Mozgás szervrendszere CSOTVÁZ ÉS csontokhoz tapadó vázIZOMZAT

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák
Advertisements

A mozgásrendszer elváltozásai
RÉSZLETES ÍZÜLETTAN 2011 masszőr évfolyam.
Az emberi test felépítése
13. Tétel.
A köztakaró és képletei Testüregek
Környezettudományi Tanszék Anatómia és egészségtan
Az emberi test felépítése A bőr és a mozgás szervrendszere
Az emberi test felépítése
Mozgásszervrendszerünk
A test mélyebb rétegeiben
Vázrendszer.
Emberi test Ridegné Cseke Irén.
A MOZGÁS SZERVRENDSZERE
Csontvázrendszer 2011 masszőr évfolyam.
2011 masszőr évfolyam I Z OMR E N D SZE R.
SZÖVETTAN 2011 masszőr évfolyam.
Rándulás és ficam.
Készítették: Havasi Boglárka Veiland Adrienn Borsányi Tibor 
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Készítette: Csoma Bence
Az arckoponya csontjai
Funkcionális anatómia 2.
Kötő és támasztószövetek
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Időbeli lefolyás szerinti
ÁLTALÁNOS CSONT-, ÍZÜLET ÉS IZOMTAN
Helytelen testtartás.
Általános ízület- és izomtan
A gerinc felépítése, mozgásai
A mozgásszervrendszerünk
Harántcsíkolt izom felépítése
Csontok, ízületek, vázizomzat jellemzői, felosztásuk
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Ízületek.
Extremitas inferior – alsó végtag
A törzs csontjai Humánbiológia gyakorlat 1. by Ősz Brigitta.
Humánbiológia gyakorlat Anatómia I.
Sérülések és gyakori problémák az állatgyógyászatban
Az állatok mozgása Csiga-biga gyere ki…….
Mozgás és vázrendszer ….step by step…..
Vizsgálómódszerek.
Csiga-biga gyere ki…… Az állatok mozgása.
Izomrendszer – systema musculorum
Szerveződési szintek Sejtek felépítése Anyagcserefolyamatok a sejtben
Csonttan, ízülettan.
A lábszár csontjai Sípcsont – tibia, medialisan: hosszú csöves csont
Betegfórum Siófok Mit tehetnek a betegek saját gyógyulásuk érdekében? Dr.Rojkovich Bernadette.
A mozgásszervrendszerünk
Hajlékonyság.
Villa Medica MRI A G-scan mágneses rezonanciás vizsgáló készülék az Esaote cég legmodernebb, legújabb technológiával kifejlesztett, legkorszerűbb MRI vizsgáló.
Légzés szervrendszere
A TEST MÉLYEBB RÉTEGEIBEN
Gyógytorna a gerinc-rehabilitációban
Kötő és támasztószövet: felépítés 1. 1.A kötő és támasztószövetek felépítése: Sejtes és sejt közötti állomány (Kötőszövet: folyékony, támasztószövet: szilárd.)
Vizsgálómódszerek 1. Bevezetés, ismétlés Anatómia: Csont: szilárd váz, passzív elem Izom: aktív elem, mozgás létrehozására Köztes elemek: szalag: csontok.
Anatómiai alapok.
Az ember izomzata 8. osztály.
rendellenességei, betegségei
Anatómiai alapok.
Biomechanika-Mozgáselemzés
A MOZGÁS SZERVRENDSZERE
Csontkapcsolódási lehetőségek:
rendellenességei, betegségei
A mozgás szervrendszere
Az ízület. Az ízület szerkezete, összetartó tényezői, az ízületekben lehetséges mozgások.
I Z OMR E N D SZE R.
A MOZGÁS SZERVRENDSZERE
Extremitas superior – felső végtag
Előadás másolata:

Mozgás szervrendszere CSOTVÁZ ÉS csontokhoz tapadó vázIZOMZAT 8. oszt. Nékám Róbertné

Mozgástípusok - aktív mozgás (saját energia felhasználásával történik, pld: futás) - passzív mozgás (máshonnan származik az energia, pld: a szél mozgatja a fa ágait) - helyváltoztató mozgás (pld: elúszik, elfut, elrepül stb.) - helyzetváltoztató mozgás (pld: felemeli a karját, dobog a szíve, a virág a fény felé fordul stb.)

