Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

Történeti episztemológia
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
Szenvedélybetegségek
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Lelkigondozás Dr.Veres Sándor 1.
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
Orvosi antropológia program
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Az egyed-kapcsolat modell
Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Társadalom – politika – média Komplex digitális tananyag- és taneszköz- fejlesztés a társadalomtudományi képzés számára (TÁMOP /1/A )
Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel.
A szervezeti problémák kezelése
Lovasturizmus -Általános turisztikai ismeretek-
Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
Hajléktalanok és társadalom Hajléktalanok és média Szántó Tamás.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Ki is az elemző közgazdász?
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Bevezetés a pszichológiába
1 A CSOPORT NEHÉZSÉGEK KEZELÉSE A csoportmegbeszélés alatt, figyelj fel hogy mikor kezdenek a tagok eltávolodni a kijelölt témától. Egy csoport tag elkezd.
Vezetés és kommunikáció
A SZAKDOLGOZAT.
Speciális kollégium bevezetés. A félév aláírásának feltétele(i): A szabályzatnak megfelelő óralátogatás. Az elmaradt gyakorlatok pótlása. A források és.
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A methadon kezelés Dr. Csorba József
8 óra, vagy ∞ óra? A munka mámora.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
A mérési iskoláktól az iskolák méréséig - Szakértői tudás és politika kapcsolata az Országos Kompetenciamérés kialakulása során Berényi Eszter, ELTE TÁTK.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Munkamánia – „Kényszerelem” a munkahelyen
Bemutatkozás. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd –
Az ELTE Informatikai Kar és a FÖMI Távérzékelési Központ kapcsolata : Műhold-felvétel kiértékelő rendszer komponenseinek kifejlesztése (tervezés.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Nyomdaipari Gépek Szerkezettana
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban csütörtökön óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények szeptember 6.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Tájékoztató NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerdán és óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Tájékoztató NGM_AK004.
Tájékoztató NGM_AK004.
A pszichológiai mérés alapjai
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények 2017 ősz
A szexuális abúzus és a lelki elakadások kapcsolatának vizsgálata
Tantárgyi követelmények szeptember 8.
Bevezetés a filozófiába
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Határon túli magyar társadalmi adatok elemzése
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Tájékoztató NGM_AK004.
Előadás másolata:

Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors Munkafüggőség „A méhek nem olyan szorgosak, mint hisszük. Csak nem tudnak lassabban zümmögni.” Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors

A kurzus célja A viselkedésfüggőségek, mint az addikciók új csoportjának keretén belül a munkafüggőség bemutatása. A munkafüggőséggel kapcsolatos szociológiai, gazdasági és lélektani vizsgálatok megismerése, a munkafüggőség diagnosztizálása, a WART mérőeszköz és lehetséges kezelési módok

Témakörök: I. társadalmi kitekintés A munkafüggőség meghatározása a viselkedési addikciók sorában A munkafüggőség, mint viselkedési addikció lehetséges értelmezési kerete az Új Gazdaságban, a tudásalapú társadalomban II. egyéni és közösségi szintér és a munkafüggőség a munkafüggőség szakirodalmi háttere és története a munkafüggőség meghatározási kísérletei, tipológiák a munkafüggőség mérése (WART skála) a munkafüggő családi élete és munkateljesítménye- hitek és tévhitek

Kötelező irodalom Borbély Tibor Örs – Pecze Mariann A MUNKAFÜGGÕSÉG (WORKAHOLISM) SZAKIRODALMI ÁTTEKINTÉSE in Addictologia Hungarica 2006/4, 359-381 old. http://www.addiktologia.hu/article_pdf/122.pdf Borbély Tibor Bors- Pecze Mariann A munkafüggőség megítélésének első hazai vizsgálata és irodalomkutatás in S. Nagy Katalin – Orbán Annamária (szerk.) Gondolat, Budapest 2008 pp. 503-529 Füredi János- Füredi Júlia (2000) A munkamánia- avagy a köztiszteletben álló addikció in Németh Attila- Gerevich József szerk. (2000) Addikciók Medicina, Budapest Rácz Andrea – Kovács Gábor: Munkamánia. Kapocs (NCSSZI 1. évf.3. szám 2002. decembe

