Orális antidiabetikus terápia Dr. Fövényi József

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Perioperatív vérveszteség
Advertisements

ladagab.uw.hu.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
A depresszió korszerű kezelése
Az intermedier anyagcsere alapjai 7.
Cukorbetegség.
A gyógyszerész szerepe a cukorbeteg gondozásban
Orális antidiabetikus terápia Dr. Fövényi József
A BSF (Body Shape Forming) - Program
Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke
A CUKORBETEGSÉG.
A szénhidrátanyagcsere gyógyszerei
A köszvény Arthritis urica.
Hallgatóknak előadás vázlat Dr Jármay Katalin PhD főiskolai tanár
A cukorbetegség dr. Bierer Gábor.
A vizeletürítés gyógyszertana
Inzulinkezelés 1-es és 2-es típusú diabetesben Dr. Fövényi József
Hipertónia diabetesben június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A 2-ES TÍPUSÚ DM: TERÁPIA ÉS GONDOZÁS
Orális antidiabeticumok a napi gyakorlatban
A ghrelin kardiovaszkuláris hatásainak vizsgálata
A hypertonia és kezelése krónikus veseelégtelenségben
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
Miért indokolt a cukorbetegek vesefunkcióját rendszeresen ellenőrizni?
Metformin veseelégtelenségben?
Vese- és kardiovaszkuláris védelem diabetes mellitusban
eredményei A diabetes mellitus kezelésének újabb Tölgyesi Katalin
Krónikus vesebetegséggel szövődött diabetes kezelése
Az anaemia szerepe és jelentősége a betegségek progressziójában
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
Zsírsavak szintézise: bevezető
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Az intermedier anyagcsere alapjai 10.
Az intermedier anyagcsere alapjai 9.
Az intermedier anyagcsere alapjai 8.
Az intermedier anyagcsere alapjai 2.
Az intermedier anyagcsere alapjai 5.
Hasnyálmirigy.
Diabetes mellitus Felhasznált irodalom: Diabetes mellitus – A gyógyszerészi gondozás alapelvei, Galenus Kiadó 2005.
Analóg inzulinokkal szerzett tapasztalataink
Részlegvezető: Dr. Kovács András
THALIDOMID SZEREPE MYELOMA MULTIPLEX KEZELÉSÉBEN
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
A 2-es típusú diabetes mellitus kezelési stratégiája az új orális antidiabetikus gyógyszerek megjelenésének tükrében dr. Bandur Szilvia, dr. Szépkúti Sándor.
A DDP-4 gátlás és az egyéb orális terápiák
NovoMix 30 – A KORSZERŰ INZULIN TERÁPIA 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN
Új távlatok a 2-es típusú diabetes terápiában a kardiológus szemével
Diabetes mellitus (cukorbetegség)
Miért használja annyi idős egyén helytelenül a gyógyszereket
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
Diabetes mellitus (aetiológia, epidemiológia, formái, tünettana)‏ Somogyi Anikó dr. Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika, Budapest 2008 Budapest.
Diabetes mellitus (Cukorbetegség, cukorbaj)
A szervezet energiaforgalma
A cukorbetegség.
A szervezet energiaforgalma
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
Újdonságok a haematológiában Dr. Kovács Gábor Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Vasanyagcsere A vasanyagcsere szabályozásában.
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
Inzulin rezisztencia és metabolikus (kardiometabolikus) szindróma Timár Júlia 2016
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Az elhízás prevenciója és szövődményei
A szervezet energiaforgalma
„Édes élet”.
Előadás másolata:

Orális antidiabetikus terápia Dr. Fövényi József

Cukorbetegek kezelésének alapelve 1. diéta 2. fizikai aktivitás 3. antidiabetikus kezelés - oralis antidiabetikumok (2-es típusnál) - inzulin

Kockázati szintek Tehát a vércukrot étkezések előtt 4-6, étkezések után 6-9 mmol/l között szükséges tartani

2-es típusú diabetesesek kezelési stratégiája Étrend és életmód változtatás sikeres sikertelen túlsúlyos beteg normális testsúlyú beteg sulfanilurea/glinid + metformin (+ akarboz) + rosiglitazon metformin (+ akarboz) + sulfanilurea/glinid + rosiglitazon sikeres sikertelen + inzulin (bedtime kombinációban: rosiglitazon leáll) sikeres sikertelen Inzulin monoterápia (esetenként metforminnal, vagy akarbozzal kombinálva)

