Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Fejezet A testek mozgása
Advertisements

Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Stacionárius és instacionárius áramlás
Függvények.
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Gyakorló feladatok A testek mozgása.
A testek mozgása.
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
I S A A C N E W T O N.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül
Térbeli infinitezimális izometriák
Intervallum.
Halmazok, relációk, függvények
Transzformációk kucg.korea.ac.kr.
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
TARTÓK ALAKVÁLTOZÁSA ALAPFOGALMAK.
MECHANIZMUSOK SZÁMÍTÓGÉPES MODELLEZÉSE
Számítógépes grafika, PPKE-ITK, Benedek Csaba, 2010 Geometriai modellezés 2. előadás.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horváth László Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Alkalmazott.
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Alkalmazott Matematikai Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 2. Kontextuális.
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 8.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horváth László Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Alkalmazott.
Gravitációs erő (tömegvonzás)
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II. 3. előadás
Mérnöki Fizika II előadás
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
Időbeli lefolyás szerinti
Lineáris programozás Definíció: Olyan matematikai programozási feladatot nevezünk lineáris programozási feladatnak, amelyekben az L halmazt meghatározó.
Függvények.
Összefoglalás Dinamika.
B-SZPLÁJN GÖRBÉK Dr. Horváth László.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mit kell megtanulni? Euler kéz, DH lépés mint mátrixok szorzata Minden, ami a mérési útmutató kérdéseihez szükséges (pdf 59. oldal) ARPS (azok az utasítások,
Sík.Félsík 2007.Nagy Mihály.
3. Vetületi ábrázolások számítási eljárásai
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Geometriai transzformációk
Mélységi bejárás Az algoritmus elve: Egy kezdőpontból kiindulva addig megyünk egy él mentén, ameddig el nem jutunk egy olyan csúcsba, amelyből már nem.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Lineáris algebra.
1 Vektorok, mátrixok.
A tehetetlenség törvénye. A tömeg
Algebrai struktúrák: csoport, gyűrű, test. RSA Cryptosystem/ Titkosítási rendszer Rivest, Shamir, Adelman (1978) RSA a neten leggyakrabban használt.
Munka.
Egyenes vonalú mozgások
előadások, konzultációk
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
2. előadás.
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
AZ ERŐ HATÁSÁRA AZ ERŐ HATÁSÁRA
2. előadás Kinematikai strukturák, munkatértípusok
Mechatronikus szemmel nézve Bozsik Márton - NIUAJF
AZ ERŐ HATÁSÁRA -mozgásállapot-változás -alakváltozás -forgás TÖRTÉNHET. AZ ERŐ HATÁSÁRA Készítette: Farkas Andor.
Stacionárius és instacionárius áramlás
Térbeli tájékozódás fejlesztése
132. óra Néhány nemlineáris függvény és függvény transzformációk
Stacionárius és instacionárius áramlás
óra Néhány nemlineáris függvény és függvény transzformációk
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Csoport, félcsoport, test
Előadás másolata:

Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz

Link és joint A robot mechanizmus elemi szilárd testek gyűjteménye. Ezeket a szilárd testeket fogjuk link-nek nevezni, amelyek ún. joint-okkal vannak összekapcsolva 2-es 1-es 3-as link link és joint jelölések, elhelyezések, vonatkoztatási rendszer (frame) hozzárendelés

3.3. Definíció Kinematikai láncon értjük azoknak a linkeknek a rendezett sorát, amelyek joint-ok sorozatában szerepelnek, és amelyek output mozgása bármely választott ponton, csakis a joint-ok mozgási paramétereitől függ. Nyílt-nak nevezünk egy láncolatot, ha nincs összeköttetés a lánc első és utolsó link-je között. Egyébként zárt lánc-ról beszélünk.

Példák kinematikai láncokra Ez a mechanizmus három zárt kinematikai láncot tartalmaz A felső ábrán egy olyan mechanizmust láthatunk, amelyikben van egy bázis-link és hat másik. Ezeket az elemeket összekapcsoltuk egy nyílt kinematikai láncba

Ilyen álló helyzetben lévő humanoid robottal, ha cselekvést akarunk végeztetni, akkor a jobb láb, a test és a jobb kar/kéz-nek kell alkotni egyszerű nyílt kinematikai láncot ahhoz, hogy a mozgást tanulmányozhassuk. Ekkor a jobb láb lesz a bázis- link és a jobb kéz lesz a végtag-link. Egy robot emberszerű két lábon járását két egymást követő ciklusok sorozatából kombinálhatjuk: a.)bal láb járó ciklusának sorozata, b.)jobb láb járó ciklusának sorozata.

Kinematikai leképezés Egy forgási joint-ban a joint változó (q i ) egy szögre vonatkozik. Más esetekben egy egyenesen vagy kör mentén való elmozdulásra vonatkozik a q i. Egy mechanizmus összes joint változója egy vektort alkot. A vektor koordináták által definiált teret nevezzük joint-térnek. A robotmechanizmus output mozgása a Deskartes-féle térben van specifikálva és jellemezve, amit a robotikában általában feladat-térnek nevezünk. Joint=izület, csukló

Kinematikai paraméterek Általában bármely két vonatkoztatási rendszer(frame) közötti transzformáció maga után von hat mozgási paramétert: hármat az elemi eltolásokhoz és hármat az elemi forgásokhoz. A robotikában van egy egyszerű módszer, amely csak négy mozgási paramétert igényel ahhoz, hogy megjelenítse két egymás utáni link egymáshoz viszonyított helyzetét. Ennek a módszernek a neve Devanit-Hartenberg (vagy DH) módszer.