Ajánlott irodalmak Robinson, Bryan (1998) in. Chained to the Desk; Workaholic addiction risk test (WART) Killinger, Barbara (1997) {1991}: Workaholics: The Respectable Addicts. New York, Firefly / magyarul: Barbara Killinger: Munkamániások Athenaeum 2000 Kiadó Lövey Imre- Manohar S. Nadkarni (2003) Az örömteli szervezet, Bp. HVG Könyvek

Számonkérés módja: Esettanulmány készítése a WART felvétele alapján 5-8 oldal terjedelemben Leadási határidő: 2009. december 15. 1 db nyomtatott és egy elektronikus formában (Borsborbely@yahoo.com címre a tárgyban megjelölve: hallgató nevek SE add. konz.) a Vas utcai tanszéki titkárságra Kurzusinformációk: http://www.borbelytiborbors.extra.hu/pg001.html

I. találkozás

Melyek a veszélyes addikciók? Borbély-Pecze (2006) N=96

A téma aktualitása jólét vs. jóllét növekvő munkaidő terhelés emelkedő jövedelmek, fogyasztási szint az addiktív társadalom új hangsúlyok az addiktológiában „just-in-time” munka és életformák adaptációs válsághelyzet Magyarországon empirikus munkát még nem végeztek ezen a területen!

Fogalma, definiálása „Amikor a munka, a szexuális élet, a játék stb. az egyén, vagy társadalom életében meghatározott helyéről mintegy „kitolakszik” és uralni kezdi az egyén, család, vagy a közösség életét. Ilyenkor az addikció tárgya –a szerhasználattal összefüggő addikciókhoz hasonlóan – határozza meg az addikt személy, közösség viselkedését, időbeosztását, életét, miközben életcéljai elenyésznek. Az irodalom „behavioral excess disorders”-nek (BED) nevezi a problémát.” (Németh 2000) Amíg a kémiai addikciókra jellemző, hogy „odahúzzák” a használót a szerhez, jó élményt kínálva, addig a viselkedési addikciókra jellemző „lökésmechanizmus”; amikor valamilyen kellemetlen állapottól szeretne megszabadulni az egyén. (Gerevich 2000)

A munkafüggőség(-mánia), mint viselkedési addikció társadalmi szinten vizsgálva

A téma szakirodalma Az „íróasztalhoz láncolt” társadalom (Robinson 1998) Az addikt társadalom (Schaef 1987) Az addikt szervezet (Schaef- Fassel 1990) Túldolgozott amerikaiak (Schor 1992) Az ős munka-alkoholista (Oates 1968,1971) Halálra dolgozzuk magunkat (Fassel 1990)

Magyar nyelvű irodalom Rácz Andrea- Kovács Gábor Munkamánia Kapocs (NCSSZI 1. évf.3. szám 2002. december) Füredi János- Füredi Júlia (2000) A munkamánia- avagy a köztiszteletben álló addikció in Németh Attila- Gerevich József szerk. (2000) Addikciók Medicina, Budapest

BNO-X és DSM-IVR önmagában nem kezeli a munkafüggőséget A munkaalkoholista BNO-X és DSM-IVR önmagában nem kezeli a munkafüggőséget „Az orvosok azt mondják, hogy a túlzott stressz okozza a tüneteket (A cégvezető korábban emlékezetvesztésről, ájulásokról panaszkodott. - megj. tőlünk) Nyolc éve heti 90 órát dolgozom a cégért. A vállalat a mindenem, elsőrendű a számomra, hogy minden rendben legyen körülötte. Most megfizetem az árát. Mire a szerző így reagál: - Ezt abban kell hagynia, hiszen megöli magát! - Tisztában vagyok vele, de nem tudok leállni. Csak egyszerűen nem tudok leállni.” (Fassel 1990, 2000 2. old.) rushaholic, careaholic, busyaholic (Robinson 1998) avagy neurotikus perfekcionalizmus és a nárcizmus (Füredi J & J 2000)

Schor 1992, 45 p.

