Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály 2010. augusztus 30.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
1 Zászlóshajó komplex programok és felsőoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kátai Gábor felsőoktatási témavezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
A felsőoktatás kapcsolódása a vállalati törekvésekhez Felsőoktatási intézmények a magyar klaszterekben Dr. Nádai László Főosztályvezető Oktatási és Kulturális.
ELTE Innovációs Nap február 26. kedd „Hogyan tovább? A felsőoktatási kutatás jövője” „Felsőoktatási K+F támogatások” Fonyó Attila Osztályvezető.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Az NFT II. ( ) végrehajtásának ütemezése és a felsőoktatási programok finanszírozása Kilátások, Kihívások Budapest, április 16.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési Főosztály
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B Prof. Dr. Font Márta Pécs, január 28.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
2.-3. Beszámoló, folyamatos és tervezett feladatok január 24. Közgyűlés Feladatok Képzésszervezés Pályázatok IT-mentor munka Kapcsolatépítés.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
TAMOP /2/KMR Projekt szakmai vezető: Demeter Attila alezredes március 23. A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
A TISZK SZEREPE A SZAKKÉPZÉS SZERVEZÉSÉBEN, A TISZK-BEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ (1146 Budapest, Thököly.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP Kecskemét, június 21.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A es NYDOP akcióterv előkészítése. Várható ütemezés  Végleges módszertan: március  Főbb változások, újítási szándékok jelzése, egyeztetése:
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
1. 2 Program 1. Dékáni köszöntő és beszámoló a Kar 2010/11 tanévi tevékenységéről 2. Dr. Pipek János kinevezett dékán bemutatkozó beszéde 3. Rektori köszöntő.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
Országos Oktatási Konferencia Uniós pályázati források oktatási intézmények részére január 17. Budapest.
A VIR ÉS DPR RENDSZEREK SZEREPE AZ ÁGAZATI IRÁNYÍTÁSBAN DR. NÁDAI LÁSZLÓ főosztályvezető Tudománypolitikai Főosztály.
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Konferencia a Kutatási kiválóság jövőjéről ELTE június 22. Dr. Farkas Ferenc általános és stratégiai rektorhelyettes PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM CSŐRE.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Felsőoktatási fejlesztések a közötti európai uniós támogatási időszakban Pécs, Fonyó Attila közigazgatási tanácsadó.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
TÁMOP pályázati lehetőségek a szak-és a felnőttképzés területén - 2
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények gazdálkodása az erőforrásokkal Budapest, november 18. Földesi Gabriella főosztályvezető Intézményfinanszírozási.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Előadás másolata:

Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.

Mitől lesz versenyképes egy felsőoktatási intézmény? Adaptációval: folyamatosan és proaktívan alkalmazkod ik a munkaerő-piaci és társadalmi kereslethez, elváráshoz és a nemzetközi kutatási eredményekhez Kooperációval: a gazdaság szereplőivel, a hazai-külföldi felsőoktatási- és kutató - intézmények fix munkamegosztásával végrehajtott programokkal, gyakorlatorientált képzésekkel Kollaborációval: elsősorban a tudományos kutatások, fejlesztések hatékonyságát növelő tudásépítő együttműködésekkel Minőségfejlesztéssel: a munkaerőpiac, a hallgató, az oktatók, a társadalom igényeinek megfelelő szolgáltatások folytonos javításával Stratégiai gondolkodással: jövőképpel, elkötelezett vezetőkkel, stratégiai tervezéssel, nyomkövetéssel Aktív információs platformmal: adattartalmak konzisztenssé tételével, elérhető, gyorsan áramló és összevethető, információkkal, adattárak kialakításával, technológia- és tudástranszferrel Hatékony infrastruktúrával: multifunkcionális oktatási-kutatási-fejlesztési terekkel, „intelligens”-környezetbarát épületmegoldásokkal

Az EU felsőoktatási képzései a munkaerő-piaci igények kielégítésére (a magyar is hasonló) A munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelően: Gyakorlatorientáltabb PhD képzés szükséges (csökkent a munkaerőpiac PhD igénye ) Több és vonzóbb FSZ (növekedett a munkaerő-piac FSZ igénye) Gyakorlatorientáltabb alapképzés A munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelően: Gyakorlatorientáltabb PhD képzés szükséges (csökkent a munkaerőpiac PhD igénye ) Több és vonzóbb FSZ (növekedett a munkaerő-piac FSZ igénye) Gyakorlatorientáltabb alapképzés

