Hemodializált betegek kanül infekciójának megelőzése: a nemzetközi ajánlások és ápolási gyakorlat aktuális kérdései. Sebestyén Lajos Hálózati vezetőápoló.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Advertisements

Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
Alapszintű újraélesztés (BLS) elmélet
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30.
dr Szabó Tamás1, dr Bakonyi Géza2 Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Életbiztosítási Program
A KÖZPONT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA. Szabvány Ismétlődő műszaki, gazdasági és más feladatok optimális megoldásának MINTÁJA.
Értékelés 2009.szeptember Túlélni a szepszist program Hol tartunk most?
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
A dialízis elutasításának, elhagyásának problémája
CT és MR kontrasztanyagos vizsgálatok veszélyei vesebetegekben
Moga Istvánné Klinikai szakápoló 8.sz.Dialízisközpont Tatabánya
A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
Az otthoni hemodialízis ércsatlakozása AV-fisztula vagy kanül
dr. Szilágyi Emese, dr. Böröcz Karolina Kórházi Járványügyi Osztály
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
AKUT HAEMODIALÍZIS A SZT. RÓKUS KH. I BELGYÓGYÁSZAT DIALÍZIS RÉSZLEGÉN KÖZÖTT.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
A GYEMSZI közbeszerzési feladatai 1.GYEMSZI saját közbeszerzései 2.GYEMSZI irányítása alatt lévő intézmények közbeszerzéseinek ellenőrzése, felügyelete.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Dializált betegek kalcium egyensúlya, a kalcium terhelés tényezői a dialízis idején Zsiros Andrea, B.Braun Avitum 9.
Betegek dialízis ellátással kapcsolatos jogai
Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban
A nephrológiai ápoló szerepe az akut vesepótló kezelések
SZIME, Siófok, Morvai Júlia – HARTMANN-RICO Hungária Kft.
Szabó Rita, Kurcz Andrea, Morvai Júlia, Benkó Alíz
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
Beszámoló a 2011 évi ljubljanai EDTNA Kongresszusról
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
Krónikus osztályon és idősotthonban ápolt vesebetegek ellátásának
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
Mit esznek, hogyan táplálkozzanak vesebetegeink?
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Az antibiotikum használattal összefüggő Cl
Szepszis – A gondot okozó ellenség! A szepszis antibiotikum-terápiája
A hosszú ápolási idejű szervezeti egységekben megjelenő egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések költségvonzatai Morvai Júlia HARTMANN-RICO Hungária.
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
Szakmapolitikai fórum
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
F ERTŐZÉSEK I NFEKCIÓKONTROLL AZ INTENZÍV OSZTÁLYON Sebestyén Gábor.
Dr. Vitális Eszter – infektológus szakorvos
ELLÁTÁSI CSOMAGOK IMPLEMENTÁCIÓJA INTÉZMÉNYI SZINtEN
Előadás másolata:

Hemodializált betegek kanül infekciójának megelőzése: a nemzetközi ajánlások és ápolási gyakorlat aktuális kérdései. Sebestyén Lajos Hálózati vezetőápoló B.Braun Avitum Dialízis Hálózat XVI. DNN, Ápolói szekció Debrecen. 2011. 1

2

CDC: Centers for Disease Control and Prevention http://www.cdc.gov/ 3

4

Maradtak bennem kérdések……

Véráram fertőzés pathomechanizmusa. A mikroorganizmusok véráramba jutásának 3 jól elkülö-níthető módja van: - bőrön levő mikroorganizmus bejut a perkután traktusba, majd hajszálérbe, vagyis a keringésbe kerül - kontaminált zárókupakról, vagy manipuláció miatt a katéter lumenbe jutva kerül a keringésbe CVC esetén, - más infekciókból kerül a véráramba (pneumónia, húgyúti, stb).

Mind a CDC, mind az OKI ajánlása a CVC-k tekintetében vonatkozik a beültetett, különböző anyagú, méretű, funkciójú kanülökre, nem csak a dialízis vérnyerést szolgálókra, hanem pl. táplálási, folyadékpótlási, gyógy-szerbeviteli, CVP mérési stb. célból implantáltakra egyaránt. 7

8

Szepszis áll a második helyen, a végstádiumú hemodia-lizált vesebetegek halálozásának okaként. Az USA-ban a katéterhez kapcsolódó infekciók költsége, minden esetben 4000 és 80 235 dollár közé tehető. A katéterhez kapcsolódó véráram fertőzés, szignifikáns és vezető oka a betegek hospitalizációjának, morbiditási, mortalitási mutatóinak, illetve jelentős tételként terheli az ellátásuk költségeit. Egy hagyományos technikával kezelt (ES ellátás/tisztítás fiziológiás sóval, és PVP jóddal fertőtlenítve azt és a kanül csatlakozást) HD beteg csoport (198 fő) adatait 2008 májustól 2009 áprilisig, retrospektiven értékelve, összehasonlították, egy 187 fős betegcsoport adataival 2009 májustól, 2010 áprilisáig. 9

