Morvai Edit, Rádai Péter 2007

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Lebovits Ágnes, Morvai Edit, Rádai Péter 2006 ProjektekésProjektfolyamatok TKA PBT-Projekt: Projektek és projektfolyamatok PROJEKTALAPÚ OKTATÁS Tempus.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
A projekttanulásról A prezentáció Pethőné Nagy Csilla, Petkes Csaba
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Nyílt napok látogatottsága
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Büntetés-végrehajtási
A projektpedagógia elmélete és gyakorlata
Újszerű oktatásszervezési eljárások projektoktatás, témahét
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
intézményi folyamat-szaktanácsadó
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt (Szabó.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A nevelési-oktatási program előzményei
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A projektpedagógia lehetőségei a felsőoktatásban Arató Ferenc PTE BTK NTI Nevelés- és Oktatáselméleti Tanszék április 12.
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
Projektpedagógia az óvodai gyakorlatban
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
HOGYAN VALÓSÍTHATÓ MEG A TÁMOP A HANGSZERES OKTATÁSBAN?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Az óvodai tevékenységterv
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
Inklúzív nevelés Magyarországon
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt SCHMERCZ.
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Pedagógiai válaszaink az egyéni különbségek elfogadására
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
VITA A PROJEKTEK TERVEZÉSÉRŐL, ELŐKÉSZÍTÉSÉRŐL „Tudnod kell, melyik kikötő felé tartasz, mielőtt be akarod fogni a jó szelet, mely odarepít” (Seneca)
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Morvai Edit, Rádai Péter 2007 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” HEFOP-3.3.2-05/1.-2006-04-0001/1.0 Projekt pedagógia  Pedagógiai projekt Morvai Edit, Rádai Péter 2007

ALAPFOGALOM: PROJEKT A projekt..... „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” HEFOP-3.3.2-05/1.-2006-04-0001/1.0 ALAPFOGALOM: PROJEKT A projekt..... egy egyedi szervezeti környezetben végrehajtott lépéssorozat, amely nem sorolható az adott szervezeti egység(ek) megszokott tevékenységei közé. egy konkrét, a kontextustól függő cél vagy célok megvalósítása… meghatározott idő alatt, meghatározott humán- és anyagi erőforrások, eszközök igénybevételével.

ALAPFOGALOM: PROJEKT A projekt..... „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” HEFOP-3.3.2-05/1.-2006-04-0001/1.0 ALAPFOGALOM: PROJEKT A projekt..... egy olyan módszer, amely lehetővé teszi számunkra, hogy eljussunk az ötlettől a cselekvésig, az eljárás különböző lépéseinek strukturálásával. lehetővé teszi bizonyos változások bekövetkezését abban a környezetben, amelyben megvalósul. lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy saját tapasztalataik útján tanuljanak. kollektív tevékenységek folyamata és eredménye. szükségszerűen tartalmaz értékelést, amely kapocs az ötlet, a cselekvés és a megvalósítás között.

„Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” HEFOP-3.3.2-05/1.-2006-04-0001/1.0 PREAMBULUM 1. „… a projekt módszer gyökeresen átalakítja a pedagógiai-didaktikai folyamatban a két főszereplő: a tanár és a diákok viszonyát, a tanulást aktív, alkotó folyamatban valósítja meg, és ezzel átértelmezi a tanítás-tanulás viszonyát is.” (Hortobágyi 2002:5) „A pedagógiai projekt […] a dolgokhoz való alkotó viszonyulás és az alkotó típusú munkához szükséges képességek nevelésének sajátos műfaja.” (Hortobágyi 2002:15)

„Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” HEFOP-3.3.2-05/1.-2006-04-0001/1.0 PREAMBULUM 2. „… a tanulást valami külsőnek az elsajátításából valami külsőnek a létrehozásában való részvétellé változtatja.” (Hortobágyi 2002:15)

A PEDAGÓGIAI PROJEKT FŐ ISMÉRVEI „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” HEFOP-3.3.2-05/1.-2006-04-0001/1.0 A PEDAGÓGIAI PROJEKT FŐ ISMÉRVEI 1. Valóságos tárgyi vagy szellemi produktum létrehozásának valóságos vagy szimulált folyamata „praktikus logikát követő valóságos élettevékenységek rendezik maguk köré az ismereteket” (Hortobágyi 2002:11) a tapasztalat elsősorban cselekvésből származhat, „a gyerekeknek saját cselekvésükből kell tanulniuk” (Hortobágyi 2002:11) a tevékenység központjában álló probléma megoldása, a feladat végrehajtása során létrejött eredmény(ek)nek pedagógiai és nem pedagógiai haszna egyaránt van 

