Az informatikai és hírközlési szakképzés jelenlegi helyzete és a fejlesztés készültségi foka (OKJ és modul rendszer helyzete, a szakmai alapozás és képzés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A FELNŐTTKÉPZÉS SAROKKÖVEI:
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Balassagyarmat, december 12. Stratégiai kérdések a magyar szakképzésben.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
1 Apertus Közalapítvány Nemzeti Fejlesztési Program
Kamarai prioritások Foglalkoztatottság növelés Képzési szükséglet meghatározása Szakképzés nemcsak oktatáspolitikai kérdés, hanem foglalkozáspolitikai,
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
A szakképzés kihívásai az új szakképzési szerkezet tükrében Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes Nemzeti Szakképzési Intézet Budapest, április.
Az FSZ képzés és az új OKJ valamint a tervezett törvénymódosítások Bánhidyné Dr. Szlovák Éva PhD. felnőttképzési igazgató .:
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A szakképzés-fejlesztés aktualitásai Az FVM KSZI feladatai, szolgáltatásai Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
DAT’2006 – Budapest, november 21. CompTrain projekt ismertetése - együttműködés a szakképzés fejlesztésében.
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
A szakképzés jelene és jövője 7. Nevelésügyi Kongresszus augusztus 27. Dr. Szenes György főtitkár.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Ágazati szakképzés változásai
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
1 FELSŐFOKÚ SZAKKÉPESÍTÉSEK AJÁNLOTT KÉPZÉSI PROGRAMJAI, ÉVI FEJLESZTÉSEK Legányi Mariann NSZFI Kutatásszervezési és fejlesztési osztály.
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Új paradigmák a FSZ képzés kereskedelmi szakmáiban Medvéné dr Szabad Katalin november 30.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Kompetencia alapú új moduláris képzés
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Szakképzési dokumentumok
Pedagógiai szakmai szolgáltatás
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
1 Csontó Béla Az új OKJ bevezetése Informatikai rendszergazda Informatikai hálózattelepítő és –üzemeltető.
Modul rendszerű oktatás bevezetésének feladatai a Kaposvár-TISZK-ben és a partneriskoláiban.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Váradi Antal szakmai főtanácsadó E-közigazgatás és ágazati programok főosztály I Informatikai Sz Szakképzési K Konferencia 2006.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZAKKÉPZÉSI STRATÉGIÁJA
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
Az Országos Képzési Jegyzék és a szakmai és vizsgakövetelmények Bruckner László.
SZAKKÉPZÉSI REFORM ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA Dr. Vartman György Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Szakképzési osztályvezető.
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
Vörös-Gubicza Zsanett MKIK fejlesztési koordinátor szeptember 06.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
MAGYAR AGRÁRKAMARA Dr. Laczkó András „A kompetencia alapú moduláris szerkezetű új agrár szakmastruktúra bevezetésének elősegítéséhez és meggyorsításához.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Szakiskolai fejlesztési program
moduláris szakképzési szerkezet
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A szakképesítés megszerzésének lehetősége
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

Az informatikai és hírközlési szakképzés jelenlegi helyzete és a fejlesztés készültségi foka (OKJ és modul rendszer helyzete, a szakmai alapozás és képzés várható változásai). Fischer Gábor oktatási és Infokomunikációs szakértő

2005. április. 5 2 Jelenlegi helyzet Specifikációk: - távközlési oktatás - informatikai képzés - postai szakképzés - iskola rendszerű oktatás - felnőtt képzés - OKJ képzések - vállalati és/vagy márkajellegű tovább képzések

2005. április. 5 3 Távközlési képzések Gyorsuló technológiai fejlődés- megmerevedett szakmastruktúra Elmaradt oktatási háttér ( pl. elavult curriculum és tananyag ) Oktatás:- elavult technológiák 1995-óta változatlan kelléktárral új generációs technológia (mobil, voip stb. ) kiesik a középoktatásból Csökkenő hallgatói létszám Csökkenő iskolai oktatóhelyek szám (7 iskola) Erősen csökkenő munkaerő-szükséglet

2005. április. 5 4 Informatikai képzések Iskolarendszeren kívüli OKJ képzések elszaporodása (felnőtt oktatás) Az ECDL- robbanás A technológiával lépéstartó oktatás- széles spektrum Képzés és foglalkoztatás kölcsönkapcsolata dillemája( szakmaazonosságok – túlképzés) Nagyszámú iskolai oktatóhely ( 35 iskola,több száz oktatóhely)

2005. április. 5 5 Postai szakképzések Nagy állami monopólium- erős oktatási bázis Erős szakmai műhelymunka Számos iskolai oktatóhely Hatásos szakmai lobby tevékenység Stabil vagy kevésbé csökkenő foglalkoztatottság a pályakezdők részére

2005. április. 5 6 Igazgatási kérdésfeltevések Szakmastruktúra megújítás vagy szakma fejlesztés? Egész vagy rész reform? Mit és hol tanítsunk (közép- és felsőfokú oktatás) Hírközlés és informatika konvergenciájának figyelembe vétele LLL, modularítás, kompetencia alapú képzés

2005. április. 5 7 Rövid és hosszútávi válaszok IHM: a meglévő 21 szakma teljes curriculum megújítása ( szvk, központi program ) gyors segítség az iskoláknak NSZI: HEFOP program a teljes szakoktatási struktúra formai és tartalmi megújítása – kiindulás a foglalkoztatás igénye, cél – korszerű struktúra korszerű módszerek, korszerű tartalom: új OKJ

