Rákóczibánya bemutatása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
Advertisements

Alsónémedi A falu bemutatása
Királyhelmec városunk története
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
Készítette:Tóth Nikolett
Kárpátalja 4.Nap Igaz magyarnak lenni akkora teher , hogy aki sokat viseli, megerősödik. /Wass Albert/
Felsőregmec.
Alp ok területén Berchtesgaden Nemzeti park A németországi Berchtesgaden nemzeti park délkelet Bajorországban, közel a német – osztrák határhoz nevezetes.
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
Értény.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Gimnázium Szigeti épület A kollégium Iskolánk rövid története.
Cseh nyelvről fordította K.P.
Cella Septichora.
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Szigetszentmiklós Készítette: Csengeri Beatrix.
Erdély földrajza - Erdély jelképei
Kőröstetétlen.
TKIKI csapat Ide jön a fénykép a csapatról. „Zene nélkül nincs teljes ember.” „Ahol virágzó zenekultúra volt, az mindig az ének talaján fejlődött.” „Akinek.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
TELEPÜLÉSHÁLOZATUNK. FALVAK ÉS A TANYÁK
Ilyenek vagyunk mi A NAGYPELESEKEI ÁLTALÁNOS ISKOLA II. OSZÁLYA.
5. NAP.
Budavári Palota funkciójának, struktúrájának fejlesztése
Kalotaszentkirály.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Kölcse.
Bácsszentgyörgy Adatok: Rang: község Terület: 1473 hektár Lakosság: 190 fő Telefonkörzet:76 Irányítószám: 6511 Régió: Dél-Alföld Megye: Bács- Kiskun.
Milota.
Márok A falu bemutatása.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
Találkozások és mélyebb együttműködés a magyar-szlovén határtérségben A Reg-Net projekt bemutatása Készítette: Polgár Tibor és Győrffy Gábor.
A Balaton földrajza.
Óföldeáki erődtemplom
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Pécs turisztikai marketingje
Éjféli nap a norvégiai Lofoten szigeteken.
Cseh nyelvről fordította K.P.
Esztergom.
Tihany.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Ausztria Valacsay András.
Barcelona Hamar Márk.
A Magyarországi Kárpát-Egyesület Magyarország els ő, 1873-ban alapított turistaegyesülete szlovákul Uhorský karpatský spolok.
DORMÁND.
Készítette: Bujdosó Villő
Története 1318-ban találkozunk a nevével először az okiratokban 1743-ban újratelepítik a települést 1838-ban az árvíz elmosta a település nagy részét.
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
Gyömrő Írta: Farkas Gréta A mi iskolánk Városunkról Kis városunk lakói
E G E R S Z A L Ó K A Bükk hegység lábánál Eger szomszédságában, a Laskó patak partján találjuk a közkedvelt kis települést, Egerszalókot. A falu első.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Érsekhalma.
Eger Télanyók csapata.
Készítette: Szatmári Zsófia
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
(Ohrady). -Nagyszombati kerület -Dunaszerdahelyi járás Dunaszerdahelytől 6 km-re keletre fekszik.
Újsolt Informatika Házdolgozat Fekvése A település Apostag és Solt között fekszik. Két csatorna – keletről a Kiskunsági öntöző-, nyugatról pedig a Fűzvölgyi.
Sárrétudvari.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
E G E R S Z A L Ó K.
Veresegyház.
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Szalay Petra, Almási Lilla
Szakrális emlékek Tarjánban
Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve
Készítette: Körtélyesi Nóra
Előadás másolata:

Rákóczibánya bemutatása

Elhelyezkedése Rákóczibánya Nógrád megye északkeleti részén, a Kazár patak mentén fekvő község. Összes belterülete 52 és fél hektár. A településen 667-en élnek. A település északon Kazár, keleten Nemti községgel, délről és nyugatról pedig Bátonyterenye kisterenyei településrészével határos. Rákóczibányához a vele határos települések közül Kazár esik legközelebb, a két község között mintegy hatszáz méter a távolság.

