Erdős Csaba – Gellérné Lukács Éva – Lukács Laura A magyar munkavállalók integrációja Svédországban, Finnországban, Dániában és Norvégiában Budapest, 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC A SAJTÓBAN ( )
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
1,,Gazdasági kihívások az egészségiparban’’ Gyártó- és Forgalmazó Cégek Vezetőinek Országos Konferenciája Az egészségbiztosítási koordináció tények és.
Jönnek a törökök?! Törökország Európai Uniós csatlakozásának kérdése a migráció szemszögéből Szerencsés Viktória – OTDK 2011 ELTE TÁTK.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐ MOBILITÁS
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Gazdasági indíttatású migráció Latin - Amerikában Karlik Andrea A Világgazdaság fejlődésének kérdései Gyak.
Migráció és nemzetközi jog
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
Munkaerő-piaci helyzetkép A munkaerőválság makrogazdasági okai
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Erdős Csaba – Gellérné Lukács Éva – Lukács Laura A magyar munkavállalók integrációja Svédországban, Finnországban, Dániában és Norvégiában Budapest, június 5.

A fejezet céljai: „Általános rész” –Az integráció fogalmának, tartalmának, hatókörének meghatározása –A közösségi munkavállalók jogainak bemutatása –Az integráció szociális dimenzióinak megvilágítása „Különös rész” –Integráció megvalósulása a célországokban –EU-s források alapján –Kérdőíves kutatás alapján

Az integráció fogalmának, tartalmának, hatókörének meghatározása Gazdasági egyensúly (általános cél)↑ Migráció (eszköz – előnyök)↑ Integráció (bevándorlás pozitív hatásainak feltétele) Az integráció célja: a bevándorlók képessé váljanak a független létezésre és önfenntartásra, ugyanakkor aktívan kivegyék a részüket az élet valamennyi területén adódó lehetőségből kulturális önazonosságuk megőrzése mellett

Az integrációt akadályozó tényezők Megfelelő nyelvtudás hiánya Iskolázottsági hiányosságok Vizsgák és diplomák elismerése Munkanélküliség A bevándorló fogadtatása Az integrációs politika fő hangsúlyai Oktatás és nyelvtudás elősegítése. Munkaerő-piaci integráció. Megfelelő lakhatás biztosítása. Egészségügyi és szociális ellátásokhoz való hozzáférés. A sokféleség és a különbözőség tisztelete, közös tevékenységek, az egyenlő bánásmód elérése felé haladás. „holisztikus integrációs politika”

A közösségi munkavállalók jogai Az EKSz. 39. Cikke: (1) A Közösségen belül biztosítani kell a munkavállalók szabad mozgását. (2) A munkavállalók szabad mozgása magában foglalja az állampolgárság alapján történő minden megkülönböztetés megszüntetését a tagállamok munkavállalói között a foglalkoztatás, a javadalmazás, valamint egyéb munka- és foglalkoztatási feltételek tekintetében. […] Az EKSz. 12. Cikkének konkretizálása Vertikális és horizontális közvetlen hatály

A közösségi munkavállalók jogai – szociális dimenzió A 1612/68/EGK rendelet 7. Cikke (2) [A közösségi munkavállaló] a hazai munkavállalókkal azonos szociális- és adókedvezményeket élvez. „a szociális előny koncepciója minden olyan előnyre vonatkozik, amelyet a nemzeti munkavállalók státusukkal összefüggésben kaphatnak meg, vagy azáltal a tény által válnak rá jogosulttá, hogy a tagállam területén élnek” (Meints-eset) „a szociális- és adókedvezmények körét úgy kell meghatározni, hogy az minden kedvezményt magába foglaljon, ne csak azokat, amelyek a munkaviszonnyal vannak összefüggésben” (Fiorini- eset) Szakképzéshez hozzáférés, szakszervezeti jogok, lakáshoz jutás Közvetlen hatály