A PEDAGÓGIAI PROJEKT FŐ ISMÉRVEI „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” HEFOP-3.3.2-05/1.-2006-04-0001/1.0 A PEDAGÓGIAI PROJEKT FŐ ISMÉRVEI 2. A pedagógia projekt mindig komplex a probléma megoldása, a feladat végrehajtása keretet teremt ahhoz, hogy „a lehető legtöbb összefüggést és kapcsolódást tárjuk fel abból, ami a való világban az adott problémához organikusan kapcsolódik” (Hortobágyi 2002:12) a pedagógia projekt teljesítése többféle tevékenységet feltételez, illetve igényel a komplexitás biztosítja az eltérő tapasztalatok, meglévő tudások, képességek differenciált alkalmazását „…a projekt-munkában az eltérő képességstruktúrák egyenértékű szerephez juthatnak. Megszűnik a verbális képességek fölény-helyzete.” (Hortobágyi 2002:13) 

A PEDAGÓGIAI PROJEKT FŐ ISMÉRVEI „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” HEFOP-3.3.2-05/1.-2006-04-0001/1.0 A PEDAGÓGIAI PROJEKT FŐ ISMÉRVEI 3. A pedagógia projekt szükségképpen kooperatív hierarchikus szervezettségű kooperáció demokratikus partnerségre épülő funkcionális „…mindkét fél, diák és tanár, saját felelősségével arányos feladatokra vállalkozhat, és ezzel arányos jogok birtokosa is.” (Hortobágyi 2002:14)

A PEDAGÓGIAI PROJEKT FŐ ISMÉRVEI „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” HEFOP-3.3.2-05/1.-2006-04-0001/1.0 A PEDAGÓGIAI PROJEKT FŐ ISMÉRVEI 4. A pedagógia projekt a differenciálás eszköze a projekt-pedagógia egyszerre kollektivizál és individualizál: ki-ki magának választhat testhez álló feladatot a közös vállalkozásban, egyéniségét, egyéni tapasztalatait, képességeit adja hozzá, figyelembe véve gyengeségeit és erősségeit is az idő-dimenzió differenciáltsága: elősegíti, hogy a tevékenységek a benne résztvevők belső szükségleteihez igazodó időkeretet kapjanak 

„Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” HEFOP-3.3.2-05/1.-2006-04-0001/1.0 ÖSSZEFOGLALÁS Pedagógiai projekt: valamely összetett, komplex, gyakran a mindennapi életből származó téma; a témafeldolgozáshoz kapcsolódó célok, a feladatok meghatározása, a munkamenet és az eredmények megtervezése, az eredmények prezentálása. […] A téma felvetése és a témával való foglalkozás a tanulók valódi önállóságán alapul, a pedagógusok, szakértők szerepe ennek az önállóságnak a segítése. Az egyes témák projektként való feldolgozása a mindenkori pedagógiai folyamatnak alárendelten egyedi jegyeket mutat. (M. Nádasi 2003:16)

lassabb és döcögősebb a vártnál egyértelmű eredmények „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” HEFOP-3.3.2-05/1.-2006-04-0001/1.0 megérteee!!! Egy projekt életciklusának „lázgörbéje” * nem is olyan nehéz megalapozott optimizmus megalapozatlan optimizmus lassabb és döcögősebb a vártnál működnek a folyamatok az eredmények? egyértelmű eredmények szkeptikus optimizmus megéri? a szervezet szenved * Mourik  Hearty 1999. In Dussap, A. – Merry, P. 2000. alapján

Felhasznált irodalom: „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” HEFOP-3.3.2-05/1.-2006-04-0001/1.0 Felhasznált irodalom: Dussap, Anne – Merry, Peter: Projektmenedzsment, T-Kit. Európai Ifjúsági Központ, Budapest, 2000. 28-37. http://www.training-youth.net/INTEGRATION/TY/Publications/tkits/tkit3/hungarian/tkit3_hungarian.pdf Hortobágyi Katalin: Projekt kézikönyv. Válogatás a hazai és külföldi projekt-irodalomból. /ALTERN/ Iskolafejlesztési Alapítvány. OKI Iskolafejlesztési Központ, Budapest 2002. M. Nádasi Mária: Projektoktatás. Gondolat Kiadói Kör, Budapest. 2003. Rádai Péter: Projektalapú oktatás. [Hoppá disszeminációs füzetek]. Tempus Közalapítvány, Budapest 2006. Elektronikus változat: www.tka.hu