Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Advertisements

Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Közigazgatási technológia
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
Dr. Bakonyi Péter Helyettes államtitkár Magyar Közgazdasági Társaság- Vándorgyűlés augusztus Az Információs Társadalom átfogó hazai fejlesztési.
Az állami szerepvállalás alapelvei és terepei a hazai infokommunikáció terjesztésében Sere Péter.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Frontális pedagógia helyett „konstruktivista” pedagógia Dr. Magyar Bálint Oktatási miniszter október 12.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
2004. November 11.MTA Felolvasóterem Kőhalmi Zsolt.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Pályázatírás módszertana
Szélessávú tervek és akciók
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Az új köznevelési rendszer jellemzői és várható eredményei
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Dr. Apjok András Budapest, SZIM, Magyar Információs Társadalom Stratégia Az egészségügyi és szociális ágazati információs stratégia ismertetése,
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Az NIIF Program helye a kutatóhálózati világban
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Előadás másolata:

Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, március 6.

Információs Társadalom átfogó feladatok Az IHM kiemelt feladata átfogó Információs Társadalom Stratégia készítése a kormányzat számára Magyarország EU csatlakozásának támogatása: EU Információs Társadalom Programokban való aktív szerepvállalás-2003 áprilistól A Nemzeti Fejlesztési Terv kidolgozásában való szerepvállalás, amelyben fontos prioritás az információs társadalom célkitűzése Azonnali lépések a felzárkózás érdekében EU prioritás: 2010-re legversenyképesebb tudásalapú gazdaság jellemezze Európát

Jelenlegi helyzet-következtetés Jelenleg elmaradunk az EU átlagtól és a régióban sem emelkedünk ki Jelentős kormányzati ösztönzés szükséges az EU megfelelés miatt is. A kitörési pontokat meg kell találni Társadalmi összefogás kell a sikeres megvalósításhoz

Infrastruktúra - jelenlegi helyzet hazai Internet kapcsolatok aránya

Infrastruktúra - jelenlegi helyzet agrár Internet használat EU

Agráriumot jelentősen érintő feladatok Információs Társadalom Stratégia készítés Infrastruktúra fejlesztés Innováció, K+F E-gazdaság fejlesztése Szabályozás

Magyar Információs Társadalom Stratégia célja Az információs társadalom, a tudásalapú új gazdaság fejlődése megállíthatatlan folyamat. A stratégia azért készül, hogy ez a folyamat : –gyorsabb –kiegyensúlyozottabb –Igazságosabb legyen A Nemzeti Fejlesztési Terv célkitűzéseivel összhangban biztosítsa a felzárkózást az Európai Unió országainak színvonalához.

Keret stratégia I. Jövőkép információs társadalom sikeres Európai Unió sikeres Magyarország Átfogó célok esélyegyenlőség tudásalapú gazdaság humánerőforrás fejlesztés közszféra demokratizálása innováció – K+F

Keret stratégia II. Közös elvek piackonform megoldások, minimális állami beavatkozás jogi eszközök alkalmazása mellett önszabályozó megoldások pénzügyi források hatékony, átlátható felhasználása kooperációs lehetőségek maximális kihasználása Horizontális feladatok (TUDÁS) digitális szakadék csökkentése kutatás, fejlesztés

eEurope 2005 eEurope+ Hatályos joganyagok Hatályos joganyagok IHM felmérései kutatásai IHM felmérései kutatásai Nemzeti Fejlesztési Terv Szakmai szervezetek véleménye MITS Előkészítő Tanulmány MITS Előkészítő Tanulmány Kormány Határozat a Stratégia készítéséről Kormány Határozat a Stratégia készítéséről IHM ajánlások az ágazati Stratégiák készítéséhez IHM ajánlások az ágazati Stratégiák készítéséhez Magyar Információs Társadalom Stratégia Magyar Információs Társadalom Stratégia Cselekvési terv 2004 Cselekvési terv 2004 Ágazati stratégiák Ágazati stratégiák Társadalmi vita A stratégia készítésének folyamata

A stratégia felépítése MITS Keret stratégia Ágazati stratégiák Ágazati rész- stratégiák Informatikai rész- stratégiák Ajánlások Szakértők

Ajánlások Formai ajánlások hosszú távú stratégia (2015.-ig) szövegvázlat középtávú feladatterv (2006.-ig) táblázat éves intézkedési terv (2004.) táblázat Tartalmi ajánlások a célok, feladatok, források, eszközök, prioritások, indikátorok egyértelmű azonosítása

Ágazati részstratégiák Az ágazati részstratégiák az ágazatok stratégiai feladatai közül az információs társadalom építésével összefüggőeket, az informatika által támogathatóakat emeli ki. Megvalósításuk biztosítja az információs társadalom fejlődését jelentő tartalmakat.