Integráció Dániában, Finnországban és Svédországban EU-s források: Norvégia „kimarad” –Bizottság szakértői hálózata Jelentés a munkaerő szabad áramlásáról –Egyenlő bánásmód –Munkafeltételek –Szociális kedvezmények –Adókedvezmények Nemzetei jelentés a szociális védelmi és beágyazódási stratégiáról –Status quo –Célok –Cselekvések Összehasonlító módszer (előnyök-nehézségek)

DániaFinnországSvédország Egyenlő bánásmód Egységes Egyenlő Bánásmód Bizottság Bűncselekmény a munkahelyi diszkrimináció Alig értelmezhető a diszkrimináció a piac vastörvénye miatt Különböző elnevezésű, de minden esetben törvényi szintű jogszabályok Munkafeltételek Alacsony bérek, rossz munkakörülmények munkafeltételek Új tagállamokból érkezőkkel kapcsolatos ügyek nincsenek Nincs nemzeti szabályozás 1612/68/EGK rend. miatt Szociális kedvezmények Álláskereső csak a hazatéréshez kap támogatást Utómegfigyelés külföldi megbetegedés esetén 2 alternatív feltétel: Munkavállaló / szoc. gond. tv. hatálya alá tartozik Négyhónapos szabály A tartózkodás első 3 hónapja után a svédekkel egyező bánásmód AdókedvezményekTúl eltérő adatok az összehasonlításhoz Jelentés a munkaerő szabad áramlásáról

DániaFinnországSvédország Status quo Bűnözés Migránsok számának jelentős növekedése Migrációs hullám A migránsok foglalkoztatottsága növekszik CélokA kirekesztés csökkentése Cselekvések  Nők programja  Munkahelyet az új dánoknak  Mindenkit aktiválni  Család – központban a munka  Többnyelvű szolgáltatások  Tolmácsok a munkaügyi központokban  Állásgarancia  Step in-állások  Svédek a migránsokért Nemzeti jelentés a szociális védelmi és beágyazódási stratégiáról

Szerzett-e barátokat?FrekvenciaFrekvencia % Igen, de főként magyarokat8420,9% Igen, de főként más bevándorlókat287% Igen, arányosan helyieket és másokat25463,2% Nem nagyon338,2% Teljesen kirekesztve érzem magamat30,75% Összesen402100% Integráció sikeressége a kérdőíves felmérés alapján a magyar munkavállalók körében

Tudott-e integrálódni?FrekvenciaFrekvencia % Inkább a munka miatt jöttem5514,6% Nem sokat tettem az integrációmért195% Próbálkoztam, de nem sikerült61,6% A munkahelyemen szervezték a "barátkozást" ez sikeres volt 349% Itt nagyon befogadóak az emberek12031,8% Egy szintig befogadtak, de itt is megvannak a maguk klikkjei 14337,9% Összesen377100% Integráció sikeressége a kérdőíves felmérés alapján a magyar munkavállalók körében

Kért valamilyen szociális ellátást?FrekvenciaFrekvencia % Családommal jöttem, ezért családi ellátásokat 8121,6% Munkanélküli ellátást kellett kérnem184,8% Egyszer átmeneti segélyt is kértem143,7% Sokat betegeskedtem, jártam az orvoshoz és a kórházba 113% Egyéb ellátást is kértem82,1% Egyelőre semmit24365% Összesen375100% Integráció sikeressége a kérdőíves felmérés alapján a magyar munkavállalók körében

Integráció sikeressége a kérdőíves felmérés alapján a magyar munkavállalók körében

Záró gondolatok sikeres az északi országok integrációs politikája, hiszen: –kielégíti a közösségi szabályozás követelményeit, –teljesíti, sőt néhány ponton túl is teljesíti az uniós programok kívánalmait, –a migránsok alapvetően jól érzik magukat, tehát –megfelel az integráció általános értelemben vett céljának (a bevándorlók képessé váljanak a független létezésre és önfenntartásra, ugyanakkor aktívan kivegyék a részüket az élet valamennyi területén adódó lehetőségből kulturális önazonosságuk megőrzése mellett)