SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Advertisements

A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
Vélemények a tehetségről
Az első házasság felbomlása
Tehetségazonosítás gyakorlata
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN
GfK Hungária-Szonda Ipsos Internet Audience Research IV. negyedév időszakban végzett felmérés alapján készült A Magyar Online (Hajdú Online – Szabolcs.
A szülők tájékoztatása, véleménye a kompetencia alapú oktatás céljáról gyakorlatáról Készítette: Fehér Miklósné óvodavezető.
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
“Hány pontot kapunk érte?” Milotta Lászlóné – asszisztens (Vasútegészségügyi NKK Kft – Pécs) Zsoldiné Turi Edit – fiziotherápiás asszisztens (Egyesített.
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények Kiegészítő pedagógiai szolgáltatások.
Készítette: Grolyóné Szabó Éva május10.
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Bánhidi M. (2007): Bevezetés a tudományos kutatásba NYME AK, Győr KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK.
Mobilitási hajlandóság a Közép-magyarországi régióban
Csecsemők táplálási szokásai Magyarországon
NYME-AK Neveléstudományi Intézet Gyógypedagógia Intézeti Tanszék Állatasszisztált terápiák a gyógypedagógiai rehabilitációban Témavezető: Taufer Ildikó.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
A Down szűrés klinikai audit tervezete, kivitelezése Szy Ildikó OEFI Ritka Betegségek Központ május 19.
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
Pedagógiai szakszolgálat
Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya gerontológiai szakemberek bevonásával.
Egészségügyi szakdolgozók tűszúrásos baleseteinek hazai alakulása
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
CONVULSIONES FEBRILES LÁZGÖRCS
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
ISO GONDOLKODÁS ELÉGEDETT-E A BETEG?  DR.TAKÁCS EMERENCIA.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Jelen és jövő A Budaörsi Nevelési Tanácsadóban. Mi történik a Nevelési Tanácsadóban? Vizsgálunk Szakvéleményt írunk Terápiát végzünk, gyógyítunk (rajz,
Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és AMI
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
Beiskolázási gyakorlat a Grosicsban
A Bölcsőde orvos szerepe
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
Internet a családban Székely Levente –
Egészségesek a roma nők?
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
IBD betegek életminőségét befolyásoló objektív és szubjektív körülmények felmérése Június MCBBE egyesület beteg tagjai között végzett kérdőíves felmérés.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ” FIATALOKAT ÉRINTŐ GAZDASÁGI-SZOCIÁLIS VÁLTOZÁSOK ÉS PROBLÉMÁK -A legújabb generációk.
Az ápoló tanulók/ hallgatók gyakorlati oktatásának tapasztalatai
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
Gazdik Judit Ápolásfejlesztő, intézményi szakoktató
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
A helyettes szülői ellátás működése
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Ágazatközi együttműködés
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Kisgyermekes Anyukáknak, Apukáknak
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI Készítette: Abonyi Judit Erzsébet Kórház R.I. Hódmezővásárhely

Vizsgálat Célja: választ kapni arra, mi lehet az oka annak, hogy a szülők lázas gyermekük szakszerű ellátása helyett az ügyeleti ellátást veszik igénybe és kérnek orvosi segítséget. Vizsgálati minta: Hódmezővásárhely és vonzáskörében élő kisgyermeküket nevelő szülők Ideje: 2007. november Módszere: kérdőíves felmérés - 24 zárt, 5 félig nyitott, 3 nyitott kérdés - 200 db kérdőív értékelhető 176 db (88%) Lebonyolítás: bölcsödében, óvodákban

Az 1. hipotézisem nem igazolódott be. 1.) Feltételeztem, hogy a szülők nem ismerik a láz azon pozitív hatását, mely szerint a magasabb hőmérséklet segít a kórokozók elpusztításában. Az 1. hipotézisem nem igazolódott be.