A mozgás szervrendszerének részei: - passzív része: a vázrendszer (csontok, ízületek, inak és szalagok) - aktív része: a vázizomzat (van még zsigeri izomzat és szívizomzat) Pontosan hány darab csont található az emberi testben? 217- 219 csont

Az izmok inakkal kapcsolódnak a csontokhoz Az izmok inakkal kapcsolódnak a csontokhoz. Az vázizom mindig valamelyik csonton ered, és egy másik csonton tapad. Az idegrendszer által szállított elektromos impulzus az ideg-izom kapcsolódásnál átadódik az izomra, az megfeszül (megrövidül), s az ízület behajlik.

A csontokat alakjuk szerint: 1, hosszú csöves csontok: pl.: comb, kar. Csöves szerkezetű, vastag kéregállomány található rajta. A két végén szivacsos állomány van. A legerőteljesebb csont. Sárga csontvelő: (zsírvelő) hosszú csöves csontokba térkitöltő szerepe van. 2; köbös csontok: pl.: kéz, lábtőcsontok, csigolyák. Alakjuk változatos, majdnem teljes egészében szivacsos állományúak. Vérképzésben jelentős szerepük van.(vörös csontvelővel töltve) 3;Lapos csontok: pl.: lapocka, medence, bordák, agykoponya. Vörös csontvelővel töltve Vörös csontvelő: lapos csontokba, vérképző szerepe. 4; szabálytalan alakú csontok: pl. arckoponya légtartalmú csontok, finom vékony csontlemezekből álnak. A nem mozgatható csontösszenövéseknek három típusát különböztetjük meg: 1. varratos összenövés pl.: koponyacsontok; 2. porcos összenövés pl.: bordák- szegycsont; 3. csontos összenövés pl.: medence csontok (ülő, far, csípő), keresztcsont.

A csontok alakja és felépítése szerint megkülönböztetünk lapos és csöves csontokat. Mindkét típust kívülről az erekkel, idegekkel átszőtt csonthártya borítja, ezt követi a tömör csontállomány. A tömör csontállományon belül találjuk a szivacsos állományt, mely csontlemezekből épül fel. Ezek a lemezek biztosítják a csont teherbírását. Amíg a lapos csontok belső terét teljesen kitölti a szivacsos állomány, addig a csöves csontok középső részén csontüreg található, melyet sárga csontvelő tölt ki.

Izület Fogalma: Két illeszkedő csontvég összekapcsolódását izületnek nevezzük. Megszakított összeköttetésben vannak. Alkotórészek: - izületi porc; - izületi tok; izületi üreg; - izületi nedv; - izületi szalagok A csontok izületekkel kapcsolódnak egymáshoz. A csontok izületi végét üvegporc borítja. Az izületet az izületi tok veszi körül, és az izületi szalagok tartják feszesen. A két ízfelszín kötött izületi nedv található, amely lehetővé teszi, az ízfelszínek egymáshoz történő elmozdulását.

Mozgásszervi betegségek: gerincferdülés csípőficam bokasűllyedés /lúdtalp/ A csípőficam (diszplázia, szubluxáció, luxáció) különböző formáit a csípőízület alkotórészeinek rendellenességei képezik.

A ficamot rögtön felismerhetjük arról, hogy annak az izület alakja megváltozik, és a megbetegedett ember nem tudja a sérült testrészt mozgatni. Az izületi rándulást arról lehet felismerni, hogy az izület megdagad,  Törésre gyanús, ha a testrész fájdalmas, duzzadt, mozgása beszűkült, esetleg nem mozdítható. Biztos jele a törésnek, amennyiben a testrész deformált, illetve ha olyan nyílt törés esetén, ahol látszik a törtvég.