Konferencia a gyógyszerbiztonságról – OGYI 2009. július 2. Gyógyszerhamisítás - az EU egységes fellépése Dr. Szepezdi Zsuzsanna Főigazgató OGYI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
A GYÓGYSZERHAMISÍTÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS VETÜLETEI
G M P Dr. Hetényi László.
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia EMCS rendszer Az adófelfüggesztéssel.
Az Európai Unió intézményrendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Egységes egészségügyi információrendszer
Az EU struktúrája Ihász Ferenc PhD.. Az Európai Unió sajátos és összetett jogalkotási, közösségi döntéshozatali rendszerének három legfontosabb intézménye:
A GYEMSZI-OGYI szervezete, és gyógyszerfelügyeleti tevékenysége
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Tájékoztatás az ÚMVP TS keret felhasználásáról Szarvas, december 11.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Budapest, február 17. Ritkák, de nem kevesek - avagy sok ritka sokra megy,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’ XIV. Országos.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Az ÚMVP intézményrendszere
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
„SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT” – az Európai Bizottság új kezdeményezése Dr. Szilágyi Tibor, MD, MPhilPH május 31.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A Magyar Köztársaság kormánya
Munkahelyi egészség és biztonság
Aszály konferencia - Kecskemét2 Nemzetközi előzmények és kapcsolódások az aszály és a szárazodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes László Budapesti.
A veszélyes áruk vasúti szállításának szabályozása
Vasútszabályozási Osztály
A közúti ellenőrzés gyakorlata az Európai Unióban „Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” konferencia Budapest, Október 20. Gégény István ORFK.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Informatio Medicata október 18.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
OGYI Lépésről lépésre: az Európai Unió által szorgalmazott intézkedések Dr. Poór Rita- OGYI Konferencia a gyógyszerhamisításról 2009.november.19.
Régi és új feladatok új megközelítésben, márciustól működik az OGYÉI Dr Pozsgay Csilla Főigazgató Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
A Gyógyszerhamisítás veszélyei Szellemitulajdonjog-védelem a gyakorlatban III. rész Amit egy középiskolásnak tudni illik... TE DÖNTHETSZ!
17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG Szilágyiné Holecz Mónika
A Nemzetközi Turizmus UTAZÁS Fórum Budapest 2015 Február 26
A szakma és az egészségpolitika kapcsolata a nemzetközi gyakorlatban
Dr. Pauliny Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
Dr Pallós Júlia Budapest, április 20.
17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Konferencia a gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Gyógyszerhamisítás - az EU egységes fellépése Dr. Szepezdi Zsuzsanna Főigazgató OGYI

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Mi a hamis gyógyszer? Minden olyan gyógyszer hamisnak minősül, melynek eredetét, vagy összetételét szándékosan és tisztességtelenül, haszonszerzés céljából úgy tüntetik fel, hogy az nem felel meg a valóságnak.

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. A hamis gyógyszerek egyáltalán nem, vagy a feltüntetettnél kevesebb/több hatóanyagot tartalmaznak. a feltüntetett hatóanyagok mellett – vagy azok helyett – más hatóanyagokat is tartalmaznak. megfelelő mennyiségben tartalmaznak hatóanyagot, de a gyártó (a forgalomba hozatali engedély jogosultja) más, mint a feltüntetett.

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Az illegális, de nem hamis gyógyszerek eredeti minőségű és mennyiségű hatóanyaggal rendelkeznek, de az adott országban nincs érvényes forgalomba hozatali engedélyük. rossz minőségű gyógyszerek (ált. fejlődő országokból származnak). Nem minden illegális gyógyszer hamis, de minden hamis gyógyszer illegális.

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2.INTERNET& SZABAD KERESKEDELEM globális virtuális piac

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2.

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Káros következmények Egészség veszélyeztetik az egészséget bizalomvesztés az engedélyezett gyógyszerek alkalmazása terén Gazdaság negatív hatások a gyógyszeriparra negatív hatások az egészségügyi rendszerekre

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. A megtévesztő innovatív és életmentő gyógyszerek száma növekszik. Forrás: Counterfeit Medicines Survey Report, Council of Europe Fejlett országok „életmód javító” gyógyszerek potencianövelők súlycsökkentők, koleszterinszint csökkentők Fejlődő országok antibiotikumok malária ellenes szerek, vakcinák HIV gyógyszerek Főbb hatástani csoportok

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Feltárt gyógyszerhamisítási esetek száma

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Hamisított gyógyszerek évi növekedése terápiás kategóriák szerint

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július június 57 nemzeti gyógyszerengedélyező hatóság 7 nemzetközi szervezet 12 nemzetközi beteg-, szakmai-, gyógyszergyártó-, és nagykereskedői egyesület Egészségügyi Világszervezet (WHO)/ENSZ

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Cél Kormányok, szervezetek, intézetek és hatóságok közötti együttműködés a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem kiépítése, fejlesztése terén nemzeti, regionális és nemzetközi szinten. A döntéshozók figyelmének felhívása a hatékony jogi szabályozás szükségességére a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. A hatékony információáramlás rendszerének kiépítése. A különböző gyógyszerhamisítás elleni kezdeményezések támogatása, koordinációja. Technikai, adminisztratív segítségnyújtás a nemzetközi, regionális, és nemzeti stratégiák kialakítására.