2.) Feltételezem, hogy a szülők kellő ismerettel rendelkeznek a lázméréssel kapcsolatban, de a láz csillapítását már nem a megfelelő időben kezdik el. Megállapítások: - 74 %-a hónaljban, higanyos hőmérővel mér - 88 %-k kellő ideig méri a hőmérsékletet - 86 %-k helyesen nem von le a mért értékből 0.5 Co –t - a mért értéknek megfelelően a szülők csak 67 %-a jelölte pontosan, hogy mikor kell elkezdeni a láz csillapítását. lázcsillapítás kezdő értéke a szülők szerint 37 Co 37.5 Co 38 Co 38.5 Co 39 Co összesen ( N=176) 12 30 118 13 3 A 2. hipotézisem részben beigazolódott.

A 3. hipotézisem beigazolódott. 3.) Feltételezem, hogy a szülők gyógyszeres és fizikális lázcsillapítása azért eredménytelen, mert a lázcsillapítással kapcsolatos ismereteik hiányosak és nem megfelelően alkalmazzák ezeket a módszereket. Kérdések: - melyik módszert részesítik a szülők előnyben; - adnak-e és mikor különböző hatóanyagú gyógyszert; - ismerik-e és mikor alkalmazzák a fizikális lázcsillapítás módszereit; - a két módszer kombinálása esetén mikor adják a lázcsillapító gyógyszert; - hogyan végzik a hűtőfürdőt. Eredmények: a szülők ismereti hiányosak: a.) az azonos és különböző hatóanyagú gyógyszerek ismételhetőségéről; b.) a gyógyszeres és a fizikális lázcsillapítás együttes alkalmazásáról; c.) a hűtőfürdő kivitelezéséről. A 3. hipotézisem beigazolódott.

A 4. hipotézisem csak részben igazolódott be. 4.) Feltételeztem, hogy a szülők azért fordulnak lázas gyermekükkel mihamarabb orvoshoz, mert hiányos ismeretekkel rendelkeznek a lázgörcs otthoni ellátásáról, kimeneteléről, és tartanak annak létrejöttétől. A 4. hipotézisem csak részben igazolódott be.

Az 5. hipotézisem beigazolódott. 5.) Feltételeztem, hogy a szülők lázzal, lázcsillapítással kapcsolatos ismereteit befolyásolja a szülők lakóhelye, iskolai végzettsége. Az 5. hipotézisem beigazolódott.

A szülők lázzal, lázcsillapítással kapcsolatos ÖSSZEGZÉS A szülők lázzal, lázcsillapítással kapcsolatos ismeretei hiányosak. Hiányosságok az alábbi területeken: - mikor kell elkezdeni a lázcsillapítást; - a lázcsillapító gyógyszerek hatóanyag szerinti ismételhetőségének lehetősége; - a lázcsillapítás módszereinek együttes alkalmazása; - a hűtőfürdő helyes kivitelezése; - a lázgörcs következményei; - a lázgörcs otthoni ellátása; A szülők lázzal, lázcsillapítással kapcsolatos ismereteit befolyásolja - a szülők lakóhelye, iskolai végzettsége.

JAVASLAT Az információk érthető, pontos, maradéktalan átadása, állandó megújítása, különös tekintettel a vonzáskörben élő, illetve alacsonyabb iskolai végzettségű szülők körében.

MEGTISZTELŐ FIGYELMET! KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

JAVASLATOK Cél: az információk érthető, pontos, maradéktalan átadása, állandó megújítása, különös tekintettel a vonzáskörben élő, illetve alacsonyabb iskolai végzettségű szülők körében. Ki végezze ? védőnő, körzeti ápoló, diplomás ápoló, szakápoló szakemberek ( gyermekorvos, gyógyszerész, dietetikus) bevonásával Mikor végezze? - gyermekvállalás előtt - megbetegedések, védőoltások alkalmával - tanácsadás, konzultációk - intézeti ellátás esetén Hol végezze? - saját környezet - egészségügyi rendezvények, előadások - egészségügyi intézmény, gyógyszertár - bölcsőde, óvoda, iskola Eszközök : -szóbeli megbeszélés, írásos dokumentum, bemutató foglalkozás, filmvetítés, szakkönyvek, internetes oldalak ajánlása, a média felvilágosító tevékenysége.