Szakmapolitikai törekvések a „versenytérben” Kooperáció Adaptáció Kollaboráció Minőség- fejlesztés Stratégiai gondolkodás Aktív információs platform Intelligens infrastruktúra TÁMOP Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP 4.1.1B mentori és tanácsadói szolgáltatások fejlesztése TÁMOP 4.1.1C Regionális felsőoktatási együttműködés támogatása TÁMOP Képzés- és tananyagfejlesztés/ Pedagógusképzés/Képzők képzése TÁMOP Minőségfejlesztés TÁMOP Technológia és tudás transzfer TÁMOP A felsőoktatás minőségének javítása a K+F+I+O fejlesztésén keresztül TÁMOP Tudomány- népszerűsítés TÁMOP Nemzeti kiválóság Program TÁMOP Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás TIOP Infrastruktúra, IKT, műszer- labor

Gyakorlatorientált képzések partnerei az UMFT pályázatokban TÁMOP 4.1.1C Regionális felsőoktatási együttműködés támogatása TÁMOP / B Pedagógusképzés TÁMOP / C „Képzők képzése” TÁMOP Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP 4.1.2/A2 Képzés- és tartalomfejlesztés tekintettel a hiányszakmákra és az új szakmákra TÁMOP 4.1.2/A1 Képzés- és tartalomfejlesztés tekintettel a matematikai, természet - tudományi, műszaki és informatikai képzésekre TÁMOP 4.2.1/B- KR/2009 A felsőoktatás minőségének javítása a K+F+I+O fejlesztésén keresztül TÁMOP / B Pedagógiai képzések fejlesztése felsőoktatási intézmény Kutatóhely(ek) felsőoktatási intézmény(ek) egyéb oktatási intézmény(ek) nonprofit szervezet(ek) államigazgatási szervezet(ek), önkormányzat(ok) profitorientál t szervezet(ek

Felsőoktatáshoz kapcsolódó uniós pályázati források (millió Ft)

A 2009/2010-es akciótervben szerződéskötéssel lezárt, nyílt pályázati konstrukciókra adott támogatás (KMR és KR összesen)

2007/2008-ban és 2009/2010-ben leszerződött nyílt szolgáltatásfejleszt ő pályázatok támogatás ai és kedvezményezettei (K M R és KR összesen) 2009/2010-ben kevesebb kedvezményezettre több támogatás jutott, mint 2007/2008-ban

A 2009/2010-es akcióterv részeként meghirdetett, nyíltan pályázható konstrukciók A TÁMOP B pályázat célja: a felsőoktatás vonzerejének növelése a minőség és a kiválóság kiemelt támogatásával (infrastruktúra és szellemi kapacitás) a K+F nemzetközileg is kiemelt fontosságú, stratégiai kutatási területeken A TIOP pályázat célja: a felsőoktatási intézmények gyakorlati képzéssel, oktatási, kutatási infrastruktúrájának (műszer- és labor) fejlesztése, különösen a műszaki és természettudományi területeken A TÁMOP B pályázat célja: a tehetséggondozó műhelyek fejlesztése, a tehetségek egyéni fejlődésének elősegítése; a tehetségeket a tudományos pályára irányítása

A 2009/2010-es akciótervben előkészített és nyíltan pályázható felsőoktatási konstrukciók (Mrd Ft)

A jelenleg hatályos 2009/2010-es akciótervben szereplő további pályázatok (Mrd Ft)

Új célok és remények Megújult remények és célok Pedagógusképzés – gyakorlati félév (mentorok, lhh, hh térségekben, hiányterületek) – regionális szolgáltató és kutatóhálózatok összekapcsolása – pedagógus mobilitás – „bevezető” szakasz Tehetséggondozás – szakkollégiumok – a kutató diáktól a professzorig, a tehetségtől a kiválóságig

Köszönöm a figyelmet! Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály Nemzeti Erőforrás Minisztérium