Ágazati és vállalati érdekérvényesítés az Európai Unióban Érdekérvényesítési modellek és az érdekképviselet szabályozása 2005. November 17. Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

Etikai Kódex.
A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
Az Európai Parlament szerepe az érdekérvényesítésben Herczog Edit képviselő, Európai Parlament Budapest, november 17.
Lobbizás az egészségügyben
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
Visegrádi Közüzemi - Közszolgáltatói Szakmai Konferencia november 21.
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
Európai Üzemi Tanács Konferencia Magyar szerepvállalás a Schneider Electric Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
A stratégiai tervezés történeti háttere
Az Európai Unió intézményrendszere
Az EU struktúrája Ihász Ferenc PhD.. Az Európai Unió sajátos és összetett jogalkotási, közösségi döntéshozatali rendszerének három legfontosabb intézménye:
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
Budapest, február 17. Ritkák, de nem kevesek - avagy sok ritka sokra megy,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’ XIV. Országos.
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
KÖLTSÉGVETÉS 2006 FEJLESZTŐ ÁLLAM JÖVŐKÉPES ORSZÁG Európai Ügyekért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala november 3.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Strukturális és Kohéziós Alapok
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Civil érdekérvényesítés az Európai Unióban © Dr. Kégler Ádám, 2009 Minden jog fenntartva!
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
PARP Planning and Review Process Busa Krisztián őrgy. Honvédelmi Minisztérium.
Bemutatkozik a Premier Kommunikációs Iroda A kommunikáció világában minden nap egy új Premier!
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
A MAGYAR ÜVEGIPARI SZÖVETSÉG PROGRAMTERVE 2008/2009 Magyar Üvegipari Szövetség Közgyűlés 2008.Május 13. Holiday-Inn Budaőrs Hotel.
Európai vállalkozók, Európai vállalkozások Dr. Szente Kálmán.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Előadás másolata:

Ágazati és vállalati érdekérvényesítés az Európai Unióban Érdekérvényesítési modellek és az érdekképviselet szabályozása November 17. Budapest

A meghatározó kérdések „Mi ez az egész?” Miért van rá szükség? Kinek és mikor van rá szüksége? Hol van szükség érdekérvényesítésre? Kik az érdekérvényesítés szereplői? Hogyan kell eredményesen érdeket érvényesíteni Brüsszelben és melyek a feltételei?

Az európai érdekképviseleti tevékenység 4 „klasszikus kategória”: –Szolgáltatási funkciók: specifikus – gyakran kizárólagos – szolgáltatások nyújtása az Ügyfél, vagy a tagszervezet számára (pl. információk szerzése, továbbítása) –Lobbi funkciók: a döntés-előkészítés és a döntéshozatal eljárások befolyásolása „kívülről” (pl. konzultációk Bizottsági tisztviselőkkel, vagy részvétel meghallgatásokon) –Döntéshozatali funkciók: a döntések befolyásolása „belülről” (pl. részvétel a bizottsági szakértő munkacsoportok munkájában, projektek értékelése) –Végrehajtási funkciók: részvétel a „policy” végrehajtásában (pl. program-végrehajtási funkciók átvétele a Bizottságtól)

A tevékenység Szolgáltatási és érdekképviseleti funkciók: –Jelenlét Brüsszelben –Monitoring –Early warning Piacszabályozás Trendek (policy, jogalkotás) –Álláspontok, pozíciós papírok –Meghallgatások –Formális és informális konzultációk –Kommunikációs csatornák –Rendezvények, események – reputation management –Sajtó – media profiling –A hazai és a brüsszeli kommunikáció összehangolása

Miért van rá szükség? Érintett piacok: tagállami, közösségi, Európai Unión kívüli Multiplikálódó és összetettebb gazdaság- környezeti sajátosságok Új és... –... még több információ –... nagyobb „pálya” –... többszintű szabályrendszer –... összetettebb viszonyrendszer –... nagyságrenddel több szereplő –... nagyobb tétek Bővülő közösségi szintű szerep, szűkülő nemzeti mozgástér

Kinek és mikor van rá szüksége? A vállalat mérete, ereje Az „Új és még több...” esetek száma és hatása a vállalati célokra Kicsi / elenyésző Tipikus példa: Magyar nagyvállalat, vagy leányvállalat erős sajátosságokkal Tipikus példa: Középvállalat Jellemző önálló akcióterület Társulás jelleg (iparági szövetségek) Kiegészítő tevékenységként Nagy / fontos Tipikus példa: Hazai leányvállalat, erős „KKE divízió” jelleggel

Az érdekérvényesítés területei A hosszú távú érdekérvényesítés: a játékszabályok meghatározása –Policy EU politikák mind a szabályozás (pl. egységes piaci irányelvek, Lisszabon), mind a források (pl. költségvetés, kohéziós politika) területén –Szabályozás Különböző szintű jogszabályok (regulation, directive, recommendation, communication) –Forrásokhoz történő jutás Strukturális politikák – kohéziós politika A fővárosok és Brüsszel egymáshoz viszonyított aránya Azonnali érdekérvényesítés: mozgástér a hatályos játékszabályokon belül

