feladatokkal Jó gyakorlat: Marks and Spencer plc, London, UK www.marksandspencer.com 63992 alkalmazott 50+-osok aránya: 33,23%

Kompetenciákat erősítő tevékenységek Kommunikációs és konfliktuskezelő tréningek Szakmai belső képzési rendszerek (ld. Reverse Mentoring – Deutsche Telekom) Támogatni a külső tanulmányokat! Korprofil (ki hány éves, miben kell segíteni, mikor megy nyugdíjba, stb.)

Kompetenciákat erősítő tevékenységek 2. Work Ability Index A Finn Munkahelyi Egészségvédelmi Intézet dolgozta ki 1998-ban a munkavállalók egyedi munkaképességének mérésére. Ez egy kérdőív, amely a válaszadók önértékelésen alapuló munkaképességét méri. A cél azon intézkedéstípusok azonosítása, amelyekkel megelőzhető a munkaképesség csökkenése.

Felkészítés a nyugdíjas évekre Ugyanígy Marks and Spencer: Rugalmas munkaidő: ha a munkavállaló kéri, dolgozhat részmunkaidőben. A dolgozók 73%-a így tesz. Az 51+-os munkavállalók 83%-a dolgozik így. Bár a legtöbben alacsony pozícióban dolgoznak részmunkaidőben, a középvezetők 25%-a is és már a felsővezetők közül néhányan szintén ide tartoznak. A munkakör-megosztás is elérhető, ez leginkább a boltvezetők körében népszerű. Az időszakos munkavállalás is elérhető. Ezzel leginkább kisgyerekes szülők és nagyszülők élnek. Ebben a változatban a munkavállaló a tanév időszakában dolgozik, a nyári hónapokban pedig fizetetlen szabadságot kap. L.T. összefoglalása alapján

Felkészítés a nyugdíjas évekre 2. BMW BMW Részleges nyugdíjazás: a BMW szakaszos nyugdíjazási lehetőséget kínál. Az ezt választók a nyugdíjba vonulás előtti hat évben megfelezhetik a heti munkaidejüket. Ha nem ezt választják, akkor 3 évig teljes munkaidőben dolgoznak, majd az utolsó 3 évben egyáltalán nem dolgoznak. A BMW a jövedelmet is megnöveli: a 3 teljes munkaidős évben 100%-os, az utolsó 3, munka nélkül eltöltött évben 88%-os bért ad. A programban résztvevőknek nyugdíjas éveikre nyugdíjkiegészítést is biztosít. L. T. összefoglalása alapján

Mit tehet a társadalom? A különféle szakmai csoportok (állam, NGO, versenyszféra) támogathatják az 50+-osokkal korrektül eljáró cégeket és megoldásokat. Az önkormányzatok ne csak az Idősbarát önkormányzat díjra apelláljanak!

Jó példa 2013, London Idősebb munkavállalók alkalmazása napjaink sokgenerációs munkaerőpiacán - Útmutató munkáltatók számára (Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium) – 20 oldal az idősödők alkalmazásának előnyei: jelentős tapasztalati háttér új alkalmazottak betanítása tapasztalatok átadása csökken a fluktuáció javul a hozzáállás (L. T. összefoglalásában)

Egy pozitív amerikai kezdeményezés AARP AARP Elismerés program. (AARP – a legnagyobb amerikai nyugdíjas-szervezet, 40.000.000 taggal(!), 1958 óta létezik) Minden évben megnevezi a legjobb munkahelyeket az ötven feletti munkavállalók számára. 2001-ben kezdődött nemzeti program. Pályázati szempontok: munkaerő-felvétel, a munkaerő képzése és oktatása, a karrierlehetőségek, az egészségügyi és pénzügyi juttatások, az alternatív munkaszervezés és az egyéb, nyugdíjas lehetőségek. http://www.aarp.org/

Példák a díjazottak köréből (2011, 2012) National Environmental Agency – Nemzeti Környezetvédelmi Hivatal, Szingapúr www.nea.gov.sg 3338 alkalmazott, 50+-osok aránya: 47,9% „A Hivatal külön programot folytat: idősebb munkavállalókat alkalmaz, akik a fiatal dolgozókat mentorálják. Leginkább nyugdíjkorhatárt betöltött, nyugdíjba vonult személyeket hívnak vissza dolgozni. A Hivatal egy konzultációs csoportot hozott létre, ahol tapasztalt idős személyeket alkalmaznak időszakos tengerentúli projektekhez. Lifelong Learning és képzés: a hivatalnál havi bérrel, vagy napi bérrel lehet dolgozni. A havi béresek átlagéletkora 43 év, a napi béreseké 55 év.”

A szingapúri példa „A napi béres dolgozókat hatékonyságnövelő, kommunikációs és kapcsolatkezelési tanfolyamra küldik. Több, mint 600 dolgozó vett részt ezeken. Az 50+-os dolgozóknak a tankönyvet nagy betűkkel nyomtatták. Rugalmas munkaidő: a Hivatalnál elérhető a részmunkaidős foglalkoztatás, az eltolt munkarend és a távmunka. A részmunkaidős rendszerben heti 11 és 36 óra közötti lehetőségek közül választhatnak a dolgozók. Az eltolt munkarendben megválaszthatják a munkaidő kezdetét és végét. A nyugdíjkorhatárt elérő dolgozókat újraalkalmazzák tanácsadóként, így egyrészt élvezhetik a nyugdíjas kor előnyeit, és közben a felhalmozott tudást is át tudják adni. Tavaly a 62+-os, nyugdíjba vonult napi béresek 95,7%-át újraalkalmaztaa Hivatal”

Egy osztrák példa Salzburg AG, Salzburg, Ausztria www.salzburg-ag.at 2136 alkalmazott 50+-osok aránya: 34,2% „A Salzburg AG városi energia- és hálózati szolgáltató cég, a GENERA projektet vezette be, amellyel a dolgozóit az életpályájuk minden szakaszában folyamatosan támogatja. Az Energia és Élet programmal a dolgozók által javasolt területeken indulnak akciók, például sportolási lehetőségek, főzés, dohányzásról leszokás támogatása. Az Egészségkör programban az idősödő dolgozók visszajelzései alapján javítják a munkakörülményeket. A GENERA – Generációs Menedzsment program keretén belül valósul meg a karrierkövetés és a folyamatos képzés, melynek nincs felső korhatára. Az új dolgozók beilleszkedést segítő programban vesznek részt, melyeknél idősebb dolgozók a mentoraik. Nyugdíjazás előtt tudás-átadó programban vesznek részt a dolgozók. Részmunkaidő: több, mint 100 részmunkaidős programot kínálnak, hogy egyensúlyban legyen a munka és a magánélet. A hosszú szabadság is elérhető három formában: fizetetlen, tanulmányi és családi szabadságként.” (L. T.)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!!!