Hatékony válságmegelőzés a szervezetben:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Humán rendszerek, közszféra
Advertisements

Adatmenedzsment és kontrolling. ADAT Adott folyamat pillanatnyi állapotának jellemzője, mely önmagában nem értékeli az adott folyamatot.  Mennyi?130.
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
A kontrolling alapjai:
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
A stratégiai tervezés módszertana
Versenyelemzés 8.fejezet.
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Műszaki ellenőrképzés
Dr. Kónya József A VÁLSÁGMENEDZSMENT. Stratégiai válsághelyzetek 2)a szervezet belső jellemzői nem teszik lehetővé a stratégia megvalósulását.
A vállalat szervezete.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 3. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Készítette: Fazekas Boglárka
MASTERPLAST GROUP Nemzetközi terjeszkedés lehetőségei és veszélyei.
1 Az egészségipar az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Prof. Dr. Báger Gusztáv Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.
Logisztikai kontrolling
Kontrolling Kis- és Közép vállalatok esetén Készítette: Németh Rita YFVZUC KGKIEG.
Pénzügyi kontrolling Készítette: Bosnyák Anita Katona László
Pénzügyi intézmények kontrollingja
A kórházi kontrolling Készítették: Csillag Adrienn Junó Ilona Anett
Vezetői Információs Rendszer felépítése
Kontrolling a pénzügyekben, pénzügyek a kontrollingban
Egészségügyi finanszírozás
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
A Grundfos Vállalatcsoport
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Controlling a gyakorlatban
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az EEM helye a menedzsmentben
Munkavédelem és controlling
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
VÁLLALAT- GAZDASÁGTAN
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Sági Sándor (Kontroll Pont ‘91 Kft) +36/
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
A minőségügy és helye a Szent Imre Kórházban Dr. Varga Piroska főigazgató helyettes, minőségügyi igazgató.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Az innovációs modellek (az innovációk keletkezése Roy Rothwell)
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
GAZDASÁGI ELEMZÉSEK TANSZÉK VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK
AZ ELHATÁROZÁSTÓL A CÉGBÍRÓSÁGI BEJEGYZÉSIG
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Menedzsergyakorlatok a gazdasági vezetők szemszögéből
Üzleti terv bemutatása
Vállalati terv bemutató
Készítette: Farkasné Veres Edina
Üzleti terv bemutatása
Cégnév Üzleti terv.
Vállalatirányítási rendszerek alapjai
Előadás másolata:

Hatékony válságmegelőzés a szervezetben: Hatékony vállalati kultúra kiépítése Információs bázis létrehozása, melynek eszközei: Jövőkutatás, futurológia, trendek és prognózisok Korai előrejelző rendszerek használata

A válság fázisai 1. Fenyegető válság 2. Lappangó (látens) válság 3. Konkrét válság 4. Kiterjedt válság 5. Akut (heveny) válság 1.Vállalati stratégia módosítása 2.Előidéző okok feltárása, megszüntetése 3.Reorganizatív zavarelhárítás 4.Reaktív zavarelhárítás 5.Repulzív válságmenedzsment

Válságot előidéző okok Belső okok: Vezetői hiányosságok Nem megfelelő termékek Pénzügyi, likviditási problémák Nem hatékony K+F Nem megfelelő piacpolitika Külső okok: vállalat piaci helyzetének romlása konkurenciaharc megváltozott vásárlói szokások felgyorsult műszaki fejlődés gazdasági, társadalmi események

Korai előrejelző rendszerek Altman-modell: Z=1,2X1+1,4X2+3,3X3+0,6X4+0,99X5 Z nagyobb, mint 3,0 a vállalat helyzete stabil Z kisebb mint 1,8 csődveszély 1,8 és 3,0 között ??? 1968-ban alkotta Minden ilyen modell ősatyja A vállalat számviteli információs rendszerének adataira épül Előrejelző képessége gyenge

A válság leküzdésének folyamata: Válság megjelenése Válság felismerése Válságmenedzsment kezdeményezése Durva elemzés Azonnali intézkedések Részletes elemzés Szanálási stratégia kidolgozása, végrehajtása A VÁLSÁG SIKERES LEKÜZDÉSE

Mit szabad és mit nem szabad? Szabad és hasznos is: Nem hatékony divíziók leadása Új gyártási vonal/technológia bevezetése K+F kiadások növelése Költségszerkezet átalakítása Nem szabad csinálni: Gyenge minőségű termékeket kibocsátani Fontos tartalékokat felélni Fontos fejlesztési programokat ejteni Szükséges embereket elbocsátani

Lehetséges kiutak a válságból A vállalat új növekedési pályára áll (ez az elsődleges cél) Vállalat összeolvadása egy másikkal (fúzió) Vállalat jogutód nélküli megszűnése (felszámolás)

Kísérlet a válságmegelőző menedzsmentre a debreceni klinikán

A DEOEC gazdálkodása 1944 ágyon működik 16 milliárd forint bevétel 2002-ben Foglalkoztatottak létszáma több, mint 3000 fő Havi pénzkészlet 1 és 1,7 milliárd között Betegellátásból származó bevételek 25%-os növekedése

A Centrum környezeti sajátosságai Egyidejűleg kórház és egyetem Egy frissen létrejött, integrált egyetemi struktúra része Erős verseny a megyei kórház miatt Negatív irányba hat a pavilonrendszerű felépítés A címzett támogatások elmaradása a jogi szabályozás miatt

Kontrolling Létrejött a finanszírozási és betegdokumentációs osztály Létrejött a belső finanszírozási szabályzat Kiépült az információs rendszer Létrehozták a tervezési és beszámolási rendszert Kettéválasztották az oktatást és a betegellátás költségeit és bevételeit Endofinanszírozási rendszer