1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Magyar Export-Import Bank Rt.
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
IV. Energy Summit Konferencia.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Villamos energia termelés
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
1 Dr. Járosi Márton: ENERGIAPOLITIKA november 13. Energetika és Társadalom Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium energiapolitikai kurzus.
Miért drága (?) a villany Magyarországon?
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
A hazai energetika fejlődésének társadalmi, gazdasági feltételei, jövőképe Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Erőmű Fórum, Velence, október 7.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Energiapolitikánk gazdasági meghatározottságai” Dr. Hegedűs Miklós ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Fenntartható társadalom, fenntartható.
A kormányzati munka minősége és számon- kérhetősége – az energiaszektor mint politikai mumus dr. Matos Zoltán XI. Vezérigazgató Találkozó április.
„Hidat építünk” az energetikai tanácsadók szerepe Magyarországon
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
12. témakör Gazdasági kérdések 2.: Tulajdon, árak, liberalizáció.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
Új tendenciák és kihívások a vasúti szállítmányozó és logisztikai szolgáltató vállalatok piacán.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Az intermodális logisztikai szolgáltatások fejlesztési programja Szűcs Lajos főosztályvezető Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Stratégiai.
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Energia konferencia Székesfehérvár 2008 Dr. Tiborcz Péter Fejér Megyei Önkormányzat alelnök.
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE Dr. Magyari Dániel Budapest 2011 MÁRCIUS.
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Az ENIN Környezetipari Klaszter bemutatása Lenkey Péter innovációs igazgató Észak-Magyarországi Gyáriparosok Szövetsége.
AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
Piacnyitás az energiaszektorban
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Előadás másolata:

1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont

2 ELŐADÁS Néhány nemzetközi fejlemény Hazai körkép Alapelvek egy energiapolitikához Az energiapolitika legfontosabb fejezetei

3 TRENDEK - 1 EU: a világ legnagyobb integrált villamos- energia rendszere és piaca Tüzelőanyag-import függés – diverzifikáció: megújuló és nukleáris is USA: érett gáz piac, vegyes tapasztalatok a villamos energia piacokkal Gáz: cseppfolyós földgáz versenyképessé válásával globális földgáz piac alakul ki Környezet / energiaszektor kölcsönhatása döntő tényezővé vált

4 REGIONÁLIS EU VILLAMOS- ENERGIA PIACOK

5 USA ÁRAMPIACOK

6 GÁZ VILÁGPIAC

7 ÉS MÁR A SZÉNDIOXID IS PIACON VAN …

8 TRENDEK - 2 Magánbefektetések térnyerése Egyre inkább privatizált/liberalizált környezetben működő szektor Jelentős befektetési igények a növekvő energiafogyasztási igények miatt Hosszú távú ellátás biztonság a magánbefektetéseken múlik Feltétel: stabil, transzparens szabályozás, költségeket tükröző árak

9 ELŐADÁS Néhány nemzetközi fejlemény Hazai körkép Alapelvek egy energiapolitikához Az energiapolitika legfontosabb fejezetei

10 Két konzisztens rendszer között vagyunk Piacnyitás: fontos részeredmények Harc a (regionális) magánbefektetők és az állami tulajdonú bennfentes vállalatok között Szegmentált piacok eltérő piaci szabályokkal A JELEN

11 A JELEN

12 ELŐADÁS Néhány nemzetközi fejlemény Hazai körkép Alapelvek egy energiapolitikához Az energiapolitika legfontosabb fejezetei

13 DILEMMÁK Verseny és állam viszonya Privatizáció / államosítás? Energetikai vállalatok vagy energia fogyasztók? Van / lehet nekünk ‘nemzeti bajnokunk’ (MOL, MVM)?

14 CÉL A piaci verseny erőire építő, gazdasági és környezetvédelmi szempontból is hosszú távon fenntartható, biztonságos, méltányos áron elérhető energetikai szolgáltatások biztosítása

15 ALAPELVEK - 1 A hatékony verseny és az egyenlő piaci feltételek megteremtése az energetikai termékek piacain (villamos és gáz energia, távhő) A mai ellentmondásokkal terhelt piaci versenyfeltételek módosítása, továbbfejlesztése a gazdasági versenyképesség erősítése céljából Erős, önálló, kompetens és átlátható állami szabályozás a megmaradó monopóliumok esetén a lehetőségekhez képest egyenlő elbánást biztosító verseny megteremtése céljából, valamint egyes szociálpolitikai célok megvalósítása érdekében

16 ALAPELVEK - 2 A fenti célokkal összeegyeztethető energetikai árpolitika Az állam tulajdonosi szerepvállalása a stratégiai jelentőségű energetikai infrastruktúrában Az elsődleges energiahordozók tekintetében meglévő egyoldalú importfüggés mérséklése, az energia külkereskedelem infrastruktúrális feltételeinek bővítése Regionális energiapiaci integráció elősegítése

17 1. ENERGETIKAI INFRASTRUKTÚRA Regionális energia tranzit és kereskedelem központi tényezőjévé válhatunk Minden szomszédos országgal megfelelő kapacitású nagynyomású gázvezeték- illetve nagyfeszültségű villamos vezeték összeköttetés Döntően magán finanszírozás EU források

18 TERVEZETT GÁZSZÁLLÍTÁSI ÚTVONALAK

19 2. VERSENY ÉLÉNKÍTÉSE Villany: kettős piac megszüntetése beszerzési és értékesítési kötöttségek oldása regionális piaci integráció Gáz: Vezeték és tároló fejlesztés Nagykereskedelem és infrastruktúra cég tulajdonosi szétválasztása (EoN- MOL)

20 3. ERŐS ÉS HATÉKONY ÁLLAMI SZABÁLYOZÁS Versenyszabályozás – GVH Szektor szabályozás – PSZÁF után? Függetlenség, összevont közszolgáltatási bizottság vagy szektor szabályozó? Árhatósági jogkör Árszabályozás / támogatási rendszerek? Az érintett állami szereplők kaotikus együttműködésén változtatni Magyar Energia Hivatal, az MVM Rt., a MAVIR Rt., a GKM, a PM, az ÁPV Rt. és a GVH