Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A lábszár csontjai Sípcsont – tibia, medialisan: hosszú csöves csont

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A lábszár csontjai Sípcsont – tibia, medialisan: hosszú csöves csont"— Előadás másolata:

1 A lábszár csontjai Sípcsont – tibia, medialisan: hosszú csöves csont
proximalis végén medialisan és lateralisan condylusok ízületi felszínnel - közöttük csontos kiemelkedés és érdes terület – szalagok tapadásához a test distalis vége kiszélesedik, porcos ízületi felszínnel medialisan a belső bokanyúlványban végződik (malleolus medialis) Szárkapocs – fibula, a lábszár lateralisan fekvő csontja: proximalis végrésze a tibia lateralis condylusához rögzül distalis vége a külső bokát képezi (malleolus lateralis) A két csontot a membrana interossea köti össze.

2 Szárkapocs-csont ( fibula)
sípcsont (tibia) Szárkapocs-csont ( fibula) oldalról A tibia és a fibula

3 Lábtő – tarsus: 7 csont alkotja:
ugrócsont – talus: porcos hengerfelszíne a tibiával és a bokával ízesül (bokavilla), alsó felszíne a sarokcsonttal az alsó izület alkotásában vesz részt sarokcsont – calcaneus: téglatest alakú sajkacsont – os naviculare: az ugrócsont előtti, ékcsontokkal is ízesül köbcsont – os cuboideum: a sarokcsont előtti, azzal ízesülő csont, a sajkacsonttal és a 3. ékcsonttal is ízesül ékcsont(ok) – os cuneiforme: 3 kis csont, az 1., 2. és 3. lábközépcsonttal ízesülnek Lábközép – metatarsus: 5 rövid csöves csont alkotja az öregujj kivételével a csont test vékony Ujjpercek - phalanx

4

5

6 Lábboltozat


Letölteni ppt "A lábszár csontjai Sípcsont – tibia, medialisan: hosszú csöves csont"

Hasonló előadás


Google Hirdetések