„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások 2011. 11. 28. Éder Tamás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest, június 30. A Jobbik EU-mérlege Az EU csatlakozás társadalmi és gazdasági hatásai.
Advertisements

BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
„Van-e még lejjebb?”, avagy a magyar húsipar állapotfelmérése 2012 húsvétján (a prezentáció az AKI adatainak felhasználásával készült)
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Martin József Péter A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Dr. Suba Ferenc Testületi elnök PTA CERT-Hungary
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Az EU többéves pénzügyi kerete
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
Új utakon a Magyar Nyomda- és Papíripari Szakmai Szövetség FAIRPRINT február 4. Hajdúszoboszló Dr. Peller Katalin.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
Alsó-Ausztria Gazdasági Stratégiája RECOM hálózati találkozó – gazdaság/ innováció - Győr, Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
A médiakoncentráció korlátozása Médiaszabályozás március 26. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A NEMZETI STRATÉGIAI REFERENCIAKERET (2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK TAPASZTALATAI Dr. Faragó László MTA RKK Sopron március 1.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
A Digitális Jólét Program megvalósítása
A magyarországi K+F politika
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Európai Uniós ismeretek
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás

Mint cseppben a tenger Az EU legnagyobb hagyományokkal rendelkező közös politikája a KAP, jól példázza az Unió tagországai együttműködésének pozitívumait és negatívumait egyaránt: - az országok gazdaságpolitikai együttműködésének jó példája - alapvető célját, az EU polgárainak megfelelő mennyiségű, elérhető árú, jó minőségű és biztonságos élelmiszerrel való ellátását elérte DE - a közös költségvetés legnagyobb kiadási tétele (az ágazat a társadalmon belüli jövedelemátcsoportosítás nyertese) - a „túlszabályozásból” fakadó adminisztrációs terhei jelentősek - a támogatások adminisztratív és nem arányos felosztása miatt a verseny az egyes élelmiszergazdasági ágazatok között éppúgy torzul, mint az egyes tagországok között - a támogatási rendszer a nemzetközi versenyképességet is torzítja

…eközben a tengeren túl… Az élelmiszer ismét izgalmas, mondhatni stratégiai kérdéssé vált - a fejlődő világ étvágya és földéhsége folyamatosan növekszik - újabb „zöldforradalom” kezdetének vagyunk szemtanúi - az élelmiszer előállítás hatékonysága érdemben növekszik (hektárra, munkaerőre, vagy felhasznált energiaegységre vetítve egyaránt) - az élelmiszer ismét „jó üzlet” – nem kell tartani a tejtavak és vajhegyek kialakulásától - a koncentráció a termékpálya minden szintjén felgyorsulni látszik A XXI. század élelmiszergazdasága lényegesen különbözni fog az előző évszázaditól

A „keretköltségvetésben” meghatározott prioritások iránytűként szolgálnak az élelmiszergazdaság vizein hajózók számára is - az EU versenyképességének erősítése alapvető feladat az élelmiszergazdaságban is (a „skanzen” jövőkép nem fogadható el, mivel nem fenntartható) - a bürokrácia csökkentése, a túlzott, egyoldalú szabályozás leépítése elkerülhetetlen (nem vonatkozik az élelmiszerbiztonsági szabályozásra) - a fair piaci verseny erősítését kell ösztönözni a támogatási rendszer átalakításával is (támogatottsági különbségek csökkentése) - a nemzetközi versenyben való siker érdekében az ágazatban a horizontális és vertikális együttműködések (integrációk) szerepét kell erősíteni a támogatási eszközök segítségével is - a munkahelyteremtés az ágazatban nem lehet „önmagáért való” - az ágazati kutatásokra fordított forrásokat drasztikusan növelni kell, különben csak „követő” pozíció jut az EU élelmiszergazdaságának

Az EU „keretköltségvetésének” és a csatlakozó ágazatpolitikai koncepcióknak a célokat és az alkalmazott eszközöket úgy kell meghatározniuk, hogy azok a társadalom szereplői, így az élelmiszergazdasági vállalkozások számára segítséget nyújtsanak a globális kihívásoknak való megfeleléshez és nem úgy, hogy megóvják őket ezen kihívásoktól!

Köszönöm a figyelmet!