Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
2010 éghajlati értékelése, átlagok és szélsőségek
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
Otthonápolási feladatok költségei
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
Finanszírozott segédeszköz kölcsönzés országos lefedettséggel
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
A Mobil Orvosi Segélyhely (MOS)
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment IV. Modul A kultúra gazdaságtana.
A KULCSI SZÉLERŐMŰ MŰKÖDÉSI TAPASZTALATAI április 20. RENEXPO 2007 Stelczer Balázs EMSZET KFT
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
A kórházi kontrolling Készítették: Csillag Adrienn Junó Ilona Anett
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Az Egynapos Sebészet 6 éves tapasztalata Budaörsön
Dokumentációs kötelezettség
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Új Széchenyi Hitel és Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Zalán Helga ügyvezető igazgató MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Budapest, február.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
Gyógyászati segédeszközök az otthonápolásban PRIMA-PROTETIKA Kft
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
Velünk egy jobb világért! Reintegrációs modellprogram Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona és Regionális Kríziskezelő.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban
A projekt általános szakmai célkitűzései
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
BMSZKI Szabolcs utcai Átmeneti Szálló bemutatása
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
A betegellátás keretei és rendszere
Ahogy az OEP "pénzeli" Dr. Gresz Miklós OEP Szeged, november 13.
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Dr. Lorenzovici László, MSc orvos, közgazdász - Marosvásárhely
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Családtámogató ellátások
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
Lantos Csaba. Egészségügyi kiadások a GDP százalékában között OECD átlag Egészségügyi kiadások a GDP százalékában 2012-ben Forrás: OECD Health.
PÓTLÉK VÁLTOZÁSOK ÚJ RENDSZERŰ ELSZÁMOLÁS A Munka Törvénykönyve től hatályos változásainak alapján.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Leíró statisztika gyakorló feladatok október 15.
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
Kórházátalakítási pályázat
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
Előadás másolata:

Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet

A program lényege KIÍRÓ: Budapest XI. kerület Önkormányzata TÁMOGATÓ: Budapest XI. kerület Önkormányzata Egészségügyi Minisztérium IDŐTARTAM: 3-6 hónap CÉL: A későbbi országos OEP pályázat tervezésének elősegítése

Elrendelő volt Kórházi orvos Családorvos: Minden esetben decubitus rizikószűrést követően Megvalósulását igazolta: - otthonápolási szolgálat - beteg hozzátartozója

Jogosult Otthonában ápolt - tartósan, vagy - átmenetileg fekvő, - önellátásra képtelen, maximum 30 percre kiültethető betegek

Bérelhető eszközök Az ápolást segítő eszközök közül: –Decubitus prevenciós matrac betegággyal vagy anélkül (rizikómentes, vagy I-II rizikócsoportban) –Decubitus terápiás matrac ággyal vagy anélkül (III-IV rizikócsoportban vagy már meglévő dekubitusszal)

Szolgáltató A meghívásos pályázatot a Premier G Med Kft nyerte Elszámolás: közvetlenül az önkormányzattal az adott hónapot követően

Kölcsönzési díj Két részből állt: –A minden kölcsönzési esemény során egyszer fizetendő kölcsönzési szolgáltatási díjból, és –a napi kölcsönzési díjból.

Adatok A kerület 126 ezer lakosának 20%-a 60 év fölötti, azaz mintegy ember május 1-től a projekt első négy hónapjában összesen 19 beteg számára történt kölcsönzés. 16 esetben a háziorvos, 3 esetben kórházi orvos kezdeményezte.

Nehézségek Kevés volt az idő a program megismerésére Az otthoni ellátás lehetetlen: –A 24 órás felügyelet nem biztosítható –A hozzátartozó nem vállalja –Helyszűke - lakásviszonyok Az orvosok félnek az újabb adminisztrációtól, az OEP-től stb.

Adatok A kölcsönzés időtartama eddig átlagosan 40,5 nap volt. Az egyszeri szolgáltatási díj átlaga bruttó Ft, A napi kölcsönzési díj átlaga 3090 Ft. A kölcsönzés egy beteg számára átlagosan (természetesen a kölcsönzési napok számától és a szükséges eszközöktől függően nagy eltérésekkel) - bruttó Ft – ba, –naponta átlagban 3705Ft-ba került.

Összehasonlító adatok Krónikus osztályon egy ápolási napra 5200 Ft-ot fizet az OEP, ez 30 napra Ft-ba kerül a biztosítónak A 30 napi kölcsönzés bruttó átlaga Ft

Összehasonlító adatok Otthoni szakápolás esetén az OEP 3000 Ft-ot fizet vizitenként. Ha egy hónapra a lehetséges maximális, 14 vizitet számoljuk, akkor ez Ft-ot jelent, Kölcsönzéssel így Ft-ba kerülne egy személy egy havi ellátása.

Adatok Ha egy évre 100 beteggel, betegenként az eddigi 40,5 napos átlaggal, - napi 3800Ft-al számolunk, akkor az Ft-ba kerülne Mindez krónikus osztályon Ft!.

Adatok A teljes populációra kivetítve ezeket a számokat : 1.2mD Ft körüli összeg becsülhető. Mindez krónikus osztályon 1,6-1,7mD Ft. (Az adatok nagyon közelítők. A morbiditási statisztikákból ennél jobb becslés is adható.)

Következtetés Azokban az esetekben, amikor a hozzátartozó vállalja a beteg otthoni ellátását, felügyeletét, a betegnek nincs szüksége naponkénti otthoni szakápolásra, akkor a biztosító a beteg számára szükséges eszközök kölcsönzéséhez fix összegű támogatást nyújthatna. Ez a megoldás segíthetne azoknak, akik hozzátartozójukat tudják és akarják is otthon ápolni kiváltva ezzel a krónikus osztályon való kezelést.