Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Család.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Kommunikációs stratégiák
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Peremen billegő fiatalok
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Önismeret Horváth Renáta.
Alkoholizmus.
Motivációs kérdezés technikája
A kapcsolattartás útvesztőiben
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Gyermekkori depresszió
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Személyiségzavar Rokszin Mónika.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
A család szerepe, jellemzői
Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors
Bevezetés a pályatanácsadási rendszerek összehasonlító elemzésébe
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Függőség a társas kapcsolatokban
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Az esetismertetés szerkezete Ágoston-Héderné 1. A kliens bemutatása 1.1. A realitások a kliens életkora, egészségi állapota, mentális képességei jövedelmi,
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Nevelés és nevelői attitűdök
A családi támogatás hálója megtart, fenntart, benn tart vagy behálóz? Dr. Purebl György SE Magatartástudományi Intézet.
ŐSZ ŐSZ.
Gyermekvédelmi szemlélet az edzői munkában
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
 szociális (latin) – társadalmi, társaságra vonatkozó  patológiai (görög) – beteges, nem normális Szociálpatológiai – összefoglaló fogalom a beteges,
Speciális gyermekvédelem
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
A borderline személyiségzavar
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
GRASSROOTS Gyermekvédelem
A bizalmi vagyonkezelés családjogi vonatkozásai szeibert VI
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
Asztrológiai továbbképzés
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
6. A szerep fogalma a szociálpszichológiában
Családi vállalkozások jogi buktatói Jövőtervezés generációváltással
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
Esély a szülőknek, lehetőség
A diszfunkcionálisan működő család
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors „A méhek nem olyan szorgosak, mint hisszük. Csak nem tudnak lassabban zümmögni.” Munkafüggőség Tipológiák és intervenciók Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors 2.

Időbeli lefolyás

Szakaszok

Tünetek

Tünetek (12 pont)

Korai beavatkozás: gyermekkor és családi élet A családi kommunikáció, az intimitás hiányából adódóan a munkafüggők házastársai esetében gyakoriak a más (kémiai és viselkedési) addikciók, amelyek tovább rontják a családi kapcsolatokat. Robinson (1998) szerint a gyermekkorban kialakuló teljesítménykényszernek, tevékenység és időbeosztás függő kényszeres viselkedésnek, a gyermekkori munkamánia megjelenésének fontos kiváltó oka a szülők és gyermek, vagy legalább az egyik szülő és a gyerek félrecsúszott kommunikációja és szerepelvárásai. Berne (1962/1984) értelmezése - igen hasonló- szerint valójában a szülők közötti szeretethiány, meg nem értettség kárpótlásául a gyermeket használja fel valamelyik szülő, olyan játszmahelyzetet hozva létre, amelyben elcsúsznak az én-állapotok.

Gyermekkori tünetek Teljesítménykényszer Pontos időbeosztás Több idő az iskolai tevékenységre, mint játékra Kevés gyerekkori barát, inkább felnőtt társaság Parentifikáció – felnőtt szerepek és felelősségi körök Perfekcionizmus Határozott vezetői készségeket mutat „hős szerep” (jó kisfiú, jó kislány) Túlteljesítés, extracurriculumok Kis hiba is könnyen elszomorítja Stresszel összefüggő egészségi problémák (kimerültség, fej- hasfájás)

A gyermekkori problémás helyzetek azonosítására az alábbi lista nyújt segítséget (Robinson 1998 124 old.)

A munkafüggő családi élete 1.) A munkafüggők a következő okok miatt fordítanak irreálisan sok időt a munkavégzésre: félnek az intimitástól, a szexuális felsüléstől, bármely családi „megmérettetéstől” 2.) A munkafüggők jellemzően eltérő személyiségű házastársat választanak maguknak. 3.) Irreálisan magas elvárásaik vannak házasságuk, családjuk sikerességét illetően. 4.) Gyermekeik előrehaladását, sikerességét sokkal komolyabban veszik, mint mások. 5.) A szabadidőt tipikusan megtöltik feladatokkal. 6.) A gyermekek megtanulják, hogy a játék nem Oké. 7.) A családban őszintétlen hangnem uralkodik. Nem azt mondják, amit éreznek. 8.) Elfelejtik a családi ünnepeket (névnap, születésnap, házassági évfordulók). 9.) a házasságon belüli ellentéteket agresszív-szubmisszív elkerülési módokkal és hallgatással, csönddel igyekeznek elkerülni. Azaz egyszerűen nem beszélnek a házastársukkal, főként a saját közös életükről nem. A családtagok közötti kommunikáció áttételes (Közvetítő személy kell hozzá vö. „az egyik szülő üzengetése” a másiknak.) A család tagjai nem hisznek abban, hogy szabadon elmondhatják érzéseiket. Az apa megközelíthetetlen szerepben van. 10.) Másokhoz képest gyakrabban köteleződnek el extra házastársi feladatokkal, miközben a párjuk erre nem vágyik. 11.) Ritkábban élnek nemi életet házastársukkal. 12.) Veszélyeztetettebbek az alkoholizmussal, mint a nem munkafüggő társaik. 13.) A leggyakoribb szexuális problémáik: érzelmi aszinkronitás a párjukkal, az intimitás, a vágyakozás hiánya, érzelmi gátoltság, az orgazmusra való képtelenség. Robinson 1998 148-149. old. és Killinger 1991 9-14. old

Feladat: WART és eset

Köszönjük a figyelmet! Elérhetőségeink: peczemariann@yahoo.com borsborbely@yahoo.com