Az oralis antidiabetikus kezelés lehetőségei Biguanid-készítmények Szulfanilurea-készítmények Glinidek Alfa-glukozidáz-gátló szerek Glitazonok

Biguanid vegyületek Nem hipoglikemizáló antihiperglikémiás szerek Hatásmechanizmus: glukoneogenezis gátlása inzulinhatás növelése a receptorokon glukóz felszívódás lassítása buformin tbl. 50mg metformin tbl. 500mg, 850mg Korszerűnek ma a metformint tartjuk, de alkalmazásának 20%-ban korlátot szab a mellékhatásként fellépő diarrhoe Egyéb mellékhatás: tejsavacidózis (veszélye minimális) Emiatt nem alkalmazható vese-, máj- és szívelégtelenségnél

Biguanidok

gátolja a máj glukóz termelését fokozza az izmok glukóz felhasználását A mertformin hat az inzulinrezisztenciára az inzulinszenzitivitás javítása által gátolja a máj glukóz termelését fokozza az izmok glukóz felhasználását nem stimulálja az inzulinszekréciót nem okoz hiperinzulinémiát nem okoz hipoglikémiát Lassítja a cukor felszívódását a belekben 13

Szulfanilurea vegyületek Hatásmechanizmus : inzulinelválasztás serkentése glukoneogenezis gátlása inzulinkötés elősegítése

Szulfanilureák

A szulfanilurea terápia lehetőségei Glibenclamid (Gilemal, Glucobene) - a leggyakrabban alkalmazott, legerősebb szer Gliclazid (Diaprel) - többirányú előnyös tulajdonság, második leggyakrabban alkalmazott szer Glipizid (Minidiab) - rövid felezési idő Gliquidon (Glurenorm) - nem a vesén át ürül, ezért veseelégtelenségben is alkalmazható Glimepirid (Amaryl) - napjában egyszer adható, előnyös kardiovaszkularis hatás Mellékhatás : hipoglikémia

A szulfanilureák hipoglikémia kockázata magas Glibenclamid Glipizid , gliquidon alacsony Gliclazid, glimepirid Adaptálva: European Policy Group. Diabet Med, 16:716-730. 1999.

Szulfanilureák: összefoglalás Szulfonilureák – insulin-secretagog szerek, ezért nem kívánatos mellékhatásként hipoglikémiát okozhatnak. Idősebb korban (>65 év), beszűkült vesefunkció esetén a hosszú hatástartamú szulfonilureák (pl. glibenclamid: Gilemal, Glucobene) kerülendők. A gliclazidnak (Diaprel, Diaprel MR) előnyös haemorheológiai tulajdonságait igazolták. Glibenclamid választása esetén a micronizált formát (Gilemal micro, Glucobene) kell előnyben részesíteni. Arrhythmia hajlam esetén előnyös A glimepirid (Amaryl) előnyös lehet társuló coronaria-betegség esetén. A glipizid (Minidiab) rövidebb hatástartamú, mint a glibenclamid. A gliquidon (Glurenorm) vese-elégtelenség esetén is adható.

Glinidek Meglitinid-vegyületek – insulin-secretagog szerek, az inzulin-elválasztás első, gyors fázisát stimulálják, így hatásuk közel élettaninak minősül. Hipoglikémia előfordulhat, de alacsonyabb gyakorisággal, mint szulfonilurea-kezelés esetén. Prandiális glukózregulátor tulajdonságuk miatt a fő étkezések előtt alkalmazandók. Idősek és mérsékelt fokú vese- elégtelenségben szenvedők kezelésére is megbízhatóan használhatók. Hazánkban elérhető képviselőjük: repaglinid, nateglinid.

Glinidek Repaglinid: NovoNorm: étkezési (prandiális) glukóz regulátor: étkezés előtt adva 2-3 órán át fokozza az inzulin elválasztást. Nateglinid: Starlix: főként az inzulin elválasztás első fázisára hat, e hatás 2-3 órán át áll fenn. Kisebb a hipoglikémia veszély, szabadabb az életvitel.