Az érdekérvényesítési modell 1/2 Rövid távú érdekérvényesítés (és fókusza) Hosszú távú érdekérvényesítés (és fókusza) EU politika (-ák) € § Az ágazat/vállalat döntése: az erőforrás- és figyelemmegosztás -hosszú és rövidtáv, ill. -forrás- és szabályozásközpontú érdekérvényesítés közt

Az érdekérvényesítési modell 2/2 Az uniós politika készenléti foka A gazdasági környezet meghatározásának szakaszai Kezdemé- nyezés A politika elfogadása Javaslattétel EU szinten A (jog)szabályok elfogadása (pol.) EU operatív terület (kidolgozás, működtetés, kidolgozás, működtetés,...) EU politikai döntéshozatali terület (megvitatás, elfogadás, megvitatás, elfogadás,...) A (jog)szabály működtetése, felkészülés felülvizsgálathoz Uniós politikai vita* Uniós operatív vita* Nemzeti implementáció 1 – 2 év Nemzeti implementációs sáv (nemzeti mozgástér) x év alkalm. x év előkész. *Megj: a politikai és operatív előkészítés többciklusos, politikai döntéssel zárul.

A szereplők Európai Bizottság - tisztviselők Európai Parlament – képviselők, asszisztensek, titkárság Kb érdekcsoport – 2 kategória: Non-profit szervezetek és gazdasági vállalkozások –Kb lobbista –500 európai és nemzetközi iparági szövetség és NGO (kb nemzeti iparági szövetséget tömörítve) –50 regionális, tartományi, stb. képviselet –200 vállalat közvetlen képviselete –100 konzultáns cég/ügynökség (PR/PA) –100 jogi iroda Eu mandátummal rendelkező egyéb szervezetek (pl. ERG) Brüsszeli média képviselői A Tanács - tagállamok?

A tevékenység feltételei A feltételek hiánya – természetesség, vagy a legitimáció kérdése? A demokrácia és az Európai Unió alapelvei –A partnerség alapelve –A konzultáció alapelve –Az átláthatóság alapelve –A nyitottság alapelve Regisztráció/Akkreditáció –Európai Bizottság PAP – EPACA SEAP NGO Directory/CONECS –Európai Parlament Akkreditáció – lobbilista

A tevékenység feltételei Az etikai és magatartási kódexek –Európai Parlament: az EP Eljárási Szabályainak 10 pontos magatartási kódexe –Bizottság: PAP kódex –Alapelvek: Tisztesség és integritás Átláthatóság és nyitottság Pontos, hiteles és tisztességes információ- és adatszolgáltatás és kérés A bizalmasság kérdése Az érdekellentétek elkerülése Volt EU tisztviselők alkalmazása Ajándékozás A szankcionálhatóság kérdése (figyelmeztetés/kizárás)

PA/PR szakma brüsszeli szövetségei Public Affairs Practionnaires (PAP) European Public Affairs Consultancies Association (EPACA) (1993/2005)– vállalati tagság/szakmai szövetség (TA) –Döntőbizottság a „nem-megfelelésről” SEAP (1997) – egyéni tagság NGO Platform: EU Civil Society Contact Group Új kezdeményezések –AALEP (Association of Accredited Lobbyists to the European Parliament) A reprezentativitás kérdése

Szabályozás Ön- vagy kötelező szabályozás? Kötelező akkreditáció? Kötelező jelentéstétel – US/Kanada gyakorlat? Költségvetés (60-90 mEUR/év?) A szabályozás szükségességével kapcsolatos konszenzus hiánya –Addicionális terhek – negatív hatás a kis cégekre + új csatlakozókra A különböző tagországi és 3. országbeli gyakorlatok eltérése Az NGO-k szerepe (Friends of Earth, Greenpeace stb.)

A tranaszparencia kezdeményezés Előzmények: –CEO levél október (260 NGO) és május –Barroso bizottság egyik stratégiai alapelve az átláthatóság biztosítása –Az állampolgárok és Brüsszel közötti gyanakvás megszüntetése és a szakadék megszüntetése – az Alkotmány elutasítása Átláthatóság – bizalom, hatékonyság, korrupció Pénzügyi beszámoltathatóság – 80 milliárd EUR –Mezőgazdasági kifizetések –Strukturális Alapok Az EU források kedvezményezettjeivel kapcsolatos információk hozzáférhetősége Vagyonbevallások teljessége (EP)

A transzparencia kezdeményezés Az átláthatóság és beszámoltathatóság növelése –Az EU pénzek felhasználásának átláthatóbbá tétele –A mezőgazdasági kifizetések átláthatósága –A lobbitevékenység szabályozása Az önszabályozás elégtelensége A szankcionálhatóság hiánya Az NGO-k szerepe: –Bizottság: fejlődő országoknak juttatott kb. 2 milliárd EUR NGO-k keresztül, de átláthatatlanul május: Bizottsági vita november: Bizottsági Kommunikáció Zöld Könyv - konzultáció esetleges szabályozási javaslatok