2005. április. 5 8 Az IHM szakma megújító programja Cél: - korszerűsített szakmai tartalom - oktatási szemlélet és technológiai szemlélet összhangja Eredmény: 21 megújított vagy teljesen új szakmai tartalommal rendelkező foglalkozás pedagógiai programja Túl az államigazgatási és szakmai egyeztetésen, a rendelet kiadás előtt áll

2005. április. 5 9 Az IHM szakma megújító programja A program hátrányai:  Nincs összhangban a feladat és kompetencia centrikus HEFOP programmal  Hagyományos módszertanon alapuló új tartalom  Nincs összhangban a 2006-ban kihirdetett új OKJ-val  A korszerű tartalomhoz nem biztosított a korszerű tananyag  Az új OKJ életbe lépésével rövid időtartamú  Feladat: az új tartalom beillesztése az új modularizációs formába

2005. április HEFOP program a NSZI-nél CÉLJA: Az oktatás és képzés gazdasággal való kapcsolatának erősítése ( a kiindulás a FEOR volt ) Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) korszerűsítése, a szakképesítések számának csökkentése (kb. 400 szakképesítés) A szakképzés tartalmának és szerkezetének megújítása A modulrendszerű képzés fejlesztése és bevezetése (átjárhatóság és beszámíthatóság) Kompetencia alapú fejlesztés ( ki mire alkalmas)

2005. április Az NSZI által eddig elvégzett tevékenységek - Foglalkozás/munkakörelemzés - Validálás - Feladatelemzés és kompetenciaprofil- készítés - Foglalkozások/munkakörök kompetenciaprofiljainak összehasonlítása - A foglalkozási/munkaköri csoportok jellemzőinek és a szakmai követelmények összehasonlító elemzése - Modultérkép-készítés

2005. április Az NSZI tevékenysége A hatályos OKJ-ben, a Szakiskolai Fejlesztési Programban szereplő, a kamarának átadott szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek, a szakmacsoportos alapozás követelményeinek, továbbá a szakmai alapozás követelményeinek összehasonlítása a kompetenciaprofilokkal. Javaslat készítése az OKJ új struktúrájára.

2005. április Az NSZI TEVÉKENYSÉGE ÚJ SZAKMASZERKEZET KIALAKÍTÁSA A modulok, a rész-szakképesítések és a szakképesítések rendszerének fejlesztése A feladat megoldása 1 napos konferencia keretében történt október 4-én. A konferencia résztvevői a szakmacsoportos OKJ bizottságok tagjai és a szakképesítések szakértői voltak. A szakképesítések különválasztása ISCED szintek szerint A feladat megoldása 1 napos konferencia keretében történt október 11-én. A konferencia résztvevői a szakmacsoportos OKJ bizottságok tagjai és a szakképesítések szakértői voltak. Az alapszakmák, iskolai rendszerű szakképesítések meghatározása A feladat megoldása 1 napos konferencia keretében történt október 18-án. A konferencia résztvevői a szakmacsoportos OKJ bizottságok tagjai és a szakképesítések szakértői voltak. A ráépülő, felnőttképzésben megszerezhető szakképesítések meghatározása A feladat megoldása 1 napos konferencia keretében történt október 25-én. A konferencia résztvevői a szakmacsoportos OKJ bizottságok tagjai és a szakképesítések szakértői voltak.

2005. április AZ NSZI TEVÉKENYSÉGÉNEK EREDMÉNYE EGY ÚJ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉK (1/2006 OM rendelet) DOKUMENTUMOK FEJLESZTÉSE A foglalkozáscsoportok elemzése alapján modulárisan kialakított dokumentumrendszer elkészítése (képzési programmodulok, vizsgakövetelmények; eszközjegyzék) 400 iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli szakképesítésre szakmai és vizsgakövetelmények, 200 iskolai rendszerben oktatott szakképesítésre pedig programmodulok kidolgozása. Az előzetes tudás mérése, értékelése, beszámítása módszereinek kidolgozásához tanulmány készítése A beszámítás és értékelés módszereiről útmutatók összeállítása 400 szakképesítésre. j elenleg

2005. április Az Új OKJ bevezetésének határidőpontjai A Kulcsmondat (1/2006 OM ): Az iskolai rendszerű szakképzés esetében tanulót a 2006/2007. tanévben a április 1-jétől hatályos OKJ előírásai szerint a szakképzési évfolyamra beiskolázni akkor lehet, ha az ahhoz illeszkedő szakmai és vizsgakövetelmények és központi programok (felsőfokú szakképzés esetén képzési programok) kiadásra kerültek, valamint a képzés megkezdéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítottak.

2005. április. 5 16

2005. április OKJ – 2006.

2005. április EGY SZAKÉRTŐ DILLEMÁI MI HASZNOSUL EBBŐL A TÖMÉNYTELEN MUNKÁBÓL? MENNYIRE SEGÍTÍ ELŐ A PIACKÉPES SZAKTUDÁS MEGSZERZÉSÉT? NEM VÁLIK-E A TANULNIVÁGYÓ SZÁMÁRA ÁTLÁTHATATLAN ADATHALMAZZÁ AZ ÚJ OKJ? VÁLASZT AD A VÁLASZRA VÁRÓKNAK, MUNKAVÁLLALÓNAK ÉS MUNKÁLTATÓNAK, TANÁRNAK ÉS DIÁKNAK, SZÜLÖNEK ÉS GYEREKNEK?

2005. április KI AD VÁLASZT KÉRDÉSEINKRE ? Az államigazgatás? A tanügy ? Az ipar? Az Európai Unió? Az ÉLET? A VÁLASZ MIRÁNK MINDNYÁJUNKRA VÁR!

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Fischer Gábor oktatási és Infokomunikációs szakértő