Alfa-glukozidáz-gátló szerek Nem hipoglikemizáló antihiperglikémiás szer: akarbóz Hatásmechanizmus: Szénhidrát enzimatikus lebontásának gátlása a vékonybélben Glucobay tbl. 50mg, 100mg. Maximális dózis: 3x100 mg Mellékhatás: gastrointestinalis panaszok: meteorismus, flatulencia. Emiatt az étkezések első falatjával 2x25-3x50 mg adagban kezdve „lopjuk be”.

Rosiglitazon (Avandia) hatásmechanizmus A rosiglitazon egy peroxisoma proliferátor-aktiválta receptor (PPAR-γ) agonista. (A PPAR-γ receptor egyike azon hormon receptoroknak, melyek szabályozzák a szénhidrát- és zsíranyagcserébe bevont proteinek szintjét). A rosiglitazon magas affinitással kötődik a PPAR-γ receptorhoz, mely 10-30-szor nagyobb koncentrációban expresszálódik a zsírszövetben, mint akár az izomban vagy a májban. A rosiglitazon elsősorban a zsírszövetben, másodsorban az izomban javítja az inzulin érzékenységet és bizonyos mértékben gátolja a májban a glukoneogenezist.

Rosiglitazon (Avandia) hatásmechanizmus A PPAR-γ aktiválása befolyásolja a különféle anyagcsere folyamatokba – mint az adipogenezis, az inzulin szignalizáció és a glukóz transzport – bevont gének expresszióját, azáltal számos szövetben csökkentik az inzulin rezisztenciát. A rosiglitazon befolyásolja a zsírsejtek differenciálódását a szubkután, zsírszövetben. Szignifikánsan képes növelni a szubkután zsírt és csökkenteni a máj zsírtartalmát, de érintetlenül hagyja az intra-abdominális zsírt.

A glitazonok alkalmazása Elsősorban metforminnal, másodsorban szulfanilureával, ill. metforminnal és szulfanilureával kombináltan, azok nem kielégítő hatása esetén. A jövőben valószínűleg inzulinnal együtt is adható.

Orális antidiabetikus terápia A 2-es típusú diabetesben indikált: ha az étrendi és életmódbeli tanácsok (diéta, fokozott fizikai aktivitás) következetes megvalósítása önmagában nem vezet eredményre. A választásnál különös jelentőséggel esik latba, hogy az adott beteg diabetesének hátterében inzulinrezisztencia, vagy inkább inzulinszekréciós zavar áll-e. (alkat, testtömeg-index).

Orális terápia: első kezelés megválasztása Inzulinrezisztencia (testsúlyfelesleggel rendelkezők) esetén: a kezelés biguanid-készítménnyel, vagy alfa-glukozidáz-gátlóval indítandó. Inzulinszekréciós zavar (normális testsúllyal rendelkezők, vagy sovány alkatúak) esetén insulin-secretagog szer (szulfonilurea vagy glinid) választandó. A glitazon (rosiglitazon) - jelenleg előírás szerint első kezelési lépcsőként önmagában nem alkalmazható. Monoterápia esetén a választott gyógyszer dózisa a megengedett maximális értékig növelendő, ha kellő hatás nem mutatkozik.

Orális terápia:a gyakorlat Kombinált kezelésre kell áttérni, ha a monoterápia hatástalan: Kettős/hármas kombináció. A kombinált kezelés elméleti alapját az képezi, hogy egy adott betegben az inzulinrezisztencia és az inzulin- szekréciós zavar (különböző arányú) együttes jelenlétével számolhatunk. Fontos körülmény, hogy azonos hatású szerek kombinálása (pl. szulfonilureák + glinid-vegyületek, vagy különböző szulfonilureák együttes adása) céltalan és ezért kerülendő.

Orális terápia: kombinációk Előnyben részesített kombinációk: Insulin-secretagog szer (szulfonilurea, vagy glinid) + metformin Insulin-secretagog szer (szulfonilurea, vagy glinid) + acarbose Insulin-secretagog szer (szulfonilurea, vagy glinid) + glitazon Metformin + acarbose Metformin + glitazon