Pedagógiai Értékelési Konferencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
A tanári munka értékelése
„Ezt egy életen át kell játszani”
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Fejlesztő célú szaktanácsadás
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Mitől működik? Az optimális tanóra modellje A STEP 21 tanóra-diagnosztikai modell Szakmai információs nap a tanítási gyakorlatokról TÁMOP – 08/1/B
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Projektzáró konferencia Balatonszentgyörgy TÁMOP „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” „Álmodtam.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
A STEP 21 tanóra-diagnosztikai modell Mentális iránytű a közoktatásban TÁMOP /1/B Pécs,
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
szerepek és kompetenciák
A STEP 21 tanóra-diagnosztikai modell
Pedagógia és andragógia
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Keretrendszer az egész napos iskola nevelési-oktatási programjának fejlesztéséhez.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Gyermekvilág régen és ma
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A PROTOKOLLOK SZEREPE A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN (TÁMOP B) Szitó Imre fejlesztéskoordinátor, főmunkatárs EDUCATIO.
A szaktanácsadó segítő szerepe
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Pedagógus értékelési rendszer
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Önfejlesztés és horizontális tanulás
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged

A tanórai pedagógusteljesítmény diagnosztikus modellje Monoriné Papp Sarolta monori@mail.datanet.hu 06/20 978-17-03

A kutatás támogatója Oktatásért Közalapítvány (Oktatást segítő közpolitikai tudományos kutatások támogatása)

A kutatás célja A pedagógus tanórai teljesítményének illetve magatartásának feltárására, a fejlesztő beavatkozási pontok kijelölésére alkalmas indikátorrendszer kidolgozása a STEP 21 modell segítségével

Szakértői rendszer -(kritériumfa) fejlesztése „a jól megválasztott indikátorok ereje abban rejlik, hogy a figyelmet a döntő kérdésekre irányítják” Oktatás és képzés 2010 (Education at a Glance)

Iskolán kívülről adódó kritériumok Társadalmilag releváns teljesítmény-értékelési kritériumok Arról szólnak, hogy összességében, akár laikusként is - milyennek tartjuk (a pedagógust, az iskolát stb.) Szakmailag releváns teljesítmény-ellenőrzési kritériumok Arról szólnak, hogy a szakma szabályai szerint mit és hogyan kellene csinálnia (pedagógusnak, iskolának stb.)

Iskolán belülről adódó kritériumok Iskolai szinten releváns teljesítménymutatók (Arról szólnak, hogy ténylegesen mit kell az adott iskolának/ az adott iskolában csinálnia egy pedagógusnak – azaz, hogy mit tekintenek az adott iskolában PP-azonosnak) Pedagógus-szinten releváns teljesítmény-indikátorok (Arról szólnak, hogy ténylegesen mit tesz az adott pedagógus – azaz hogy tulajdonképpen mi (hogyan, milyen eredménnyel stb.) történik a konkrét tanítási folyamatban.)

Példa a hatékonyság felbontására

2. Tesztelés - előkutatás Pedagógusok tanórai megfigyelése

Az indikátorrendszer tisztításának szempontjai Logikai szint megfelelősége Fogalmi megfelelőség Tartalmi lefedettség Sorrendiség Hézagmentesség

Reflektivitás: itt tanórai reflektivitás Reflektivitás: itt tanórai reflektivitás. A reflektivitásnak alapvetően két irányát különböztethetjük meg: a tanulók, a tanulócsoport történéseire, illetve a tanár saját személyére és tevékenységére irányuló reflexiókat. (Szivák Judit: A kezdő pedagógus. Iskolakultúra 1999. 4. szám, 3-13.) Tovább pontosítva: itt a reflexió a tanulási folyamatban kulcsszerepet játszó tanulótól-tanulóról jövő jelzések, visszajelzések tanári érzékelését-észlelését-fogadását és tudatos kérését jelenti. A reflektivitás fogalomkörébe tartozó további elemek más (ezekkel összefüggő ) szakmai követelményekben jelennek meg. Ez a felfogásmód nincs ellentmondásban a reflektív pedagógia fogalomkörével, mindössze a tényezők elméleti-logikai szerveződése tér el a STEP 21 modell belső struktúrájának megfelelően. Az egyes szakmai követelmények (kritériumok) a tanulási folyamatot befolyásoló minőségükben értendők: a tanulási folyamat sikerességét befolyásoló objektív tanulói szükségletek felismerése; a tanulási folyamat sikerességét befolyásoló aktuális tanulói viszonyulások észlelése stb.

Folytatás: akciókutatás – informatikai támogatással A pedagógusokban élő konceptuális keretek újraalkotásától az indikátorrendszer és a hozzátartozó eljárások többszörös korrekcióján át egy érvényes, szélesebb körben alkalmazható, megbízható diagnosztikai eszközcsomag létrehozásáig

A tanórai pedagógusteljesítmény diagnosztikus modellje Monoriné Papp Sarolta monori@mail.datanet.hu 06/20 978-17-03