Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj 2011. október 12. Domokos László előadása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

1 Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben a fenntartó önkormányzat szemszögéből Országos Gyermekvédelmi Konferencia május 12. Csókay László Főpolgármesteri.
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének- támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Dr. Jókay Károly IGE Tanácsadó Kft. Ha az önkormányzat nem fizet! (az önkormányzati adósságrendezési törvény tapasztalatai, )
A környezetvédelem intézményrendszere
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
Belügyminisztérium Belügyminisztérium dr. Bitay Márton Önkormányzati Stratégiai Főosztályvezető Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX.
A kontrollok szerepének felértékelődése a közszférában Domokos László Az Állami Számvevőszék elnökének előadása Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
Szabálysértési méltányossági kérelem
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Távmunka a területfejlesztésben
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Hack Péter: Parlamenti reformjavaslatok Átlátható kampányfinanszírozást! Műhelykonferencia Budapest, április 2 9.
Átláthatóság és közbeszerzések 1. Közbeszerzések Tanácsának vizsgálata dr. Tausz Péter Budapest, április 15.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Az államhatalom gyakorlásáról” szóló, 1. főtörvény.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Az államháztartásról szóló törvény
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Szinay Attila Mezőkövesd, január 28.
Állam és az önkormányzatok feladatmegosztása, tervezett változások Gödöllő, június 24.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A magyarországi önkormányzatok átláthatósága és korrupciós kockázatai
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában
Közbeszerzési szabályok változása és
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj október 12. Domokos László előadása

Az ÁSZ jogállása Az ÁSZ jogállását, hatáskörét és feladatait az Alaptörvény és az Állami Számvevőszékről szóló, évi LXVI. törvény határozza meg. Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve. Általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és az állami és önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás ellenőrzését.

Az ÁSZ egy hivatal Az ÁSZ az ellenőrzési tapasztalatain alapuló megállapításaival, javaslataival, tanácsaival segíti az Országgyűlést, az ellenőrzött szervezetek munkáját és a jól irányított állam működését. A törvény a hivatali típusú számvevőszék modelljét fogadja el, tehát az ÁSZ kötelező érvényű határozatot, ítéletet nem hoz.

Az ÁSZ nem hatóság vagy bíróság Az ÁSZ az ellenőrzés során felmerülő bűncselekmény gyanúja esetén megállapításait az illetékes hatósággal haladéktalanul közli. Mivel az ÁSZ nem hoz ítéletet, így az Állami Számvevőszék jelentései, az abban foglalt megállapításai, következtetései bíróság vagy más hatóság előtt nem támadhatóak meg.

Miképp hasznosul a számvevőszéki munka? 1.Az ellenőrzött intézkedést hoz az ÁSZ jelentésének nyomán. 2.Az ÁSZ-jelentés ajánlásai beépülnek a törvényekbe, a jogszabályokba. 3.Az ellenőrzött gazdálkodása és működése megváltozik az ajánlások alapján. 4.A törvényalkotó felhasználja az ÁSZ jelentését és ajánlásait. 5.Az Állami Számvevőszék büntetőfeljelentést tesz a jelentés nyomán. 6.Az állampolgárok tájékoztatást kapnak az állampénzügyek és az államháztartás működéséről, az általuk befizetett adóforintok felhasználásáról, ami fontos feltétele a demokratikus berendezkedés stabilitásának és hatékony működésének.

Jogi intézkedés követi a jelentést Példák A sukorói ingatlancsere: az ÁSZ írta le először a földcsere ügylet aránytalanságát, és a Számvevőszék jelentését felhasználták a nyomozás során. A Moszkvai Kereskedelmi Székház ügyét az ÁSZ tárta fel, erre alapozva indultak meg az eljárások. Ajka ellenőrzése nyomán a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult az ÁSZ, aminek folyományaként a városnak 1 millió forintot kellett fizetnie.

A jelentés ajánlásai beépülnek a törvényekbe, a jogszabályokba Példa Az ÁSZ javaslatai maradéktalanul beépültek a 2011 szeptemberében elfogadott új katasztrófavédelmi törvénybe Következmények: egységes fogalomhasználat, összefésült ágazati szabályok, felülvizsgálat hatáskörök, katasztrófavédelmi célelőirányzat és bírság

Megváltozik az ellenőrzött gazdálkodása és működése Példák A TV-székház kedvezőtlen szerződéseit az ÁSZ javaslatait is figyelembe véve módosítják, a TV-székházat a tervek szerint visszavásárolják. A Zala Megyei Önkormányzat elfogadta az ÁSZ ellenőrzése kapcsán készült cselekvési tervét, amelynek célja a megye anyagi helyzetének rendezése. „Legjobb gyakorlatok” szemináriumsorozat a követendő példák összegyűjtésével és megosztásával segíti elő a legjobb gazdálkodási modellek elterjedését.

Az ÁSZ-jelentést felhasználja a törvényalkotó Példa A sarkalatos törvények előkészítésével kapcsolatban „Átláthatóság és elszámoltathatóság a sarkalatos törvényekben” konferenciasorozatot rendezünk. A konferenciasorozat első rendezvénye költségvetésről és a Költségvetési Tanácsról szólt. A második a pártok gazdálkodásáról és a kampány finanszírozásáról, a harmadik a vagyonról.

Az ÁSZ büntetőfeljelentést tesz A nemzeti LEADER központ és Közraktárak Projekt PPP (CET) konstrukcióban történő megvalósítása kapcsán feljelentés. Az ÁSZ évente jelezte az állami vagyonleltárral kapcsolatos hiányosságokat, és felhívta az ügyészség figyelmét is erre, az ügyészség ezt feljelentésnek vette. Az Everest rendszert leállították, a régi rendszerre álltak vissza.

Az állampolgárok tájékoztatást kapnak adóforintjaik felhasználásáról Februárban hírportált indítottunk. Napi 2-3 hírt adunk ki.

Új törvény, új időszámítás A jelentéseinek jobb hasznosulása érdekében a törvényalkotó 2011-ben többletjogosítványokat adott a Számvevőszéknek. A 1989-es törvényből épp azok a garanciális elemek hiányoztak. Az ellenőrzöttek jogi következmények nélkül tagadhatták meg az együttműködést, hagyhatták figyelmen kívül a jelentésekben megfogalmazott javaslatokat. Az új törvény elfogadása új időszámítás kezdetét jelenti: konkrét cselekvést előíró rendelkezések, szoros határidők.