Kontrolling a kutatás-fejlesztésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Advertisements

Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
II. A termelést előkészítő tevékenység elemzése
Minőségmenedzsment alapelvek
Leslie Chadwick: Vezetői számvitel
Műszaki ellenőrképzés
ERP Integrált vállalatirányítási rendszer
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Minőségmenedzsment 1. előadás
Minőségmenedzsment 2. előadás
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
Benchmarking.
Megatrend Rt. INFOSYS-v2 CONTROLLING CO330. Controlling.
Projektkontrolling 1 Előadó: Horváth László Projektkontrolling alkalmazása.
Eltéréselemzés Beszámolási rendszer
Divizionális (divíziós) szervezet
Éves tervezés a magyar bankszektorban
Humánerőforrás Kontrolling
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Beruházás-kontrolling
Kontrolling Kis- és Közép vállalatok esetén Készítette: Németh Rita YFVZUC KGKIEG.
HUMÁNKONTROLLING Készítette: Buránszki Szilvia – MRDA9O, KGKIEG I.ÉVF.
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
Kaizen költségszámítás
Vezetői Információs Rendszer felépítése
A szervezeteken belüli funkcionális területek kontrollingja
MÉRLEGELEMZÉS CÉLKÖLTSÉGSZÁMÍTÁS.
9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN –
Stratégiai kontrolling az egészségügyben
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kérdések a második zh-hoz
Vállalkozások elemzése
HUMÁN KONTROLLING.
HADFELSZERELÉSI ANYAG ÉLETTARTAM MENEDZSELÉSE KAPCSÁN JELENTKEZŐ K+F TEVÉKENYSÉG HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM TECHNOLÓGIAI HIVATAL ME-730 ELJÁRÁSI DOKUMENTUMA.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Kalkuláció.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Minőség menedzsment 6.előadás
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
III. Előadás Válságmenedzsment II.
Az információrendszerek kialakulása
Pénzügyi-számviteli mutatók
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Minőségköltségek.
Vállalkozásmenedzsment I.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
BELSŐ KÖRNYEZET ELEMZÉSE
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Projektirányítás elmélet - teszt
Kérdések a második zh-hoz
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
SZÁMVITEL.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
Kaizen költségszámítás
Dinamikus beruh.gazd.-i szám.-ok (I.)
Humán-controlling.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Az SZMBK Intézményi Modell
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Kontrolling a kutatás-fejlesztésben Az innovációs tevékenység operatív elemzési módszerei

A kontrollingról általában „A controlling – funkcionális szempontból – a vezetés alrendszere, amely a tervezést, az ellenőrzést, valamint az információ ellátást koordinálja” - Horváth Péter „A controlling az a folyamat, amely által a vezetők biztosítják az erőforrások eredményes és hatékony felhasználását a szervezet céljainak elérése érdekében.” - Robert N. Anthony A kontrolling feladata: - a tervezés - a terv-tény eltéréselemzés, és - az ezekhez kapcsolódó információszolgáltatás

Kontrolling a kutatás-fejlesztés területén „ A világot az innováció viszi előre” K+F kontrolling Hagyományos kontrollingfunkciókhoz hasonló funkciókat tölt be (tervezés, eltéréselemzés, információszolgáltatás) 1. Stratégiai K+F kontrolling Hosszú távú (stratégiai) K+F feladatok kontrollingja, vállalkozás egészére vonatkozó kutatás-fejlesztési cél kidolgozása 2. Operatív K+F kontrolling Közép- és rövidtávú döntések Célja a jövedelmezőség, gazdaságosság és likviditás biztosítása

Az innovációs tevékenység elemzési feladatai – I Az innovációs tevékenység elemzési feladatai – I. Elemzési feladatok az innovációs tevékenység előkészítése során 1. A termékszerkezet, termékstruktúra korszerűsítéséhez felhasználható módszerek - Portfolióelemzés Pl. BCG mátrix: A kétdimenziós koordinátarendszer függőleges tengelyén a termék (piaci) növekedésének üteme, a vízszintes tengelyen pedig a legjelentősebb piaci versenytárshoz viszonyított piaci részesedés . Az így kialakított mátrix 4 fő részre osztható: „Sztárok”, „fejős tehenek”, „kérdőjelek”, „döglött kutyák” - A termék életciklusa A termék életgörbéje négy alapvető szakaszra bontható, melyet grafikus formában is ábrázolunk. Bevezető, növekedési, érett és hanyatló szakasz.

Az innovációs tevékenység elemzési feladatai – I Az innovációs tevékenység elemzési feladatai – I. Elemzési feladatok az innovációs tevékenység előkészítése során 2. A termék, illetve technológiai fejlesztési döntések előkészítésre felhasználható elemzések. - Gazdasági kalkuláció A gazdasági kalkulációnak nincs kötelezően alkalmazandó felépítése. A fejlesztési döntés eredményre gyakorolt várható hatásának kimutatása. -Gazdaságossági mutatószámok pl. Nettó jelenérték, Belső kamatláb, Megtérülési idő Jövedelmezőségi mutató -Fejlesztési témák rangsorolása pontozás segítségével A módszer lényege, hogy a vállalkozás olyan számára fontos értékelési szempontokat von be a döntések előkészítésébe, amelyek hatása pénzben nem mérhető.

Az innovációs tevékenység elemzési feladatai – II Az innovációs tevékenység elemzési feladatai – II. Elemzési feladatok a fejlesztési döntések végrehajtási szakaszában -A fejlesztés programszerűségének vizsgálata A megvalósítás során folyamatosan nyomon kell követni, hogy a fejlesztés teljesítmény, költség és határidő paraméterei a tervezettnek megfelelően alakulnak-e. Ütemterv vagy hálóterv készül. -Célköltség számítás (target costing) A megcélzott piacon adott árakból indul ki a target costing. Az árból levonjuk az elvárt bruttó eredményt (fedezetet), és a számítás végeredményeként megállapítjuk azt az önköltséget (célköltséget), amelyen elő kellene állítani a terméket. -Értékelemzés Az értékelemzés a funkció és költség viszonyának együttes vizsgálata azzal a céllal, hogy a vállalkozások a vevői igények teljesítése mellett érjék el a költségminimumot. -Gazdaságossági elemzés termékfejlesztés közben Pl. önköltség, szűk keresztmetszettet terhelő időszükséglet, anyagkihozatali mutató vizsgálata.

Az innovációs tevékenység elemzési feladatai – III Az innovációs tevékenység elemzési feladatai – III. Termék és gyártásfejlesztési tevékenység utólagos vizsgálata A fejlesztés befejezése után választ szeretnénk kapni arra, hogy a fejlesztés kitűzött célja teljesültek-e, az előkalkulált eredmények realizálódtak-e, valamint hogy megtérültek a fejlesztési ráfordítások. Vizsgálódási szempontok például: -szabványos alkatrészek aránya -anyagkihozatali mutató -gyártmánycsaládok kialakulásának mutatója -modul elv alkalmazásának mutatója -konstrukció stabilitásának vizsgálata -egyes gyártási rendszerek részaránya -szerszámozottság foka -automatizáltság foka