A második betegcsoportnál az ES tisztítás és a kanül vég fertőtlenítés chlorhexidinnel történt, figyelmet fordítottak az aszeptikus technikára, és ES kötözésre, a kézmosásra, és létrehoztak egy kanülökre vonatkozó monitoring rendszert. Eredmények: - a Kanülhöz kapcsolódó véráram infekciók száma 1000 katéter napra vonatkozva, 1,7-ről 0,2-re csökkent 10

Kérdésem: Miért nem volt olyan kontroll csoport a 2 Kérdésem: Miért nem volt olyan kontroll csoport a 2. beteg csoporthoz, vagy azon belül, ahol a fertőtlenítőszer változó, az összes monitoring körülmény azonossága mellett!? Vajon mi lenne annak az eredménye?

- a katéterhez kapcsolódó véráramfertőzés kockázata 89%- al csökkent. - Tunnelizált nagyvéna-kanülös betegeket követtek. - Az első betegcsoport vonatkozó éves kórházi költségei 179 010 dollárt, a második, a projektben résztvevő cso-porté 141 606 dollárt tettek ki, tehát a költségcsökkenés szignifikáns volt. 12

Rövidítések: CRI = Catheter - Related Infections (katéterhez kapcsolódó fertőzések) CLABSIs = Central Line Associated Blood Stream Infections (Centrális véna-kanülhöz kapcsolható véráram fertőzés)

Chlorhexidin / PVP jód / Hypo Randomizált nagy vizsgálat eredménye, hogy a Chlorhexidin és a PVP jód között nincs különbség, kontakt dermatitisz terén. A chlorhexidint alkohollal kombinálva, nő a hatékonyság, s a hatás gyorsan, kb 30 mp alatt kialakul. PVP jódnál 3-5 perc alatt alakul ki a megfelelő hatás. A hypo az utóbbi 200 év, kórházi dezinfekciós fegyvere volt, mely a tárgyakon, felületeken a biofilm kialakulását, meglétét is akadályozta. Közepesen toxikus és irritatív.

Kérdésem: Hypo: Mit tenne a Hálózatok műszaki vezetése…?

Antibiotikumos feltöltés, zárás: Randomizált vizsgálat bizonyította, hogy a preventív „Antibiotikumos feltöltés” potenciális kockázata: a) rezisztencia kialakulása, b) a véráramba történő becsorgás miatt, az antibiotikum toxicitása is számottevő

Kanül feltöltés egyéb módon: Ethanollal feltöltés: * átlag 70 % 12-24 h benntartással (antiszeptikus hatás) Citráttal feltöltés: * 4% - 40 % benntartás az interdialítikus szakban, 4 %-nál töményebb oldat becsorgás miatti kockázatai.. 17

18

Staphylococcus epidermidis 19

A CVC-el kapcsolatos általános eljárások: Az eljárás alapja a megelőzés és a monitorozás. A/ Kanül beültetés előtt: 1. A beavatkozást végző személyzetet edukálni kell, a kanül gondozásról, és a CLABSIs vonatkozásairól. B/ Kanül beültetésekor: 1. Használj a beültetés lépéseire, körülményeire vonatkozó ellenőrzőlistát. * kézhygiene szabályai * optimális beültetési hely * minden az egyben kit alkalmazása * maximális steril izoláció a beavatkozáshoz * Chlorhexidine alapú bőrfertőtlenítő a 2 hónaposnál idősebb betegeknél 20

A CVC-el kapcsolatos általános eljárások: C/ Beültetés után: 1/ Fertőtlenítsük a kupakokat és a csatlakozókat, mielőtt megnyitjuk a kanülvéget! 2/ Távolítsuk el az alapvetően szükségtelen katétert * Értékelendő mely páciensnek van szüksége AVF helyett tartós kanülre! 3/ A tunnelizált CVC-hez felnőtt, ill. kamaszkorú beteg esetén, 5, 7 naponként, a steril kötés cseréje és chlorhexidin alapú bőrfertőtlenítővel végzett ES ellátás, (és nem tunnelizáltnál is) kétnaponta, vagy gyak- rabban, ha a fedő kötés szennyezett, nyirkos, vagy lelazult. 4/ Folyamatos CLABSI surveillance * A Centrumra jellemző CLABSI előfordulást 1000 katéter napra szá- molva riportolni, a centrumot felügyelő orvosi, ápolási vezetésnek. (Havonta) 21