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Eszközök Munkacsoport a jogszabályi környezet összehangolására: egységes álláspontok kialakítása, hatékony megoldási javaslatok kialakítása Munkacsoport a hatósági implementálásra: azonosítják, hogy mely hatósági intézménynek milyen lépéseket kell tenni és milyen jogszabályokat kellene alkalmazni a hatékony fellépéshez Munkacsoport a végrehajtás megszervezésére: a vámhatóságok, rendőrségi szervek, bíróságok közötti akciók koordinálása, a végrehajtó szervek és az egészségügyi hatóságok közötti kommunikáció elősegítése, nemzetközi együttműködések fejlesztése

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Technológiai Munkacsoport: gyorsabb, hatékonyabb adminisztratív megoldások kialakítása főként a fejlődő országok számára (a fejlett országok gyakorlata szerint) Kommunikációs Munkacsoport: nemzetközi információs hálózat kialakítása az áruforgalom erőteljesebb ellenőrzésére, útmutatók kiadása a különböző érdekcsoportok számára, kérdőívek kiküldése és feldolgozása, Rapid Alert rendszerkialakítása a hamis gyógyszerekkel kapcsolatban – WHO adatbázis

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Impact ≠ jogi személy „csak” fórum a célok megvitatására, javaslatok és konszenzusos ajánlások megfogalmazására nem kötelező betartani, de a résztvevő hatóságok, szervezetek hivatalos elveinek, útmutatóinak alapját képzik

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. EURÓPAI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Európa Tanács (47 tagállam) European Committee on Pharmaceuticals and Pharmaceutical Care okt Moszkvai Deklaráció egyezmény szükséges a gyógyszerhamisítás elleni közös fellépéshez február 29. Draft Convention of the Council of Europe on counterfeiting of medicinal products and similar crimes involving threats to public health

Committee of Experts on minimising the public health risks posed by counterfeiting of medical products and related crimes (CD-P-PH/CMED) Az Európa Tanács tagállamainak egészségügyi, ill. jogi hatósági szerveinek, illetve egyéb gyógyszerészeti, kereskedelmi szervezeteknek szoros együttműködése

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Célpontban: a megelőzés Oktatások szervezése, kiadványok szerkesztése a tagállamok hatósági szakemberei számára Stratégiai javaslatok a népegészségügyi hatóságok részére pl. kommunikációs modellek SPOC (Single Point of Contact) hálózat kiépítése, fenntartása Speciális tudásbázis kiépítése, fenntartása Szoros együttműködésben a WHO/IMPACT

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. OMCL (European Network of Official Medicines Control Laboratories) Kulcsszerep a felderítésben Független laboratóriumok a forgalomban lévő gyógyszerek minőségének ellenőrzésére Gyanús készítmények elemzése speciális módszerek, standardok, anyagok és felszerelések segítségével OGYI labor = OMCL labor

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Gyógyszerészeti Tanácsi Munkacsoport „Pharma package” része Jogszabályok kezdeményezése a gyógyszerhamisítás és az illegális gyógyszerforgalmazás jelentette egyre súlyosabb problémák megoldására Európai Bizottság/Európai Unió

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Javaslat a 2001/83/EK irányelv módosítására Cél: A lehető legnagyobb mértékben biztosítani, hogy a legális ellátási láncon belül csak jó minőségű gyógyszereket értékesítsenek. A megtévesztő gyógyszerek könnyebb beazonosítása (biztonsági elemek segítségével) – minden egyes csomag az eredetéig nyomon követhető. Az EU külső határain ellenőrzés megerősítése. Jó minőségű, nem hamisított hatóanyagok biztosítása. „Business with Certified Partners Only”

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Heads of Medicine Agencies WGEO (Working Group of Enforcement Officers) 2004.

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. EU tagállamok nemzeti gyógyszerértékelő hatóságainak 1-1 képviselője Információcsere az egyes tagállamokban alkalmazott gyakorlatok szerint tréningek szervezése vámosok, rendőrök, gyógyszerhatósági szakemberek közreműködésével

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. MEGOLDÁS

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Jogi környezet módosítása a megelőzés érdekében

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. A gyógyszerellátási lánc fokozott ellenőrzése GMP GDP GPP

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. Kommunikáció hatóságok között - nemzeti és nemzetközi szinten a felderítés elősegítése érdekében a lakosság felé – felvilágosítás tudatos vásárlói magatartás

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI július 2. OGYI IMPACT/WHO CD-P-PH/CMED & OMCL/EDQM WGEO/ HMA VPOP

Konferencia a Gyógyszerbiztonságról – OGYI Július 2.