Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium 2006. november.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkahelyi stressz források jelentkezése és a kiégés
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
Vélemények a tehetségről
Az első házasság felbomlása
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
A pedagógusok továbbképzésének mentálhigiénés vonatkozásai
Tanulási zavarok és pedagógusterhek
A projekt eredményei, előnyök, változások (3) Dr. Kajdi FerencDr. Martin Polovka Dr. Schmidt RezsőGyőri Tibor Schiller OttíliaTeschner-Kovács Zsófia Dr.
Hazai könyvtár-pedagógiai kutatások a tanulás-tanítás szolgálatában
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Burn Out management A méréstől a megoldásig – hogy a kiégés jelensége ne probléma, hanem jól struktúrált feladat legyen!
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
KPSZTI MÁRCIUS 18. FARKASNÉ EGYED ZSUZSANNA
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
A kiégés vizsgálata családvédelmi szolgálatot ellátó védőnők körében (Bevezetés a klinikai és egészségpszichológiába 2009 )
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
Előzetes kérés a hallgatókhoz! Írják fel választott szakdolgozati témájukat! Foglaljanak helyet témájuk (ennek hiányában: szakmai érdeklődési területük)
A Lifelong Guidance (LLG) európai és hazai rendszerének kialakítása Kihívások és törekvések egy kutatás operacionalizálása fényében Borbély Tibor Bors,
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Az e-portfólió használati köre
1 Felsőoktatási jelentkezés A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: Educatio Kht. – OFIK, Felvi.hu
Munkahelyi stressz és kiégés a rendőrség személyi állománya körében.
A büntetés-végrehajtási intézetek hivatásos állományú tagjainál jelentkező burn-out syndroma és a hypertonia gyakoriságának összefüggései dr.Nagy Imre.
Egy 20 évvel ezelőtt indult pedagógiai kísérlet eredményességi vizsgálatainak töredéke Visszapillantás az első logopédiai osztály indulására és a rendelkezésre.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
Az IKT-metria mérőeszköz
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe Baráth Tibor SZTE Neveléstudományi Tanszék Közoktatási Vezetőképző Intézet Baráth Tibor SZTE.
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Segítő hivatás mentálhigiénéje
Korai tehetségnevelés
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
ISO GONDOLKODÁS ELÉGEDETT-E A BETEG?  DR.TAKÁCS EMERENCIA.
A Számvitel Didaktikája
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Készítette:Tóth Sándorné
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Lelki egészség kontra kiégés A lelki egészség megőrzésének és a kiégés elkerülésének lehetőségei Stionné Tokaji Judit
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojekt Iskolai egészségfejlesztési.
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
HAJLÉKTALANSÁG ÉS DROGHASZNÁLAT
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Előadás másolata:

Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november 8. (szerda) Pedagógusi kiégés- kérdőíves vizsgálat bemutatása, hallgatói munka Borbély Tibor Bors I.szemeszter, Kut. téma: pályaorientációs szakpolitika és a tanárközösségek

2 A kiégés fogalma A szindróma krónikus emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés, mely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek. (H. J. Freuderberg) A kiégés tartós vagy ismételt emocionális terhelés eredménye más emberekért való hosszú távú, intenzív erőfeszítéssel összefüggésben. (Ditsa Kafry 1981) (Forrás: Ónody Sarolta 2005)

3 A minta bemutatása A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára c. speciálkollégium keretében kiégési kérdőívet vettem fel 6 pedagógussal A megkérdezésre október végén- november elején került sor A vizsgálati minta jellemzői: mindannyian felsőfokú szakképzésen, ill. alapképzésen tanítanak Jellemzően a szakmai realizmus/ ill. idealizmus állapotában kell lenniük a tanítási gyakorlatuk alapján (2- 5 éves gyakorlat) A megkérdezettek között 2 ffi, és 4 nő volt A megkérdezettek átlagos életkora: 29,5 év fiatal felnőtt életkorban vannak, kivéve egy megkérdezettet Egy fiatalabb válaszadót kivéve szakmai realizmus jellemző a válaszokat.

4 Összefoglaló adatok

5 A válaszadók életfeladatai E. Erikson fejlődésmodellje alapján forrás:

6 Leginkább negatívnak értékelt kérdések (4-es) 7. kérdés eszközválasztásról 1 fő, ffi 2. kérdés pedagógiai erőfeszítéseinek értelméről 2 fő, ffi, nő 18. kérdés hivatás és magánélet viszonyáról 3 fő, 3 nő 9. tanórai differenciálás 1 fő, nő 17. kérés iskolán kívüli elfoglaltság, 1 fő, nő 14. kérdés tantestület életében való részvételről 1 fő, nő 15. kérdés szakirodalom iránti érdeklődés, 1 fő nő

7 Következtetések Bár a minta nyilvánvalóan elégtelen komoly következtetések levonására mégis érdekes tény, hogy: –A megkérdezettek közötti idősebb felnőtt (39 év) 3 esetben is 4 pontos választ adott, a többieknél 1-2 ilyen eset volt –A 6-ból 3 fő érzékeli gondnak a munka és magánélet egyensúlyát (WLB) mindannyian nők, a férfiaknál ez nem jelentkezett még enyhébb formában sem.

8 Irodalom Ónody Sarolta: Kiégési tünetek (burnout szindróma) keletkezése és megoldási lehetőségei ÚPSZ 2001/5 Paksi Borbála – Schmidt Andrea Pedagógusok mentálhigiénés állapota Különös tekintettel az iskolai értékátadást, egészségfejlesztést és problémakezelést befolyásoló dimenziókra ÚPSZ 2006/6 Soósné Dr. Faragó Magdolna Mentálhigiénés pedagógiai szociálpszichológiai fogalomtár Bp. OPKM