Informatikai részstratégiák Az informatikai részstratégia feladatainak megvalósítása egyik oldalon az elektronikus tartalmak (szolgáltatások és információk) biztonságos, megbízható nyújtását, másik oldalon azok igénybevételét teszi lehetővé. Infrastruktúra –Közháló, közösségi elérés, IT mentorok Minőség, biztonság –Elektronikus aláírás, hitelesség, tanúsított biztonság, minőség Esélyegyenlőség –Digitális írástudás elterjesztése, digitális szakadék megszüntetése

Mit tett az IHM 2002-ben Mit tett az IHM 2002-ben Új minisztérium elkezdte működését Stratégia készítés beindítása-keretstratégia Kormányhatározatok Adókedvezmények - szélessáv, számítógép Kedvezményes Internet elérés Pályázatok

Pályázatok I. Információs társadalommal kapcsolatos kutatások támogatása, OM-el közösen (2002 – 870 millió forint): – A fiatalok részvétele az információs társadalomban – Önszerveződő közösségek a hálózaton – Magyar tartalom az Interneten – A segítő háló – Biztonság, bizalom

Pályázatok II. Internet közösségi elérési pontok fejlesztése: –Művelődési házak –Teleházak, közösségi házak –Könyvtárak Önkormányzatok elmaradt térségek: –Számítógép és Internet hozzáférés Távmunka támogatása – FMM-el közösen Közgyűjteményei és pedagógus program Tartalomfejlesztés – levéltára, múzeumok

Infrastruktúra - jelenlegi helyzet Alacsony számítógép ellátottság Alacsony vidéki Internet penetráció Jelentős lemaradás az EU elvárásoktól Európai színvonalú kutatási hálózat (NIIF)

Infrastruktúra - tennivalók NIIF A kutatói hálózat európai színvonalának megtartása Közháló Társadalmilag elfogadott igények kielégítésében a állam közfeladatokat vállal. Ezek kielégítésének alapja az infrastrukturális szolgáltatásokat nyújtó „közháló”: –hálózati elérés - infrastrukturális alaphálózat –alap alkalmazások, közcélú adatok, információk –kezelési támogatás, oktatatás, képzés, ügysegédi funkció Lakosság Számítógépek számának növelése, adókedvezmény Internet penetráció növelése

Infrastruktúra – Közháló működése 1. réteg: távközlési hálózat - összes településre 2. réteg: IP alapú virtuális magánhálózat - összes közintézmény 3. réteg: Nyilvános közösségi helyek - gép hozzáférés, hálózat elérés 4. réteg: IT mentorok - humán szolgáltatások A Közháló szolgáltatási rétegei és stratégiai céljai Társadalmi és területi esélyegyenlőség biztosítása Humán erőforrás felkészítése Infrastrukturális feltételek megteremtése

Innováció, K+F JelenIegi helyzet Növekedő de nem elégséges ráfordítások Tennivaló EU K+F programokban való részvéte támogatása Tájékoztatást, tanácsadást támogató rendszerek Vidékfejlesztést támogató rendszerek Farm menedzsmenthez kapcsolódó termelő szintű informatikai rendszerek

E-gazdaság Jelenlegi helyezet Magyarországon az e-business aránya 0,1% az össz kereskedelemben Az EU-ban 2-3% az e-business aránya az össz kereskedelemben Tennivalók Az NFT GVOP-ban szereplő intézkedések megvalósítása: –Tudásalapú gazdálkodás elősegítése –Intelligens közlekedési rendszerek –Intelligens és dinamikus e-kereskedelem –e-piacterek kialakításának ösztönzése –Virtuális szakmai és gazdasági közösségi platformok kialakítása

Szabályozás Hírközlési Törvény módosítása e-aláírás bevezetése e-kereskedelmi törtvény bevezetése

évi főbb irányok A kormányhatározatból adódó feladatok megvalósítása – MITS Az NFT projektek megfelelő előkészítése Társadalmi felzárkóztatási programok Közösségi hozzáférés fejlesztése – kiemelt feladat E-gazdaság támogatása Tartalomfejlesztés támogatása NIIF továbbfejlesztés támogatása Az információs társadalom fejlődését segítő K+F támogatása

IHM célok 2006-ig Közösségi Internet-hozzáférés országos lefedettséggel és szolgáltatásokkal Háztartások Internet-hozzáférése közelítsen az EU átlaghoz Esélyegyenlőség – a digitális szakadék csökkenjen Digitális írástudás általánossá tétele Oktatási intézmények teljes kapcsolódása Szélessávú hozzáférés elterjesztése Kutatói hálózat (NIIF) európai szinten tartása E-gazdaság térnyerése E-közigazgatás – szolgáltató állam

Köszönöm a figyelmet