Rákóczibánya a térképen

Története A település első írásos emlékei 1837-ből valók. 1858-ban kutattak először szénlelőhelyek után, és a földben rejlő szénvagyon nagyban meghatározta a település további fejlődését, kialakulása is ennek köszönhető. Nemti és Homokterenye határában (a későbbi Rákóczibánya területén) 1881-ben nyitott bányákat az Észak-magyarországi Kőszénbánya Rt. Az először Nemtibányatelep névre hallgató bányakolónia a ”Kalapat dűlőben” épült fel. A kolóniához 1923-ban és 1924-ben építették hozzá az úgynevezett munkatelepet, amelyet 1932-ben, mint Nemti község külterületi lakott helyét, Horthy-telep néven törzskönyvezték. A II. világháború után, 1945-ben a település a Nemtibánya nevet kapta, majd a lakók kezdeményezésére 1948 decemberében Rákóczi-bányatelep néven jegyezték be. A település utolsó nagy fejlesztése 1957-58-ban történt, ekkor épült a Kazár patak jobb partján lévő „Szénégető dűlőben” a nyolcvan bányász ikerlakásból álló, úgynevezett újtelep.

A település a bányászat befejezése után 1954-ben Kisterenyéhez csatolták, 1989-től Bátonyterenye város része lett. 2000-ben lakossági kezdeményezésre megindult az elválás Bátonyterenyétől, melynek eredményeként a község Rákóczi-bányatelep (Rákóczibánya) néven 2002-ben önállóvá vált. A bányaépületek közül több felismerhető, napjainkban kihasználatlanul és romosan állnak a település határában. A régi kolóniai bányászlakások legtöbbjében ma is laknak.

Bányaépületek

Bányászlakások

Kultúra Rákóczibányán Mivel a település nagyobbik része bányakolóniának lett létrehozva, ezért saját népi kultúrája nem fejlődött ki: sem saját népviselete, sem népdalai nincsenek, szemben a szomszédos Kazár napjainkban is virágzó népművészeti örökségével. A kulturális élet egykori központja az 1883-ban alapított kaszinó (későbbi kultúrház) volt, megszűnte után az épületben 8 osztályos általános iskola működött 1972-ig. Ezután a Magyar Állami Földtani Intézet vette át az ingatlant kőzettár létrehozása céljából, mely a mai napig is működik. Mára a kulturális élet színtere a községi önkormányzati hivatal épületegyüttese, valamint a templom lett. Az általános iskolai oktatás megszűnt, az általános iskolások Kazárra járnak át tanulni.

A községi önkormányzat épülete

A község központja

Az 1920-as években épült templom

A címer Álló háromszög pajzs arany mezejét ágas hasítás osztja három részére. A pajzsfőben két egymást keresztező vörös bányász-kalapács lebeg. A jobb oldali mezőben fegyverzett ágaskodó fekete oroszlán lebegve fordul balra, a bal mezőben koronás, fegyverzett, fekete sas szárnyait kibontva lebegve fordul jobbra és jobb karmával egy ezüst szablyát ragad meg. A pajzs felső élén fekete-arany tekercs nyugszik, aranybojtos vörös fonákú dísze két oldalon lecsüng. A pajzs alatt négyszer hajtott ezüst szalagon a település neve jelenik meg, feketével. A hármas osztás a település kialakulásának időszakait jelzik: a régi kolónia telep, az öreg telep, és az újtelep részekre utalva. A bányászkalapácsok és a fekete oroszlán a község történetét meghatározó természeti kincset a „fekete aranyat” és a sok bányász nemzedék kitartását, elszántságát, munkaszeretetét jelenítik meg. A koronás fekete sas a valószínűsíthető névadót, azaz a fejedelmi Rákóczi családot idézi.

Mindennapok Mint Nógrád megye más részein, úgy Rákóczibányán is 10% felett van a munkanélküliek aránya. Ez meglátszik a település jellegén és lakói életmódján. Optimizmusra ad okot, hogy a településen megindult a csatornázás és az útfelújítás.

Köszönöm a figyelmet!