A CVC-el kapcsolatos általános eljárások: 5/ Alkalmazzunk antimikrobiális kenőcsöt a HD kanül ES-hez azon néhány beteg esetében, akik: - PVP, vagy más széles hatású fertőtlenítő kenőcs alkalmazás mellett többször, vagy visszatérően staphyllo- coccus aureus véráram fertőzést szenvedtek el. D/ Felelősség / Infrastruktúra: 1/ A management és/vagy az orvosigazgató felelőssége: - Biztosítani az infekció kontroll program fenntartását és a véráram fertőzések hatékony megelőzését. - Biztosítani a személyzet megfelelő képzését az infekció megelőzését illetően. - Biztosítani a kompetens egészségügyi és kisegítő személy- zetet a folyamatos munkavégzéshez. - Biztosítani a cselekedeteiért felelős személyzetet. 22

A CVC-el kapcsolatos általános eljárások: 2/ Az infekció kontroll programot és megelőzést vezető szakembernek biztosítania kell, annak folyamatosságát, adatainak validitását és kiértékelését, a magas minőséget biztosító, evidenciákon alapuló gyakorlatot. 3/ Biztosítani kell, hogy az edukáció, és a tréning programm, a CLABSIs kontroll és a megelőzés tekintetében individualizált legyen, a személy- zet, a beteg, és a beteg hozzátartozóinak a körében egyaránt. 4/ Laboratóriumi és informatikai támogatást kell biztosítani az infekció megelőzésével, követésével foglalkozó munkatársnak. 23

A CVC-el kapcsolatos általános eljárások: II. Speciális megközelítések a véráram fertőzések megelőzésében: A. Használjunk antiseptikus, vagy antimikrobás impregnációjú kanült a felnőtt páciensek esetében! B. Alkalmazzunk chlorhexidinnel átitatott kötést, a CVC-hez ha a beteg, 2 hónaposnál idősebb! C. Alkalmazzunk antimikrobiális zárást (feltöltést) a CVC-hez! 1) Csak olyan betegnél, akinél a rutin profilaxis ellenére ismétlődő véráram fertőzések alakultak ki! 24

A CVC-el kapcsolatos általános eljárások: III. Olyan megközelítések, melyeket nem szabad fontolgatni a CLABSIs rutin prevenciójának részeként: A. Ne alkalmazzunk a beültetéshez antibiotikum profilaxist rutinszerűen! B. Rutinszerűen ne történjen kanül csere! C. Ne alkalmazzunk, rutinszerűen pozitív nyomású, mechanikus szelepű csatlakoztató elemeket, mert az jelentősen emeli a kockázatokat, és a költségeket, használatuk oktatást igényel! 25

A CVC-el kapcsolatos általános eljárások: IV. Intézkedések mérése, dokumentálása: A. Az infekciók belső riportolása! B. A véráram fertőzések aránya - A riportok, adatok összehasonlítása nemzeti felügyelet nyilvántartott adataival (OKI Nozokomiális fertőzések…) C. Külső riportok. (Magyarországon DC-k még nem, csak a KH-ak) 26

27

Kérdésem: Ápolási idő és költségek csökkenése……

Összegzés bőrfertőtlenítésre (ápolói tevékenység): Az EPINFO nemzetközi tanulmányokra hivatkozva ajánl chlorhexidines bőrfertőtlenítőt. (>0,5% clhlorhexidin 70 %-os alkohollal) A közlemény, kizárólag ezt ajánlja (3,15%). A guideline is első helyre teszi (2%-os), s ellenjavallat esetében javasol PVP-t, jodoform, vagy alkohol alapú alternatívát. - Fertőtlenítőszer gyártói vélemény szerint, ma nem a leghatékonyabb, legmodernebb hatóanyag a chlorhex-idin…. A kanülök gyártóinak ajánlása, logisztikai problémák…

Összegzés ES ellátáshoz A közlemény, és az EPINFO csak azon esetekben ajánl antibiotikus, vagy antiszeptikus kenőcs alkalmazást, ha a szokványos procedúra mellett, ismétlődő véráram fertőzés bizonyítható staphylococcus aureus-al. A CDC guideline, beültetés, és minden dialízis kezelés után, elsősorban povidon iodin kenőcs alkalmazását – vagy egyéb antiszep-tikus/antibiotikus kenőcs alkalmazását rutinszerűen javasolja, a kanül anyagát és a vonatkozó kanül gyártói javaslatot figyelembe véve.

Összegzés A saját véleményem szerint, elsősorban nem a chlorhexidin fertőtlenítőszer összetevő, hanem: *Kéz-hygiene szabályai *Megfelelő fertőtlenítőszer behatási idő *A kanül ellátás meghatározott, írott szabályozása és annak ellenőrzése *Infekció kontroll rendszer felügyelt, ellenőrzött működ-tetése *A személyzet rendszeres képzése, továbbképzése 31

Ápolói feladatok, felelősségek Hálózatunkban 6 éve működik infekció kontroll rendszer (2010 06.01-től minden intézmény számára ez kötelező is) Kiemelten figyelve a kanülökre, s a kapcsolódó infekciókra. Ápolók kézikönyvében meghatározott tevékenység a kanül és ES. ellátás, annak minden lépése.

33

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!