Az új gazdaság- társadalom és a munkafüggőség viszonya

Diagnózis, elhatárolás

Munkafüggőséggel kapcsolatos tévhitek (Fassel, Robinson alapján) A munkamániások mindig dolgoznak Csak a magas társadalmi-gazdasági státuszúakat érinti Még senki sem halt bele a munkamániába A munkamánia jól jövedelmez a vállalatok számára Ha káros, csak a munkamániásra Pozitív addikció, erkölcsi többletet jelent

Munkafüggőség jellemző jegyei –főbb jellemzők kiemelve (Killinger 1991) Perfekcionizmus Obszesszív zavar (mánia, megszállottság, kényszeresség) nárcizmus

Következmények többféle függőség párhuzamos jelenléte (pl. kétféle viselkedési addikció: munkamánia és társfüggőség, vagy egy viselkedési és egy kémiai addikció: munkafüggőség és alkohol), tagadás, önértékelési zavarok, folyamatos kontroll vágy („a kontroll játszma”) minden idő és helyzet előzetes beosztására a lazításra, pihenésre való képtelenség, a játékra, alkotásra való képtelenség, a jobb agyfélteke kihasználatlansága, emlékezetvesztés, feledékenység, krónikus időhiány, ingerlékenység külsődleges viszonyítási pontok keresése, (pl. A munkafüggő a ’Hogy vagy?’ kérdésre az aktuális munkafeladatait sorolja fel, mert minduntalan külső megerősítést, igazodást keres saját létezésére, ezt a munkában véli megtalálni. Szintén jellemző a folyamatos listakészítés. A munkamániás minden egyes napi tevékenysége listára kerül, amelyet addig nem dob el, amíg minden apró ügyet el nem végzett belőle.) megszállottság, rögeszmésség (Bármely tevékenység végzése közben a munka van a központban.)

A WART kérdőív 25 kérdés, 4-es skálán, 3 fokozatban értékelve (25-56 .. 67-100) mint például: - Jobb szeretem magam végezni a feladataimat, mint segítséget kérni. 1 2 3 4 - Azon veszem észre magam, hogy egyszerre két-három dologgal foglalkozom, mint például ebéd közben telefonálok és jegyzetelek. 1 2 3 4 - Nehezemre esik lazítani, ha nem dolgozom. 1 2 3 4 Dühös vagyok önmagamra, még a legapróbb hibáért is. 1 2 3 4 Munka közben hajlamos vagyok saját magam által felállított határidőkkel idegesíteni magam 1 2 3 4

A WART megbízhatósága Cronbach (1990) alfa 0.83 Egyes kérdések esetén 0.85 Itemek között 0.88 Felezéses vizsgálatnál 0.85 422 válaszadóra (Robinson- Khakee 1992) Tartalmi validitás vizsgálata: 20 véletlenszerűen kiválasztott engedéllyel működő szakpszichológus bevonásával 35 kérdésből 25 leginkább jellemző kiválasztása – 72%-ban a WART kérdéseit választották

Hazai eredmények Cronbach alfa kérdésenkénti értéke 0.820, mely alapján belső konzisztencia itt is igazolt Legerősebb kérdések eltávolítása esetén sem csökkent 0.8 alá Minta: 100 fő bürokratikus vs. nem bürokratikus szervezetben dolgozók felmérése korcsoportonkénti almintákkal Reprezentatívitás nem volt követelmény Borbély-Pecze (2006)

Eredmények Egybevágtak az Észak-amerikai eredményekkel (nem, kor, társadalmi státusz szerinti különbségeket nem találtunk) Közhiedelmekkel ellentétben: WA nem iskolázott, jó státusú férfi betegség! WA =Alfa- típusú menedzserrel További vizsgálatokat igényel a téma

Köszönjük a figyelmet! Elérhetőségeink: peczemariann@yahoo.com borsborbely@yahoo.com